Jaroslav Kalina
23. října 2023 • 12:47

Naběhá víc než Souček! Kapitánka hokejistek se sešla s lídrem fotbalistů

Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
SESTŘIH: West Ham - Liverpool 2:2. Další ztráta „Reds“, hráli oba Češi
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
VŠECHNA VIDEA ZDE

Na nejvyšší úrovni hrají dva naprosto odlišné sporty, i tak si jsou v mnohém podobní. Kateřina Laciná, kapitánka ženské reprezentace pozemního hokeje zastává stejnou roli jako Tomáš Souček u fotbalového národního týmu. Oba patří mezi špičku svého oboru a vydělávají si v zahraničí. Spojuje je rovněž výborná fyzická kondice. V jedné ze statistik má záložnice belgické Braxgaty dokonce navrch. Za zápas je schopna naběhat více kilometrů než pověstný „běžec“ z West Hamu. Nedávno se kapitánští kolegové poprvé osobně setkali. Vedle běhání na hřišti stihli probrat boje o olympiádu v Paříži a EURO či výměnu dresů.



Jak zařídit, aby se s vámi sešel kapitán fotbalové reprezentace? Zkuste Tomáše Součka na hřišti v něčem trumfnout. Kateřině Laciné se to povedlo. Zkušená pozemní hokejistka, která jako první Češka hrála prestižní nizozemskou Hoofdklasse, při jednom zápase stihla uběhnout 11,8 kilometrů, čímž předčila výkon pověstného fotbalového „maratonce“ v reprezentačním dresu. I tato statistika sehrála roli při netradičním setkání dvou českých sportovců s kapitánským „céčkem“.

„Z legrace jsem to zmínila před kamarádem, který se s Tomášem osobně zná. A i díky několika dalším dobrým duším se povedlo potkat se osobně. Moc si toho vážím, Tomáš je obrovská persona,“ přiblížila Laciná ke schůzce se Součkem. Podle ostřílené hokejistky osmadvacetiletý záložník na novém měření netrval. „Vlastně se jen smál.“

Když Souček zjistil, že se i vzhledem k nabitému programu může s Lacinou setkat, neváhal. „Moc rád poznávám zástupce jiných sportů, zajímá mě jejich fungování i rozdíly oproti fotbalu. A s Katkou se povídá moc dobře. Vyzařuje z ní silná osobnost a má co říct,“ řekl rodák z Havlíčkova Brodu na adresu „kolegyně“. Přiznal také, že pozemní hokej si nikdy aktivně nevyzkoušel, přitom mohl mít příležitost ještě během angažmá ve Slavii. V Edenu jen několik metrů od fotbalového stadionu se nachází i „pozemácké“ hřiště.

„S hokejisty a hokejistkami jsme se na Slavii často potkávali. Trénovali jsme vedle sebe, takže základní přehled jsem měl. Katce jsem aktuálně musel slíbit, že při nejbližší příležitosti si alespoň základní triky s hokejkou vyzkouším,“ prozradil Souček. Byť Laciná nikdy neoblékala sešívaný dres, ani se nehlásila ke skalním fanouškům, ke Slavii má vřelý vztah. Když si zajde v Česku na fotbal, tak údajně vždy do Edenu. A zápasy velice prožívá. „Je správně chycená, do roka ji čekám na tribuně sever,“ usmíval se bývalý slávistický kapitán.

Role reprezentačního kapitána/kapitánky byla také tématem společného setkání. Zjistili, že v tomto ohledu se fotbal a pozemní hokej příliš neliší. Laciná a Souček se shodli, že ani jeden z nich si nepotrpí na velké proslovy a už vůbec ne bouchání do stolu. Jejich společným hlavním cílem je vždy podpořit spoluhráče, uklidnit méně zkušené a tmelit partu.    

Spojitostí, které stály za probrání, se ovšem nabídlo víc. Například na začátku zahraničních angažmá řešili podobné problémy. „Přes nový jazyk, bydlení a celkovou aklimatizaci až po hledání nejbližšího obchodu a nesmělých oťukávání se se sousedy. Jen u smlouvy jsme asi řešili každý jiné položky,“ narážela Laciná s úsměvem na výrazné rozdíly ve finančních odměnách u fotbalu a pozemního hokeje.

V následujících měsících navíc oba kapitány a jejich týmy čekají náročné výzvy. Zatímco Souček bude s fotbalovou reprezentací v závěru kvalifikace ještě bojovat o účast na mistrovství Evropy v Německu, Laciná v čele pozemních hokejistek se při lednovém kvalifikačním turnaji popere o postup na olympijské hry v Paříži. „Klukům budu samozřejmě držet palce, zápasy si v televizi nenechám ujít,“ ujistila bronzová medailistka z halového mistrovství světa 2023.

České lvice při cestě za splněním velkého snu dokonce rozjely sbírku, ve které je mohou fanoušci finančně podpořit. (VÍCE čtěte ZDE>>>) Souček slíbil, že také pomůže. A nejen slovní podporou. „Sportovní úspěch holek, které si proti všem předpokladům zajistily účast v boji o Paříž, je inspirativní. Stejně tak jako jejich snaha svou cestu maximálně zpropagovat mezi veřejností,“ ocenil trojnásobný český mistr a vítěz Evropské konferenční ligy.

Kampaň českých hokejistek, ve které zatím vybraly přes 260 tisíc korun, hráče West Hamu zaujala. Obzvláště byl pobavený odměnou „kafe s kapitánkou“. „To já si nyní dopřál zdarma a bylo to moc fajn. Dohoda zní tak, že já nyní přispěji v rámci jiné atraktivní odměny, a to kafe si společně zopakujeme, až se holky z kvalifikace vrátí. Pevně věřím, že si v tu chvíli budu povídat s kapitánkou olympijských účastnic,“ dodal Souček. Podporu partě kolem Laciné přišlíbil například i ženský fotbalový tým Slavie.

Kapitánka pozemních hokejistek Kateřina Laciná a lídr českých fotbalistů Tomáš Souček si vyměňují dresy
Kapitánka pozemních hokejistek Kateřina Laciná a lídr českých fotbalistů Tomáš Souček si vyměňují dresy

Vstoupit do diskuse
1
Články odjinud


Články odjinud