31. května 2022 • 08:52

Správné ponožky zlepší pohyb a mrštnost. Mohou být tajnou zbraní, říká expert

Autor: huj
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ve své výbavě nebo oblečení si profesionální sportovci nedovolí nic podcenit. A to platí také o ponožkách, které se čím dál více dostávají do pozornosti. Vhodná volba materiálu totiž může významně pomoct. Třeba tím, že v obuvi nebudou prokluzovat a sportovcům se díky tomu zlepší pohyb, vylepší mrštnost či dynamika. „Ponožky jsou nezbytnou součástí většiny sportovců a hodně z nich je chce ušít na míru. Do popředí se také dostávají typy s protiskluzným systémem. Ty mohou být tajnou zbraní,“ prohlásil Radek Lošák z firmy RADISOX, která dodává ponožky sportovním klubům nebo jednotlivým sportovním hvězdám.



Co může být horšího než to, když se při sportovním výkonu myslí na úpravu ponožky. Třeba při běhání nebo fotbalu. Tohle se stávat nemůže. „Ponožky by měly zcela přilehnout k noze. Tak, že jí sportovec musí vnímat jako přirozenou součást těla,“ dodal Lošák, o jehož řemeslně vytvořené produkty je čím dál větší zájem ze sportovního prostředí. Jeho prvním klientem byla Česká basketbalová federace. navrhoval ponožky pro street verzi basketbalu nebo pro evropský šampionát žen v roce 2017, který se uskutečnil v Česku.

„Ve spolupráci s kluby tvoříme ponožky na míru. Zadavatelé si mohou vybrat také barevnost a vzory. Často se jedná o loga klubů nebo o různé sportovní vzory,“ popsal Lošák, kterému rostou sportovní zakázky každoročně o 20 až 30 procent. Jeho dalšími klienty byl basketbalový klub z Nymburka, který aktuálně získal osmnáctý domácí titul. Nebo házenkářský klub ze Zubří, či florbaloví Buldoci Brno.

„Velmi žádané jsou ponožky na míru, zejména od cyklistů. Ti si přejí kompresní modely na zakázku. Vědí, že pohyb chodidel jsou pro ně klíčové a zároveň potřebují, aby jejich nohy byly svěží v tom obrovském zápřahu na etapě,“ dodal Lošák z firmy RADISOX. „Ponožky u mě objednávají také sportovci z extrémních a freestyle sportů, jako například skejťáci, koloběžkáři nebo cyklisti z downhill. Jsme jejich podporou. Zákazníkem je také Filip Podmol, úspěšný freestyle motokrosař.“

Materiál pro funkční sportovní ponožky se nejčastěji v RADISOX vyrábí z polyamidu, CoolMaxu nebo ClimaWellu a pro antibakteriální účinky i z vlákna, které je obohacené o ionty ze stříbra. Kompresní ponožky jsou velmi žádané pro podporu průtoku krve a zvýšení okysličení v tkáních. Letošním hitem se rozhodně stanou protiskluzové ponožky s technologií ABS. „Tenhle materiál dokážeme v různých motivech umisťovat na chodidlovou část. Ponožka v botě tak nebude mít absolutně žádné prodlevy a výrazně se tak zvýší dynamika,“ dodal Lošák, podle kterého tohle uvítají například hráči squashe nebo badmintonu. Tedy ve sportech, kde je změn pohybu v několika vteřinách opravdu mnoho.

Radisox dodávala produkty také pro závodníky Jana Brabce, Martina Macíka.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud