10. dubna 2021 • 22:06

Poborský: Naštvání a nepříčetnost! Plivnutí do tváře, tvrdí FAČR o obratu

Autor: jon, ČTK
Vstoupit do diskuse
22
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Pátek? Amatérští fotbalisté smějí od pondělí na hřiště ve dvaceti lidech, ministr vtipkuje o tom, že jen bez brankářů. Sobota večer? Velký obrat a požadavek k udržení přísných opatření, které v Česku doporučují epidemiologové. Veletoč nového ministra zdravotnictví Petra Arenbergera naštval sportovní organizace, kde se chystaly na postupný návrat k tréninku. „Bereme si to hodně osobně,“ napsal na Twitter Karel Poborský, česká fotbalová legenda a kandidát na předsedu fotbalové asociace.



Amatérský sport se v pondělí neotevře, jak se čekalo po schváleném uvolnění na dvacet osob venku a deset uvnitř. To mělo umožnit rekreační sportování i organizované tréninky amatérů včetně dětí a mládeže na venkovních sportovištích v maximálně dvacetičlenných skupinách.

Ministr zdravotnictví Petr Arenberger vydal nařízení, které ponechává od pondělka v platnosti současné omezení na dvě osoby uvnitř i venku. Bude ho v pondělí potvrzovat vláda. Tím pádem padají veškeré plány na obnovení organizovaného tréninku sportovních oddílů venku, což se hromadně chystalo.

Rozhodnutí nového ministra vyvolalo prudké reakce. „Vážený pane ministře, my všichni, kteří jsme vás vzali za slovo a začali připravovat pondělní návrat žáků na hřiště, jsme naštváni k nepříčetnosti a bereme si to hodně osobně!“ vzkázal Karel Poborský , který se uchází o pozici předsedy české fotbalové asociace.

„FAČR považuje v tuto chvíli podobný přístup za skandální a zároveň za plivnutí do tváře všem, kteří se na základě pátečního vyjádření pana ministra začali chystat na pondělní restart tréninkového procesu v režimu 20 osob na venkovních hřištích,“ řekl ČTK tiskový mluvčí FAČR Michal Jurman.

Zklamání pro celý amatérský sport

Asociace se podle něj s případným opětovným zákazem amatérského sportu jen tak nesmíří. „Situace je především v oblasti nemožnosti tréninku dětí alarmující s možnými nevratnými procesy a FAČR nehodlá podobné devastaci zdraví zejména nejmladší generace pouze přihlížet,“ uvedl Jurman.

„FAČR ve spolupráci s řadou ostatních svazů, ČUS a NSA navíc připravila celou řadu scénářů, jak bezpečně zajistit návrat sportovců (fotbalistů) na sportoviště. Nyní využije veškerých možností k tomu, aby tedy alespoň podle nich restart sportu probíhal,“ doplnil Jurman.

Rychlým obratem jsou nemile zaskočené i další organizace. ČUS (Česká unie sportu) apeluje na vládu, aby dopad omezení shromažďování na děti a mládež zmírnila. „Vyzýváme ministerstvo zdravotnictví a vládu, aby alespoň ponechalo tréninky dětí a mládeže na venkovních sportovištích v režimu do dvaceti osob. Už teď stejně probíhají živelné aktivity na sportovištích nebo se stačí podívat, jak to vypadá v parcích či na hřištích, kde jsou namačkaní rodiče s dětmi,“ uvedl pro ČTK předseda ČUS Miroslav Jansta.

„Mohou nám epidemiologové vysvětlit, jakou hrozbu představují venkovní organizované tréninky dětí, když se budou dodržovat veškerá opatření? Navíc budeme mít přehled o tom, kdo se jich účastní. Děti už nutně potřebují mít jiný program než školu! Chceme kontrolované a organizované tréninky namísto živelného pobíhání po hřištích a shlukování dětí v ulicích,“ dodal.

„Z aktuálního vyjádření ministra zdravotnictví a hlavně z jeho záměru zavřít organizovaný amatérský sport ve chvíli, kdy se nadechoval k životu, je nám velmi smutno,“ uvedl pro ČTK předseda České unie sportu Miroslav Jansta.

Jeho kolega z čela Sdružení sportovních svazů ČR Zdeněk Ertl upozornil, že se sportovní svazy a kluby ocitly v naprostém chaosu. „Během pátečního dne se začaly intenzivně připravovat na tréninky a organizované činnosti, aby pak musely rodiče zase obvolávat a vše rušit. Tohle je kocourkov a ať se nikdo nediví, že lidi odmítají disciplínu, když si z nich dělá stát blázny,“ prohlásil.

Oba předsedové střešních sportovních organizací upozorňují, že děti se podobně jako další lidé venku stejně scházejí a zřejmě tak budou činit ještě intenzivněji, až se v pondělí alespoň část z nich vrátí do školy. I když by se tedy při striktním dodržování opatření měli okamžitě po vyjití ze dveří školní budovy rozdělit maximálně na dvojice.

Co když děti ustrnou u počítačů?

Ministr se při návrhu na omezení shromažďování řídil stanoviskem epidemiologů ze skupiny MeSES. Ti preferují aktuální prospěch z hlediska zamezení šíření koronaviru.

„Epidemiologové nám možná pomohou ke zvládnutí koronavirové pandemie, ale poté pravděpodobně propukne vlna pandemie obezity nebo psychických problémů u dětí. Uvědomují si epidemiologové, že kvůli tomu vytváříme pro budoucnost velkou zátěž na zdravotnický systém? Uvědomují si, co to bude znamenat, když si děti nevypěstují návyky k pohybovým aktivitám, ale ustrnou v komfortní zóně u počítačů?“ upozornil ČUS.

A Národní sportovní agentura má obdobný postoj. „Jsme jedna z posledních zemí, kde děti nemohou organizovaně sportovat a sobotní rozhodnutí expertní skupiny MeSES prohloubí negativní dopady na děti, jako je obezita, špatná psychika a nemožnost motorického vývoje. Ohromné zklamání pro český amatérský sport,“ uvedl pro ČTK její předseda Milan Hnilička .

Vstoupit do diskuse
22
Články odjinud


Články odjinud