7. února 2018 • 11:34

Zázračný muž? Kolář léčí sportovní hvězdy, ty o něm přímo bájí

Autor: ČTK, iSport.cz, mip
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Když se zraní vrcholový český sportovec, vsaďte se, že uslyšíte jméno Pavla Koláře. Známý fyzioterapeut má pověst, že zvládá zázraky. Při otevření druhé kliniky svého Centra pohybové medicíny se u něj sešla plejáda olympijských vítězů. Přišel například kompletní fedcupový tým, olympijští vítězové Barbora Špotáková, Miroslava Topinková, Lukáš Krpálek, Kateřina Neumannová, Jan Železný nebo daviscupový šampion Radek Štěpánek.



Pětapadesátiletý fyzioterapeut je veřejně známý hlavně jako zachránce českých sportovců, naposledy například pomáhal léčit koleno hokejistovi Jaromíru Jágrovi . Toho společně s Rogerem Federerem dává za příklad všem ostatním. Šetrně zacházeli se svým tělem, proto se jim daří i v pokročilém sportovní věku. „Jejich pohyb je ekonomický a šetrný. Cítili to a měli štěstí na metodiku v tréninku a je to důvod, proč vydrželi tak dlouho,“

Za svou sportovní dlouhověkost podle Koláře vděčí mimo jiné tomu, že má dobře naučené pohybové stereotypy. Změna zabere několik měsíců intenzivního cvičení. Na vlastní kůži to zažil tenista Štěpánek .

"Já jsem se začal přeučovat v osmadvaceti letech. Myslím si, že to přeučení mi pomohlo hrát až do devětatřiceti," řekl novinářům. Bylo to pro něj obtížnější než nacvičovat údery. "Jsou tam maličkosti, kdy se člověk musí opravdu na to cvičení soustředit, aby to udělal správně, protože jinak to není efektivní." Pro Koláře má jen slova uznání. „Pavel není jen lékař, ale vidí nás z úplně jiné strany. Dokáže se vžít i do našich životů, se spoustou zranění souvisí i stres. Je geniální v tom, že dokáže takové věci odhalit. Nesoustředí se jen na to, jestli vás bolí koleno.“

Zázračný muž? Fyzioterapeut Kolář léčí sportovní hvězdy, ty o něm přímo bájí
Video se připravuje ...

Úskalí správného provedení pohybů poznávala také oštěpařka Barbora Špotáková . "Docházeli jsme k němu se skupinou Honzy Železného a cvičili, tak to jsme byli kolikrát docela ztracení. Vlastně ty nejjednodušší pohyby jsou právě ty nejsložitější na provedení a naopak. Pavel to i umí předvést a snaží se to nějak předávat a je to někdy docela těžké pochopit," vyprávěla úřadující mistryně světa.

Odblokoval mě celého, řekl Krpálek

Při zdravotních problémech hledá u profesora Koláře pomoc také judista Lukáš Krpálek. Na rozdíl od jiných fyzioterapeutů Kolář dokáže vyřešit všechny jeho problémy. "Většinou jsem za ním jezdil, když jsem měl nějaké blokády u krku, když mi to sjíždělo do lopatky. Ti ostatní mi odblokovali jen krk. On mě dokázal odblokovat úplně celého a nic mě nebolelo," řekl olympijský šampion z Ria.

Dlouhodobou zkušenost s Kolářovou péčí má také šampionka z her v Turíně Kateřina Neumannová . "Učil mě toho hodně. Učil mě hlavně poznávat to svoje tělo komplexně. Když mě začal bolet kotník nebo koleno, tak jsem se naučila, že s tím kotníkem nebo kolenem nic není a ten problém je úplně jinde," uvedla někdejší běžkyně na lyžích.

V Centru pohybové medicíny byly na konci loňského roku registrovány více než dvě tisícovky sportovců. Navíc se v něm léčilo přes 16 tisíc klientů z řad veřejnosti.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud