Jiří Punčochář
8. srpna 2009 • 02:00

Peking rok poté: skvosty chřadnou

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Přesně rok po začátku olympiády se majestátní Ptačí hnízdo v Pekingu znovu zaplní, o italský Superpohár tam dnes hrají Inter Milán a Lazio Řím. Plné ale bude za celý rok poprvé...



Ani Vodní kostka, další pekingský olympijský skvost, na tom není jinak. Rok po bombastických Hrách běží v Číně život zase jako dřív a unikátní stadiony jsou většinou nevyužity.

Bílý slon je pojem pro obří stavbu, která po splnění svého prvotního využití leží ladem. Svoje už o nich vědí i v Pekingu, kde – poučeni příklady z olympijské minulosti – plánovali: naše stadiony budou stavěny tak, aby mohly později sloužit lidu.

Realita? Ptačí hnízdo slouží jen turistům, kteří si jej jezdí fotit, kromě dnešního fotbalu se tam konalo už jen jedno operní představení. Střelnice, na které David Kostelecký a Kateřina Emmons dobyli svá slavná zlata, chátrá.

Fotbalový Dělnický stadion se připravoval na zápas profiligy amerického fotbalu NFL, jenže nedočkal se, Američané raději upřeli svoji pozornost na Londýn.

To jsou jen malé příklady toho, jaké rozčarování v Pekingu vládne rok po olympiádě. Číňané investovali miliardy do budování staveb, jejichž hlavní problém je nyní právě v jejich velikosti a okázalosti.

Pořádat ligový fotbal nebo atletickou akci v Ptačím hnízdě? I kdyby přišlo 40 tisíc diváků, ve dvojnásob velkém hledišti se ztratí. A tak po jeho stranách stále visí olympijské poutače a na velké obrazovce ještě včera běžely nejlepší momenty z loňské olympiády.

„Města, kde sport již měl pevné kořeny, nacházejí pro stadiony lepší využití. Podařilo se to v Sydney, kde hlavní stadion přetvořili v arénu pro fotbal, ragby a další události, stejně se to povedlo v Atlantě a Los Angeles,“ tvrdí Greg Paull, šéf sportovní agentury sídlící v Pekingu. Podle jeho sledování mají potíže s využitím obřích staveb v Aténách. A taky v Pekingu.

„Některé olympijské stavby byly velmi úspěšné, ale jejich image utrpěla, protože se pro ně nenašlo efektivní využití,“ doznal v tiskovém prohlášení i člen pekingského výboru Jiang Xiao-Ju.

Skoro se zdá, že největší radost obyvatelům města přineslo zbourání arény pro plážový volejbal, protože písek z ní posloužil jako základ veřejné pláže. A na ní se denně rochní tisíce lidí. Měsíčně pláž vydělá díky turistům a kulturním akcím v přepočtu 27 milionů korun.

Zahájení olympiády
Zahájení olympiády

Relativně dobře jsou na tom ještě moderní haly, které se díky koncertům, kongresovým sálům a ubytovacím kapacitám uživí dobře. Arénu Wukesong, kde se hrál mimo jiné basketbal, vlastní NBA, Indiana s Denverem tam v říjnu sehrají přátelský zápas.

Ptačí hnízdo a Vodní kostka jsou ale největšími symboly olympiády. A mají potíže. Kostka je příliš drahá pro běžné plavecké závody, na některé dni v týdnu může do tréninkového bazénu veřejnost, ale za hodinu se platí 20 juanů (přes padesát korun), což je pro místní dost.

Jen holá existence těchto architektonických skvostů je přitom velmi drahá, provoz Ptačího hnízda stojí přes 250 milionů korun ročně. Majitelé, podobně jako u většiny olympijských sportovišť v Pekingu vládou řízené firmy, doufají v návratnost z turistiky.

„Byli jsme překvapeni velkým počtem turistů, kteří denně stadion navštěvují, proto se na ně zaměříme,“ řekl Žang Heng-li, manažer stadionu. Turistů se prý denně kolem dějiště zahajovacího ceremoniálu Her sejde na několik tisíc.

V zemi, kde podle nevládních organizací žije až 150 milionů lidí pod hranicí bídy, se tomu těžko věří. Navíc rok po olympiádě už Čína dávno řeší své původní problémy. Do měst se vrátil smog a nezaměstnaní dál stojí mnohahodinové fronty před pracovními úřady.

Do Číny dál jezdí pořádat svoje turné Kobe Bryant, David Beckham a další, tamní trh se nezmenšuje. Ale například kousek od Vodní kostky, na ploše, kudy se před rokem vinuly ostnaté dráty a kde hlídala ozbrojená armáda, dnes rolníci mají rozorané pole. Nebýt Bílých slonů, Čína už na olympiádu jen mlhavě vzpomíná.

PTAČÍ HNÍZDO
Největší skvost, největší potíže při hledání dalšího využití. Opera Turandot a italský fotbal, to jsou dodnes jediné akce, které stadion hostil. Podle některých zpráv má na podzim ještě přivítat Race of champions s piloty F1 v hlavní roli, kolem stadionu má příští rok vést trať pro závody A1 Grand Prix. Ale mluví se také o tom, že architektonický skvost bude do tří až pěti let přebudován na mamutí nákupní centrum. Jenom jeho provoz ročně spolkne 250 milionů korun.

VODNÍ KOSTKA
Raritní představení Labutího jezera a natáčení reklam s Michaelem Phelpsem jsou nejvýraznějšími body ročního programu. Od června tam plave i veřejnost, jinak není známo žádné velké využití pro futuristickou stavbu s vnitřním klimatem budovaným cíleně k překonávání světových rekordů. Populární jsou suvenýry ve tvaru Vodní kostky s likérem uvnitř.

DĚLNICKÝ STADION
V červnu tam několik anglických fotbalových mužstev odehrálo sérii zápasů, ale jinak se tam nehraje ani čínská liga. Hlediště je příliš velké. Zklamání zažil stadion také v otázce pořádání zápasu NFL, který byl přesunut do Londýna.

WUKESONG
Aréně se pod dohledem NBA relativně daří, v říjnu se tam bude hrát přípravný zápas Indiana-Denver a hala vydělává také na pořádání koncertů a dalších velkých akcí.

GREEN TENNIS CENTER
Plánované sídlo si tam Čínská tenisová federace zřídila teprve letos, ještě vloni se i velké tenisové turnaje v Pekingu hrály jinde než v tomto betonovém centru. Na hlavním kurtu ve tvaru lotosového květu se bude až letos konat China Open, mužský turnaj dotovaný šesti miliony dolarů.

STŘELECKÝ AREÁL
Smutný svědek velkého triumfu Davida Kosteleckého. Na podzim se tam mají pořádat závody Světového poháru, a říká se, že možná budou posledními zde. Místo zarůstá plevelem, není o něj zájem.

BASEBALL CENTER
Hřiště, kde před olympiádou hrály týmy MLB, bylo zdemolováno. Na jeho místě je obchodní centrum.

PLÁŽOVÝ VOLEJBAL
Tribuny zbourány, písek zůstal. Posloužil jako základ hojně navštěvované veřejné pláže.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud