14. ledna 2022 • 12:20

Djokovičovi zrušili víza. Deportace (zatím) odložena, další právní bitva

Autor: iSport.cz, ČTK, rou
Vstoupit do diskuse
25
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
Zima dohnal(a) Slavii, Trpišovského díl viny. Sparta má víc herní nadstavby
VŠECHNA VIDEA ZDE

Novak Djokovič si Australian Open podle všeho nakonec nezahraje! Australský ministr pro imigraci Alex Hawke zrušil srbské hvězdě víza, které získala na základě výjimky z povinného očkování. První hráč světového žebříčku by tak měl místo obhajoby titulu na grandslamovém Australian Open zemi opustit. Djokovičovi právníci ale podají oficiální odvolání a tenista nebude do konečného rozhodnutí soudu deportován. Kauza se přesune k Federelnímu soudu, další slyšení je plánováno už na zítřek, další na neděli. Jestli ale padne rozsudek, jak žádají Srbovi zástupci, ovšem není jisté.



„Využil jsem své pravomoci a zrušil platnost víza pana Novaka Djokoviče uděleného ze zdravotních důvodů, neboť to bylo ve veřejném zájmu,“ uvedl Hawke v prohlášení. „Vláda (premiéra Scotta) Morrisona je pevně odhodlána chránit australské hranice, zejména v souvislosti s pandemií COVID-19,“ dodal.

Tenistovi tak hrozí nejen deportace, ale i zákaz vstupu do země až na tři roky. Djokovičovi právníci se pokouší rozhodnutí zvrátit soudní cestou, první předběžné slyšení u Federálního a rodinného soudu proběhlo online hned večer. Nick Wood označil zrušení víz za iracionální a vedené pouze obavou, že Djokovič bude vzbuzovat antivakcinační nálady.

Australian Open začne už v pondělí, Federální soud bude zasedat podle informací některých médií už v sobotu krátce po půlnoci středoevropského času, další slyšení je v plánu v neděli. Hráč podstoupí další výslech s imigračními úředníky a poté bude zřejmě opět umístěn v detenčním zařízení.

Hodně jsme boji s covidem obětovali, řekl premiér

Premiér Morrison rozhodnutí přivítal a upozornil, že jeho země, která měla jeden z nejdelších lockdownů, má ve spojení s covidem průměrně nejmenší úmrtnost a největší proočkovanost na světě. „Australané toho během této pandemie hodně obětovali a samozřejmě očekávají, že výsledky těchto obětí budou chráněny. A to je to, co ministr (pro imigraci Alex Hawke) svým dnešním rozhodnutím dělá,“

Dvacetinásobný grandslamový vítěz Djokovič, který se k vakcinaci a obecně k medicinským zásahům staví dost vlažně, sice dostal výjimku z povinného očkování pro účast na Australian Open na základě prodělaného koronaviru, úřady mu ale vízum po příletu zamítly. Srbský tenista díky procesnímu pochybení imigračních úředníků rozhodnutí zvrátil u pondělního soudu. Od té doby se čekalo na vyjádření ministra Hawkea.

Djokovič od pondělního propuštění z detenčního hotelu trénoval v Melbourne Parku a připravoval se na turnaj. Jeho soupeřem měl být v 1. kole jeho krajan Miomir Kecmanovič. Dojde-li na deportaci devítinásobného vítěze turnaje, za Djokoiče se dostane do turnaje poražený z kvalifikace.

Navíc by rodák z Bělehradu mohl přijít o pozici prvního hráče světa v žebříčku ATP. Na první místo by se dostali v případě titulu Rus Daniil Medveděv, nebo Němec Alex Zverev.

Prodělaný koronavirus Djokoviče přinesl nejasnosti. Německý magazín Spiegel dokonce uvedl, že test může být zmanipulovaný. Hráč navíc může mít problémy i ve své vlasti poté, co ve středu přiznal, že se v prosinci po pozitivním testu, tedy s vědomím nákazy, zúčastnil rozhovoru pro deník L'Équipe. Za porušení izolace v Srbsku hrozí pokuta či vězení až na tři roky. Kvůli údajné chybě svého týmu také Djokovič prvotně uvedl, že nikam necestoval, ale přitom byl v prosinci ve španělské Marbelle.

Případ Djokoviče rezonuje celým světem. Jednoho z nejlepších tenistů světa oslavují antivaxeři, ale přes osmdesát procent Australanů se v průzkumu vyslovilo pro jeho deportaci.

Vrátit domů by se měl i podle Martiny Navrátilové a jeden z Djokovičových soupeřů Stefanos Tsitsipas prohlásil, že Srb hraje podle vlastních pravidel. „Nikoho nenapadlo, že by mohli přijet do Austrálie neočkovaní a neřídili se opatřeními,“ uvedl Řek před rozhodnutím o Djokovičově deportaci.

ONLINE PŘENOS - Koronavirus ve sportu
Všechny zprávy Důležité Foto Video Sociální sítě
Česko Česko Fotbal Fotbal Hokej Hokej Novak Djokovič Novak Djokovič Svět Svět
Obnovit
Zprávy ze dne 16. 3. 2022
13:45
16. 3. 2022
Novak Djokovič

Srbský tenista Novak Djokovič bude moci i bez očkování proti koronaviru obhajovat titul na Roland Garros. Vzhledem k současnému uvolnění covidových omezení ve Francii to očekává ředitelka turnaje Amélie Mauresmová. Antukový grandslamový turnaj začne v Paříži 22. května. „Jak to teď je, nic nestojí Novaku Djokovičovi v cestě k účasti na French Open,“ řekla Mauresmová na tiskové konferenci k přípravám na letošní ročník pařížského grandslamu. Podle pořadatelů bude prvním bez jakýchkoliv koronavirových omezení od vypuknutí pandemie před dvěma lety.

Zprávy ze dne 9. 3. 2022
23:55
9. 3. 2022
Novak Djokovič

Druhý tenista světového žebříčku Novak Djokovič se odhlásil z tenisových turnajů v Indian Wells a v Miami. Vítěz 20 grandslamů na Twitteru uvedl, že kvůli povinnému očkování proti koronaviru ho úřady do USA nepustí. „Potvrdili (Středisko pro kontrolu a prevenci nemocí), že pravidla pro vstup do země se nezmění. Tudíž nebudu moci v USA hrát,“ napsal Djokovič. „Všem, kteří na těchto významných turnajích hrát budou, přeji hodně štěstí,“ dodal.

Zprávy ze dne 17. 1. 2022
12:02
17. 1. 2022
Novak Djokovič

Novak Djokovič může bez vakcíny na COVID-19 přijít i o start na Roland Garros. Francouzské úřady nechtějí udělovat neočkovaným tenistům žádné výjimky. Více čtěte ZDE>>>

VIDEO
Video se připravuje ...
Zprávy ze dne 16. 1. 2022
9:28
16. 1. 2022
Novak Djokovič

První reakce Novaka Djokoviče na verdikt australského soudu: „Jsem nesmírně zklamán, že soud zamítl moji žádost o přehodnocení rozhodnutí ministra pro imigraci o zrušení mého víza, což znamená, že nemůžu zůstat v Austrálii a zúčastnit se Australian Open. Rozhodnutí soudu respektuji a budu spolupracovat s úřady při odjezdu ze země,“ uvedl čtyřiatřicetiletý hráč, který chtěl v Melbourne usilovat o rekordní 21. grandslamový titul. Více čtěte ZDE>>>

Zprávy ze dne 16. 1. 2022
7:56
16. 1. 2022
Novak Djokovič

Srbský tenista Novak Djokovič prohrál soud o zrušené vízum a nemůže obhajovat titul na Australian Open, které začne v pondělí. První hráč světa musí opustit Austrálii, do které mu hrozí zákaz vstupu na tři roky. Tři soudci federálního soudu v Melbourne rozhodli v jeho neprospěch jednomyslně. Více čtěte ZDE>>>

Zprávy ze dne 15. 1. 2022
7:50
15. 1. 2022
Novak Djokovič

Novak Djokovič byl opět převezen do detenčního hotelu, kde bude po výslechu na imigračním úřadě čekat do zítřejšího soudního jednání. Více čtěte zde >>>

Zprávy ze dne 14. 1. 2022
14:35
14. 1. 2022
Novak Djokovič

Federální soud bude rozhodovat o osudu Novaka Djokoviče a jeho odebranému australskému vízu v neděli. V sobotu musí tenista na výslech a do detence.

Zprávy ze dne 14. 1. 2022
13:28
14. 1. 2022
Novak Djokovič

Zasedání soudu skončilo, kauzu Djokovič si převezme australský Federelní soud, jednání je naplánováno na neděli. Pokud by Srb se svým odvoláním uspěl, hned druhý den by ho čekal první zápas Australian Open. Organizátoři turnaje potvrdili, že duel s Miomirem Kecmanovičem je na programu v pondělí.

Zprávy ze dne 14. 1. 2022
13:01
14. 1. 2022
Novak Djokovič

Soudce Kelly rozhodl o tom, že Djokovič nebude do vyřešení kauzy deportován, po výslechu imigračním úřadem v sobotu ráno by ale měl být opět převezen do detenčního zařízení. Bude mít ovšem možnost setkat se svými právníky. Ti požádali, aby byl v sobotu vyslechnut někde jinde než v zařízení imigrační správy kvůli obavám o bezpečnost i „mediálnímu cirkusu“. Podle zástupce ministerstva je možné se na tom domluvit.

Zprávy ze dne 14. 1. 2022
12:44
14. 1. 2022
Novak Djokovič

K Djokovičově kauze se po vítězném semifinále turnaje v Sydney vyjádřil i Andy Murray. „Ta situace není dobrá pro nikoho. Ale nebudu tu sedět a kopat do Novaka, když je dole,“ prohlásil Brit.

Zprávy ze dne 14. 1. 2022
12:13
14. 1. 2022
Novak Djokovič

Soudní jednání bylo zatím přerušeno, Djokovičovi právníci by měli za chvíli podat oficiální odvolání proti zrušení víz a deportaci.

Zprávy ze dne 14. 1. 2022
12:01
14. 1. 2022
Novak Djokovič

Právní zástupce ministerstva pro imigraci Stephen Loyd souhlasí se zrychleným projednáním případu tak, aby mohl být v neděli vynesen rozsudek. Djokovič do té doby nebude deportován. Do zítřejšího ranního výslechu imigračními úředníky také nemusí znovu nastoupit do detence, poté ho ale do ní mají opět umístit.

Zprávy ze dne 14. 1. 2022
11:48
14. 1. 2022
Novak Djokovič

Djokovičovi právníci tvrdí, že ministr pro imigraci Alex Hawke odůvodnil zrušení víza jinak než v prvním případě, kdy se obával, že jako neočkovaný může být rizikem pro ostatní. To prý kvůli prodělanému onemocnění neplatí a v dokumentech uznal Djokovičovu zdravotní výjimku. Právníci se proto domnívají, že za zrušením víz má stát Hawkeova obava z „prohloubení antivakcinační nálad, které Djokovič představuje“.

Zprávy ze dne 14. 1. 2022
11:25
14. 1. 2022
Novak Djokovič

Djokovičův zástupce Nick Wood řekl soudci, že by chtěli soudním příkazem zabránit tenistově vyhoštění z Austrálie před vynesením rozsudku, zároveň chtějí, aby Djokovič nemusel opět do detence.

Zprávy ze dne 14. 1. 2022
11:20
14. 1. 2022
Novak Djokovič

Předběžné slyšení vede Anthony Kelly, který rozhodoval už při prvním napadení zrušení Djokovičových víz. Připomněl historii kauzy a řeší procesní věci. „Každá minuta, kterou máme, je nesmírně drahá, protože turnaj v pondělí začíná,“ připomněl mu jeden z právníků Novaka Djokoviče.

Vstoupit do diskuse
25
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud