28. září 2018 • 21:00

Nejpamátnější sportovní momenty: Zátopek, Čáslavská, Nagano i Ledecká

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Od prvního československého olympijského vítěze Bedřicha Šupčíka po dvojnásobnou šampionku z Pchjongčchangu Ester Ledeckou byly v pátek 28. září vyhlášeny nejvýznamnější momenty jednotlivých dekád historie československého a českého sportu. Nechyběly mezi nimi úspěchy legend Emila Zátopka, Věry Čáslavské a Martiny Navrátilové nebo medaile fotbalistů a hokejistů. Vítězů bylo nakonec jedenáct, protože v dekádě na začátku tohoto tisíciletí se o prvenství podělili Kateřina Neumannová a Roman Šebrle.



V anketě, jejíž výsledky byly dnes vyhlášeny na galavečeru ve Foru Karlín, rozhodovali diváci České televize i odborná akademie složená z předsedů sportovních svazů a spolků, sportovních legend, sportovních novinářů a organizátorů velkých sportovních projektů.

Sportovní historie od vzniku samostatného Československa byla rozdělena do deseti dekád, aby bylo možné si připomenout sportovní příběhy z různých epoch.

1919 - 1928: Bedřich Šupčík

Z těch nejstarších byl oceněn Šupčík, který na OH 1924 triumfoval ve šplhu a získal pro Československo premiérové olympijské zlato.

1929 - 1938: fotbalová reprezentace

Následující desetiletka znamenala první ocenění pro kolektivní sport, nejvíce hlasů získala fotbalová reprezentace, která byla stříbrná na mistrovství světa v Itálii 1934. Předčila mimo jiné památné vystoupení gymnasty Aloise Hudce na OH 1936, kde získal zlato na kruzích.

ANKETA: Na setkání s kým jste se dnes nejvíce těšil?
ANKETA: Na setkání s kým jste se dnes nejvíce těšil?

1939 - 1948: hokejisté Československa

Kolektivní sport vyhrál i v období 1939-1948 poznamenaném druhou světovou válkou. Hrdiny se stali hokejisté, kteří v roce 1947 vyhráli doma v Praze mistrovství světa a získali stříbro na ZOH 1948.

1949 - 1958: Emil Zátopek

Padesátá léta patřila legendárnímu vytrvalci Zátopkovi a jeho třem zlatým medailím z olympijských her 1952 v Helsinkách.

1959 - 1968: Věra Čáslavská

Vítězkou páté dekády, tedy období let 1959 až 1968, se stala sedminásobná olympijská šampionka ve sportovní gymnastice Čáslavská.

1969 - 1978: zlato z ME ve fotbale

Po těchto individualitách znovu usedli na trůn fotbalisté, tentokrát mistři Evropy z Bělehradu 1976. Předčili další úspěšnou hokejovou generaci, která vládla světovým šampionátům v 70. letech, i olympijské šampiony - krasobruslaře Ondreje Nepelu, diskaře Ludvíka Daňka, zápasníka Vítězslava Máchu a dráhového cyklistu Antona Tkáče.

Panenka o ME 1976: Jsem rád, že to v lidech stále žije
Video se připravuje ...

1979 - 1989: Martina Navrátilová

V sedmé dekádě spadající zejména do 80. let 20. století získaly nejvíce hlasů tenisové úspěchy osmnáctinásobné grandslamové šampionky Navrátilové. Předčily mimo jiné výkony jiné tenisové legendy Ivana Lendla nebo světovou rekordmanku na 800 metrů Jarmilu Kratochvílovou, která na MS 1983 v Helsinkách získala dvě individuální zlata a štafetové stříbro.

1989 - 1998: zlato z Nagana

Osmou dekádu začínající revolučním rokem 1989 opanoval příběh zlatých hokejistů z olympijských her v Naganu. Nedokázal jim konkurovat ani světový rekordman a trojnásobný olympijský vítěz v hodu oštěpem Jan Železný.

Dominátor vzpomínal na 70. léta: To jsem fandil československým hokejistům
Video se připravuje ...

1999 - 2008: Roman Šebrle, Kateřina Neumannová

V následujícím období nasbírali shodný počet bodů desetibojařský olympijský vítěz z roku 2004 Šebrle a běžkyně na lyžích Neumannová, která v Turíně 2006 získala vytoužené olympijské zlato v posledním závodě pod pěti kruhy, na jehož start se postavila.

Legendární Kateřina Neumannová: Zlato z Turína je nezapomenutelné
Video se připravuje ...

2009 - 2018: Ester Ledecká

V aktuální dekádě byl nejvýše oceněn sedm měsíců starý úspěch "obojživelnice" Ledecké, která na ZOH v Koreji překvapivě vyhrála superobří slalom na lyžích a pak potvrdila roli favoritky v paralelním obřím slalomu na snowboardu.

Ledecká po kempu v Chile: Příprava s dvanácti chlapy byla intenzivní
Video se připravuje ...

Předčila šestinásobnou olympijskou medailistku Martinu Sáblíkovou, dvojnásobnou olympijskou vítězku a světovou rekordmanku Barboru Špotákovou nebo dvojnásobnou wimbledonskou šampionku Petru Kvitovou.

Krpálek mezi nejlepšími sportovci na Hradě: Je to obrovská čest tu být
Video se připravuje ...

Peltovi dělá radost Jablonec. Za vrchol považuje československý titul z Bělehradu
Video se připravuje ...

Nejlepší sportovci Česka se sešli na Pražském hradě! Přijel Panenka, Nový i Jágr
Video se připravuje ...

Nový o Jágrovi i svojí kariéře: Splnil jsem si ještě víc, než jsem chtěl
Video se připravuje ...

ANKETA: Co berete jako nejvetší moment vaší kariéry?
Video se připravuje ...

ANKETA: Který sportovní okamžik byl podle vás největší moment za posledních sto let?
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud