28. ledna 2015 • 17:00

V čem se zlepšil Berdych? Větší porce tréninku i ohebnější tělo

Autor: jj
Vstoupit do diskuse
0
  • Tomáš Berdych na Australian OpenTomáš Berdych na Australian OpenFOTO: Reuters
    Dva kroky od vysněného cíle - grandslamového titulu. Tomáš Berdych ve čtvrtek od 9:30 SEČ nastoupí do semifinále Australian Open proti Andymu Murraymu. Revoluce v jeho týmu nese rychlé výsledky a teď má velkou šanci dojít až na vrchol. V čem se Berdych změnil?
  • Taktika jako síla

    Trenér Tomáše Berdycha Dani Vallverdu spolupracoval třeba i s Andym Murraym Trenér Tomáše Berdycha Dani Vallverdu spolupracoval třeba i s Andym MurraymFoto Profimedia.cz

    Dani Vallverdu je teprve osmadvacetiletý kluk, který se jako hráč nedostal ani mezi nejlepších 700 na světě, Berdych ale oceňuje jeho bystrý analytický mozek a především fakt, že umí herní plán nejen dobře vymyslet, ale také ho na něj v tréninku dobře připravit. „Skauting je jeho silná stránka. Má soupeře přečtené, dokáže dobře stavět taktiku. Od Ivana (Lendla) posbíral obrovské zkušenosti za ty roky v týmu s Murraym. A protože je pracovitý, dokázal si od něj vzít hodně,“ tvrdí Berdych. „Nesmírně rád se dívám na zápasy. Baví mě sledovat ostatní hráče, přemýšlet o nich. To je podle mě u trenéra důležité,“ říká o sobě rodák z Venezuely, jenž byl v úterý večer přikovaný k televizi a rozebíral čtvrtfi nálový výkon Andyho Murrayho proti Nicku Kyrgiosovi. „Já se podívám jen na část zápasu, tohle je Daniho job,“ plánoval Berdych.

  • Sebevědomější a soustředěnější

    Berdychovo vítězné gesto Berdychovo vítězné gestoFoto EPA

    Jeho tým v posledních měsících prošel revolucí. Nová práce se daří a nečekaně rychle nese výsledky. To mu dodává velkou víru, že jde po správné cestě. Že by se mohla mozaika grandslamového vítěze blížit k dokončení. Jednou z částí skládačky je i změna přístupu k posledním kolům. Triumf nad Rafaelem Nadalem mu zrychlil puls možná na pár desítek minut, už teď má ale oči upřené jen na dalšího soupeře. „Pár takových výsledků už jsem zažil. Pokud chci ale dokázat něco lepšího, musím mít trošku jiný přístup,“ hlásal.

  • Znovu útočníkem

    Berdych používá víc variant druhého servisu Berdych používá víc variant druhého servisuFoto EPA

    Agresivní tenis byl vždy jeho vyznáním, nyní se svými zbraněmi ale lépe nakládá. Snaží se víc variovat své forhendové údery, používá víc variant druhého servisu. Odvážným druhým podáním ostatně proměnil mečbol proti Nadalovi. Během Australian Open sbírá přes 12 es na zápas a 44 winnerů celkově, což v minulosti nebylo pravidlem. „Vždy byl útočný, podstatná je ale volba úderu v danou chvíli. Potřebuje rozlišit, kdy má být agresivní a kdy ne. Někdy útočil, i když ve správné pozici nebyl. To se mu pak vymstilo,“ říká Vallverdu.

  • Vyšší objem tréninku

    Vallverdu (v modré mikině) se učil od Lendla, to teď přenáší k Berdychovi Vallverdu (v modré mikině) se učil od Lendla, to teď přenáší k BerdychoviFoto EPA

    Berdych nepatří mezi tréninkové fanatiky, ne nadarmo se však jeho nový kouč Dani Vallverdu učil u Ivana Lendla, pro kterého jsou mnohahodinové bloky posvátné. Objem tréninku se výrazně zvýšil. „Ať to byla kondiční příprava, nebo tenis s Danim, byla tréninku daleko větší porce. A o tom to přesně je. Jde o to, abych měl z tréninku nahrabáno co nejvíc a měl jsem možnost si do zápasu přinést co nejvíc variant. I přípravu na zápas děláme naprosto maximálně a co nejvíc využíváme času na trénink. Nové zkušenosti mi dávají nový pohled, novou chuť,“ pravil Berdych před startem Australian Open. A nyní slova zaštiťuje i činy.

  • Ohebnější a výbušnější

    Berdych se snaží variovat své forhendové údery Berdych se snaží variovat své forhendové úderyFoto EPA

    Účast Tomáše Berdycha na zimní Asijské lize byla předmětem obav, že se nestihne kvalitně připravit na sezonu. On tam však odjel s novým kondičním trenérem Azuzem Simčičem a tři týdny mezi exhibicemi dřeli. Bývalý atlet z Chorvatska mu prý vydatně pomohl. „Zvládnu víc situací na kurtu a můžu si víc dovolit. Můžu hrát agresivněji, víc do toho chodit. Jsem ohebnější, dostanu se do pozic, do kterých jsem se nedostával. Pak jinak používám tělo při odrazu, při běhu. Proto daleko víc dokážu využít svých silných stránek. Devadesát procent kondičního tréninku bylo nových. A ten čas, který jsem tomu doteďka věnoval, stál za to,“ popsal Berdych.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud