25. listopadu 2020 • 15:11

Návrat dětí ke sportu: Klapne to už od pondělí? Mládež od jara přibírá

Autor: nit
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: West Ham - Liverpool 2:2. Další ztráta „Reds“, hráli oba Češi
SESTŘIH: Toronto - Boston 1:3. Pastrňák gólem uklidnil Bruins, Maple Leafs na pokraji vyřazení
VŠECHNA VIDEA ZDE

Podle České unie sportu by se v rámci postupného uvolňování protiepidemických opatření mohl vrátit organizovaný amatérský sport už v pondělí. A to včetně pravidelných tréninků dětí. ČUS vyzývá ke zvýšení počtu na třicet lidí. K urychlenému návratu dětí ke sportu už v úterý vyzvala Lékařská komise ČOV.



„Doporučujeme neotálet s otevřením sportovišť pro veřejnost, klidně i pro vyšší počet osob, pokud to bude v rámci jednoho týmu. Za naléhavé považujeme nastavení režimu, za jakého bude možné lyžovat na sjezdovkách,“ prohlásil Miroslav Jansta, předseda ČUS.

Protiepidemický systém počítá s obnovením amatérských sportovních soutěží a tréninků, pokud bude v Česku pokračovat příznivý vývoj a rizikové skóre se udrží na třetím stupni. K tomu by mohlo dojít v pondělí. Zatím však není jasné, jak velké budou moci být tréninkové skupiny, v rámci třetího stupně PES je limit 10 lidí.

„To nám přijde málo. Například mládež v ledním hokeji nebo v basketbalu si pořádně nezatrénuje ani nezahraje. Pro kluby by bylo organizačně náročné rozkouskovat tréninky kvůli stanovenému limitu. Navrhujeme, aby se počet lidí ve vnitřních prostorech navýšil na 30 osob, a to pouze z jednoho týmu,“ prohlásil Miroslav Jansta.

Strachuje se i o budoucnost sportující mládeže. „Trenéři z různých klubů po republice mají velké obavy z toho, aby se vůbec děti po takové pauze ke sportu zase vrátily. Některé z nich zpohodlněly, u dalších stoupla závislost na počítačových hrách,“ upozornil Jansta.

Zhoršení tělesné zdatnosti?

Už v úterý vyzvala vládu k jednání Lékařské komise ČOV. Ta upozornila na to, že s návratem tělocviku do škol se zatím počítá jen na druhém stupni. Absence pohybu může mít přitom pro děti a mládež velké následky.

„Předškolní a školní věk je zcela zásadním obdobím, kdy si mladá generace vytváří a upevňuje vztah k fyzické aktivitě a sportu. Pokud se v tomto věku nestane pohyb přirozenou a příjemnou součástí života, je velmi lákavou alternativou televizní obrazovka či monitor počítače,“ uvedl předseda komise Pavel Kolář.

Data z jarní uzávěry podle komise ukazují, že se hmotnost u dětí a dospívajících zvýšila o dva kilogramy. Tehdy přitom bylo počasí výrazně příznivější pro individuální pohyb venku.

„V druhé vlně pandemie očekáváme kromě dalšího zvýšení hmotnosti i podstatné zhoršení tělesné zdatnosti. Omezení pohybu neznamená jen vzestup hmotnosti, ale především pokles zdatnosti vyjádřený zhoršeným poměrem tuku a svalů, i když hmotnost může být zachována,“ varuje komise.

Podobně se na problém dívá i Jansta: „Je nezdravé a neprozíravé, když se sport a pohyb odtrhne od dětí na tak dlouho.“

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud