14. ledna 2022 • 12:20

Djokovičovi zrušili víza. Deportace (zatím) odložena, další právní bitva

Autor: iSport.cz, ČTK, rou
Vstoupit do diskuse
25
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
První Čech, který prorazil Nadalovu antukovou auru: Lehečkův úžasný večer
Dodnes slýchám, že jsem zlomil Labantovi nohu, říká Gabriel. Chovanec ho podržel
VŠECHNA VIDEA ZDE

Novak Djokovič si Australian Open podle všeho nakonec nezahraje! Australský ministr pro imigraci Alex Hawke zrušil srbské hvězdě víza, které získala na základě výjimky z povinného očkování. První hráč světového žebříčku by tak měl místo obhajoby titulu na grandslamovém Australian Open zemi opustit. Djokovičovi právníci ale podají oficiální odvolání a tenista nebude do konečného rozhodnutí soudu deportován. Kauza se přesune k Federelnímu soudu, další slyšení je plánováno už na zítřek, další na neděli. Jestli ale padne rozsudek, jak žádají Srbovi zástupci, ovšem není jisté.



„Využil jsem své pravomoci a zrušil platnost víza pana Novaka Djokoviče uděleného ze zdravotních důvodů, neboť to bylo ve veřejném zájmu,“ uvedl Hawke v prohlášení. „Vláda (premiéra Scotta) Morrisona je pevně odhodlána chránit australské hranice, zejména v souvislosti s pandemií COVID-19,“ dodal.

Tenistovi tak hrozí nejen deportace, ale i zákaz vstupu do země až na tři roky. Djokovičovi právníci se pokouší rozhodnutí zvrátit soudní cestou, první předběžné slyšení u Federálního a rodinného soudu proběhlo online hned večer. Nick Wood označil zrušení víz za iracionální a vedené pouze obavou, že Djokovič bude vzbuzovat antivakcinační nálady.

Australian Open začne už v pondělí, Federální soud bude zasedat podle informací některých médií už v sobotu krátce po půlnoci středoevropského času, další slyšení je v plánu v neděli. Hráč podstoupí další výslech s imigračními úředníky a poté bude zřejmě opět umístěn v detenčním zařízení.

Hodně jsme boji s covidem obětovali, řekl premiér

Premiér Morrison rozhodnutí přivítal a upozornil, že jeho země, která měla jeden z nejdelších lockdownů, má ve spojení s covidem průměrně nejmenší úmrtnost a největší proočkovanost na světě. „Australané toho během této pandemie hodně obětovali a samozřejmě očekávají, že výsledky těchto obětí budou chráněny. A to je to, co ministr (pro imigraci Alex Hawke) svým dnešním rozhodnutím dělá,“

Dvacetinásobný grandslamový vítěz Djokovič, který se k vakcinaci a obecně k medicinským zásahům staví dost vlažně, sice dostal výjimku z povinného očkování pro účast na Australian Open na základě prodělaného koronaviru, úřady mu ale vízum po příletu zamítly. Srbský tenista díky procesnímu pochybení imigračních úředníků rozhodnutí zvrátil u pondělního soudu. Od té doby se čekalo na vyjádření ministra Hawkea.

Djokovič od pondělního propuštění z detenčního hotelu trénoval v Melbourne Parku a připravoval se na turnaj. Jeho soupeřem měl být v 1. kole jeho krajan Miomir Kecmanovič. Dojde-li na deportaci devítinásobného vítěze turnaje, za Djokoiče se dostane do turnaje poražený z kvalifikace.

Navíc by rodák z Bělehradu mohl přijít o pozici prvního hráče světa v žebříčku ATP. Na první místo by se dostali v případě titulu Rus Daniil Medveděv, nebo Němec Alex Zverev.

Prodělaný koronavirus Djokoviče přinesl nejasnosti. Německý magazín Spiegel dokonce uvedl, že test může být zmanipulovaný. Hráč navíc může mít problémy i ve své vlasti poté, co ve středu přiznal, že se v prosinci po pozitivním testu, tedy s vědomím nákazy, zúčastnil rozhovoru pro deník L'Équipe. Za porušení izolace v Srbsku hrozí pokuta či vězení až na tři roky. Kvůli údajné chybě svého týmu také Djokovič prvotně uvedl, že nikam necestoval, ale přitom byl v prosinci ve španělské Marbelle.

Případ Djokoviče rezonuje celým světem. Jednoho z nejlepších tenistů světa oslavují antivaxeři, ale přes osmdesát procent Australanů se v průzkumu vyslovilo pro jeho deportaci.

Vrátit domů by se měl i podle Martiny Navrátilové a jeden z Djokovičových soupeřů Stefanos Tsitsipas prohlásil, že Srb hraje podle vlastních pravidel. „Nikoho nenapadlo, že by mohli přijet do Austrálie neočkovaní a neřídili se opatřeními,“ uvedl Řek před rozhodnutím o Djokovičově deportaci.

ONLINE PŘENOS - Koronavirus ve sportu
Všechny zprávy Důležité Foto Video Sociální sítě
Česko Česko Fotbal Fotbal Hokej Hokej Novak Djokovič Novak Djokovič Svět Svět
Obnovit
Zprávy ze dne 14. 1. 2022
12:01
14. 1. 2022
Novak Djokovič

Právní zástupce ministerstva pro imigraci Stephen Loyd souhlasí se zrychleným projednáním případu tak, aby mohl být v neděli vynesen rozsudek. Djokovič do té doby nebude deportován. Do zítřejšího ranního výslechu imigračními úředníky také nemusí znovu nastoupit do detence, poté ho ale do ní mají opět umístit.

Zprávy ze dne 14. 1. 2022
11:48
14. 1. 2022
Novak Djokovič

Djokovičovi právníci tvrdí, že ministr pro imigraci Alex Hawke odůvodnil zrušení víza jinak než v prvním případě, kdy se obával, že jako neočkovaný může být rizikem pro ostatní. To prý kvůli prodělanému onemocnění neplatí a v dokumentech uznal Djokovičovu zdravotní výjimku. Právníci se proto domnívají, že za zrušením víz má stát Hawkeova obava z „prohloubení antivakcinační nálad, které Djokovič představuje“.

Zprávy ze dne 14. 1. 2022
11:25
14. 1. 2022
Novak Djokovič

Djokovičův zástupce Nick Wood řekl soudci, že by chtěli soudním příkazem zabránit tenistově vyhoštění z Austrálie před vynesením rozsudku, zároveň chtějí, aby Djokovič nemusel opět do detence.

Zprávy ze dne 14. 1. 2022
11:20
14. 1. 2022
Novak Djokovič

Předběžné slyšení vede Anthony Kelly, který rozhodoval už při prvním napadení zrušení Djokovičových víz. Připomněl historii kauzy a řeší procesní věci. „Každá minuta, kterou máme, je nesmírně drahá, protože turnaj v pondělí začíná,“ připomněl mu jeden z právníků Novaka Djokoviče.

Zprávy ze dne 14. 1. 2022
10:42
14. 1. 2022
Novak Djokovič

V Austrálii začalo první předběžné slyšení u Federálního soudu v Djokovičově kauze. Soud by s nevjětší pravděpodobností neměl rozhodnout, ale líčení by mohlo naznačit Srbovy další šance na zvrácení zrušení víz. Přímý přenos běží na YouTube kanále soudu >>>

Zprávy ze dne 14. 1. 2022
10:18
14. 1. 2022
Fotbal

Fotbalová Sparta nezahájí prodej permanentních vstupenek na jarní část sezony. Na vině je aktuální pandemická situace s koronavirem a omezení, která pro sportovní akce platí. „V této chvíli neexistuje žádná jistota v tom, kolik fanoušků bude moci v průběhu jara na stadion. Kdybychom nabízeli na jarní část sezony další permanentky, vnímal bych to jako trochu nefér chování vůči majitelům celoročních vstupenek. V závěru podzimu přišli o šanci chodit na zápasy, jakmile to bude možné, musejí to být právě oni, kterým vstup přednostně umožníme,“ řekl marketingový ředitel klubu Kamil Veselý.

Zprávy ze dne 14. 1. 2022
9:53
14. 1. 2022
Novak Djokovič

Australský premiér Scott Morrison v prohlášení ke zrušení Djokovičova víza vyzdvihl „politiku silné ochrany hranic“, která během pandemie „držela Australany v bezpečí“. „Australané toho během této pandemie hodně obětovali a samozřejmě očekávají, že výsledky těchto obětí budou chráněny. A to je to, co ministr (pro imigraci Alex Hawke) svým dnešním rozhodnutím dělá,“ napsal Morrison.

Zprávy ze dne 14. 1. 2022
9:34
14. 1. 2022
Novak Djokovič

Djokovičovi právníci podle zdrojů deníku The Age stále zvažují své možnosti. Pokud rozhodnutí o zrušení víz napadnou u soudu, chtěli by, aby řízení probíhalo online během víkendu s možností písemných příspěvků a verbálních důkazů. Rozsudek by měl podle nich ideálně padnout v neděli, v pondělí už se začíná hrát. Případ se vrátí k soudci Anthony Kellymu, je ale také možné, že ten by ho chtěl přenechat federálnímu soudu.

Zprávy ze dne 14. 1. 2022
8:55
14. 1. 2022
Novak Djokovič

Co se bude dít s Novakem Djokovičem dál? Podle australských médií bude muset opět zamířit do detence a je možné, že opět skončí v Park Hotelu v Carltonu, kde čekal už na první soud. Není ale jasné, kdy se tak stane. Nejdříve by měl Djokovič absolvovat další rozhovor s imigračními úřady, ty jsou zatím v kontaktu s jeho právníky.

VIDEO
Video se připravuje ...
Zprávy ze dne 14. 1. 2022
8:44
14. 1. 2022
Česko

Sobotní utkání závěrečného kola základní části ligy basketbalistů mezi Kolínem a Pardubicemi bylo kvůli nákaze koronaviru ve východočeském celku odloženo. Informovalo o tom vedení soutěže NBL.

Zprávy ze dne 14. 1. 2022
8:06
14. 1. 2022
Novak Djokovič

Novak Djokovič si Australian Open podle všeho nakonec nezahraje! Australský ministr pro imigraci Alex Hawke zrušil srbské hvězdě víza, které získala na základě výjimky z povinného očkování. První hráč světového žebříčku by tak měl místo obhajoby titulu na grandslamovém Australian Open zemi opustit. Více čtěte zde >>>

Zprávy ze dne 13. 1. 2022
15:27
13. 1. 2022
Česko

Basketbalisté USK Praha museli kvůli koronaviru do karantény a jejich nejbližší dva zápasy byly odloženy. Svěřenci Joshe Kinga měli v sobotu doma s Olomouckem zakončit základní část ligy. Podle plánu nesehrají ani úvodní utkání v nadstavbové skupině A1, která zatím nebyla rozlosována.

Zprávy ze dne 13. 1. 2022
13:39
13. 1. 2022
Svět

Pět polských házenkářů mělo před pátečním vstupem do mistrovství Evropy v Bratislavě pozitivní test na koronavirus. Všichni jsou bez příznaků. Po případném absolvování dvou PCR testů s negativním výsledkem budou moct opustit izolaci po pěti dnech. Kritiku si vysloužili organizátoři maďarské části šampionátu. „Jsme konsternovaní tím, za jakých podmínek se tohle mistrovství koná,“ uvedl podle agentury SID hvězdný francouzský hráč Nikola Karabatic. „Dodržovali jsme přísná opatření, abychom virus nechytili. A pak dorazíme sem do hotelu a chodíme mezi hosty, kteří nenosí roušky. Na stejných místech také jíme,“ zlobil se v Szegedu trojnásobný olympijský vítěz a čtyřnásobný mistr světa. Znepokojení vyjádřil také islandský kouč Gudmundur Gudmundsson v Košicích. „V hotelu není žádná bublina. Jsou tu i úplně normální turisté.“

Zprávy ze dne 13. 1. 2022
12:17
13. 1. 2022
Hokej

„Krajská hygienická stanice nařídila z důvodu nákazy několika hráčů nemocí covid-19 A mužstvu Motoru do neděle 16. ledna karanténu. Motor tak nemůže nastoupit v pátek k utkání v Litvínově a v neděli na ledě Karlových Varů. O náhradních termínech těchto zápasů se bude jednat,“ informoval na svém webu českobudějovický hokejový klub.

 

Zprávy ze dne 13. 1. 2022
11:09
13. 1. 2022
Svět

„Sliboval“, že do dvou dnů bude covid pozitivní... A taky je. Australský tenista Bernard Tomic v úterý vzbudil rozruch v zápase kvalifikace Australian Open, když se ploužil po kurtu a rozhodčí pak vykládal, že určitě za dva dny bude mít pozitivní test. „Cítím se stále fakt mizerně,“ řekl deníkům Herald a The Age poté, co obdržel výsledky. „Je mi hůř mentálně než fyzicky, protože jsem se opravdu chtěl vrátit a ukázat australskému publiku, že můžu být takový hráč, jakého by mě chtěli mít. Jsem zklamaný, že mi v tom virus zabránil,“ dodal kontroverzní tenista.

Vstoupit do diskuse
25
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud