16. května 2019 • 00:00

Uniklé záběry z archivu: Naši na hokejovém mistrovství 1950

Prezentace klienta
TOP VIDEA
Koubkův majstrštyk: Osm nul a LM pro Česko. Další krok: smlouva a boj o titul?
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
VŠECHNA VIDEA ZDE

Připomeňte si spolu s O2 v rámci letošního světového šampionátu smutný osud našich bývalých hokejových reprezentantů. Projekt Svoboda není samozřejmost, ve kterém O2 vybírá důležité momenty z české historie, pokračuje.



Na jaře roku 1950 měla československá hokejová reprezentace odletět do Londýna na mistrovství k obhajobě zlatých medailí ze Stockholmu. Těsně před odletem zasáhla politická moc a hokejisty místo cesty na šampionát čekaly soudy, mučení, dlouholeté věznění.

Jaké to asi je? Být vrcholovým sportovcem, kterému aplauduje plný stadion – a následujícího rána se probudit jako zbitý politický vězeň s minimem práv a nejistou vyhlídkou na budoucnost?

U příležitosti letošního mistrovství O2 vzdává hold 11 československým hráčům, do jejichž hvězdné kariéry tvrdě zasáhla politika tehdejší vládnoucí strany. Zákaz účasti na šampionátu v Londýně byl nakonec to „nejmenší“, co pro ně osud připravil. Většina z nich skončila za údajnou vlastizradu na dlouhé roky v komunistických lágrech – nejdelší trest trval 15 let. 

Ať už byl motiv zákazu vycestovat jakýkoliv – od příkazu z Moskvy přes obavy československé vlády z hromadné emigrace hráčů na Západ – všem, kterých se proces týkal, změnil nevratně život. A to nejen hráčům, ale i jejich rodinám, blízkým, přátelům. 

Více o projektu na webu www.svobodanenisamozrejmost.cz

Advertisement

Dejte nám like a sledujte nás!

.
instagram
Články odjinud