Ondřej Němec
4. prosince 2016 • 11:52

Nepřemožitelný YAKUZA vyhrál na šampionátu v Itálii zlato a účast na MS

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Přišel, viděl, zvítězil! Takový postup předvedl Eldar „Yakuza“ Rafigaev na všech šampionátech v brazilském jiu jitsu, kterých se v poslední době zúčastnil. Naposledy tento scénář zopakoval v sobotu na mezinárodním turnaji v italském Turíně. Jako majitel hnědého pásu nastoupil do otevřené kategorie i s držiteli pásů černých, přesto nekompromisně vybojoval zlato a vstupenku na mistrovství světa. 



Jakoby neměl v brazilském jiu jitsu konkurenta. Soudě alespoň podle posledních několika absolutních výher, které má Eldar Rafigaev za sebou. Aktuálně vyhrál zlato na mezinárodním turnaji v Itálii, kde nastoupil v otevřené váhové kategorii (77-110 kg) hnědých a černých pásů, a kvalifikoval se tím na mistrovství světa, které proběhne v dubnu příštího roku v Abu Dhabi. 

Svou výhru komentoval stručně: „Všechno bylo super! Všechny zápasy jsem ukončil na páky nohou před limitem. S jedním brazilským držitelem černého pásu jsem zápasil jen třiadvacet vteřin.“

Typické vítězné gesto Eldara Rafigaeva
Typické vítězné gesto Eldara Rafigaeva

Vcelku hladce tak získal i lístek na mistrovství světa, kterého se zúčastní pres pět tisíc zápasníků z celého světa a bude se bojovat o prize money ve výši jednoho milionu dolarů.

Co se týká přípravy, nehodlá nic na svém stávajícím stylu tréninků měnit. „Trénuj tvrdě, vyhrávej lehce,“ říká s úsměvem. 

Devětadvacetiletý rodák z Moldávie přezdívaný „Yakuza“ žije již deset let v České republice a hrdě reprezentuje českou akademii brazilského jiu jitsu Jungle BJJ, kterou založil Brazilec Fernando Nascimento Araujo, sám držitel černého pásu čtvrtého stupně. Členem stejného týmu je i populární zpěvák Ben Cristovao.

VIDEO: Podívejte se na sestřih z mezinárodního šampionátu v Paříži
 

JIU JITSU
Brazilské Jiu Jitsu, zkráceně BJJ, je bojové umění, úpolový sport a sebeobranný systém, který se zaměřuje na úchopy, páčení a škrcení, jež se uplatňují hlavně v boji na zemi. Umění bylo odvozeno z japonského bojového umění Kodokan judo na počátku 20. století, který se sám vyvinul z japonského ju jutsu v 19. století. Umění podporuje zásadu, že menší, slabší člověk se může úspěšně bránit proti většímu, silnějšímu útočníkovi pomocí správné techniky, především uplatňováním páčení a škrcení. 

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud