David Pávek
1. května 2017 • 15:30

Nemoc jako Čišovský. Stará se o reprezentanty a bojuje s ALS: Je to dar

Autor: David Pávek
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Sportovní kariéru mu přeťalo zranění, tak zasvětil svůj život pomoci druhým. Teď osud nachystal Vladimíru Mikulášovi další těžkou zkoušku. Fyzioterapeut českého futsalového národního týmu bojuje se zákeřnou amyotrofickou laterální sklerózou, stejnou nemocí, která změnila život hvězdě fotbalové Viktorie Plzeň Mariánu Čišovskému. Trápení oblíbeného kamaráda spojilo komunitu českých futsalistů, kteří vybírají peníze na Mikulášovu léčbu.



"Pomoc lidem mi dává velký smysl a naplňuje mé srdce," píše Vladimír Mikuláš na svých webových stránkách. Oblíbený sportovec, kterému učarovala jóga a asijská medicína, teď víc než kdy před tím potřebuje pomoc druhých. Lékaři mu diagnostikovali nevyzpytatelnou amyotrofickou laterální sklerózu, nemoc, kvůli které člověk přichází o nervové buňky, tím pádem i o kontrolu nad svaly. Postupně se přidávají i komplikace s dýcháním, tělo člověka postiženého touto chorobou nakonec zůstává naprosto závislé na přístrojích.

Oblíbený fyzioterapeut futsalového týmu Vladimír Mikuláš bojuje s ALS
Oblíbený fyzioterapeut futsalového týmu Vladimír Mikuláš bojuje s ALS

Na léčbu ALS se díky známé výzvě na sociálních sítích Ice Bucket Challenge vybralo přes sto milionů dolarů, přesto se stále nedaří najít lék. Mikuláš se k ní staví s neuvěřitelnou pozitivitou a nadějí. "Dostal jsem dar hledat způsob, jak toto zatím nevyléčitelné zranění zastavit či zpomalit," napsal překvapivě pozitivně na své oficiální stránky.

V boji se zákeřnou chorobou zdaleka není sám. Jeho přátelé spustili projekt Futsal za život, skrze nějž vybírají peníze na léčbu. "Vláďa je nejslušnější člověk, jakého většina z nás v životě potkala. Sportovec, bývalý fotbalista, který si oblíbil východoasijská bojová umění, v neposlední řadě fyzioterapeut jak u futsalové, tak i fotbalové A reprezentace. Rovněž hrdý otec dvou krásných dvojčat, chlapců, kteří teprve objevují tento svět," představují svého kamaráda autoři projektu.

Trenér futsalové reprezentace Tomáš Neumann o Vladimíru Mikulášovi

 Vládik je nejslušnější člověk kterého jsem v životě poznal. On nikdy nedmítnul pomoc druhému, vždy hrál fair play a takoví lidi se dnes už moc nerodí. V době, kdy se mu začalo vše dařit, stal se součástí realizačního týmu ve fotbalové reprezentaci, narodili se mu krásní kluci, na červen si naplánoval svatbu, ho napadla ta nejodpornější nemoc, která snad existuje. My se s tím ale nechceme smířit.

Vláďa je velký bojovník, a spolu jsme vybojovali velkou hromadu bitev, v kterých nám nikdo nevěřil. To bylo na poli sportovním. Teď však stojíme před další výzvou a to výzvou nejvyšší, v boji o život. Jsem přesvědčený, že to Vláďa nikdy nevzdá a že i tuto bitvu vyhraje. My mu v tom budeme stát po boku a uděláme vše, aby se tak stalo.

S Vládikem jsme zažili spoustu úžasných příhod. Vzpomínám si jak nás chtěl v Japonsku bránit před opilým dvoumetrovým černochem, kterému jsme se asi nelíbili. Byl mu sotva do pasu a pořád opakoval: Tebe já složím!

Jedním z prvních přispěvatelů byl národní tým. "Kabinu futsalové reprezentace zasáhla zpráva o Vláďově nemoci velmi hluboko," sdělil kapitán Lukáš Rešetár, podporu vyjádřila i dlouholetá opora Michal Kovács. "Vláďa patří do naší rodiny, budeme bojovat po jeho boku," řekl hráč pražské Sparty.

Pomáhají i kluby. Veškerý výnos ze vstupného na zápas se Slavií věnovala Plzeň, nováček nejvyšší soutěže Gardenline Litoměřice zaslal tisíc korun za každou vstřelenou branku z páteční výhry 5:3 nad Spartou. Na transparentním účtu se v době vzniku toho článku nachází částka 312 150 korun. Mikulášovi přátelé plánují financovat náročnou léčbu i prodejem triček či charitativním futsalovým utkáním.

S dosud nevyléčitelnou ALS zápolí i obránce Viktorie Plzeň Marián Čišovský, od března 2014 kvůli ní nehraje. Stejná nemoc se stala osudnou expremiérovi Stanislavu Grossovi, který se smutnou diagnózu dověděl v roce 2014 a už v dubnu následujícího roku chorobě podlehl.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud