Jan Jaroch
15. ledna 2023 • 04:50

Češi na Australian Open: ironie osudu, hledání sebevědomí i teenagerky

Autor: Jan Jaroch
Vstoupit do diskuse
1
  • Video se připravuje ...

    Modravé kurty v Melbourne Parku patří k úspěšným lovištím českých tenistek a tenistů. Při dvanácti posledních ročnících to alespoň jeden z nich dotáhl minimálně do čtvrtfinále, přičemž nejpronikavějším úspěchem je finále Petry Kvitové ze sezony 2019. Letos se v hlavní soutěži představí hned 14 tuzemských zástupců, jedenáct žen a tři muži. Ze sedmi teenagerek v pavouku jsou hned tři z Česka (sestry Fruhvirtovy a Sára Bejlek), které je po USA (17) a Rusku (14) třetí nejsilněji zastoupenou zemí v dámském singlu. Jaké jsou šance českých vyslanců?

  • Petra Kvitová

    32 let, 16. na žebříčku

    Čeká ji šestapadesátý grandslam kariéry. Sezonu začala dvaatřicetiletá veteránka slibně. Na United Cupu vyhrála oba své zápasy, když zdolala i světovou trojku Jessicu Pegulaovou. V Adelaide přemohla wimbledonskou šampionku Jelenu Rybakinovou. Zápasová bilance 4:1, s níž vstupuje do úvodního grandslamu roku, je důvodem k optimismu. Už ve 3. kole může dojít k českému derby Kvitová – Barbora Krejčíková, ve čtvrtfinále by na Kvitovou čekala opět Pegulaová. Obhajuje pouhých 10 bodů, loni ztroskotala už v 1. kole.

    soupeřka pro 1. kolo: Alison van Uytvancková (Belg.)

    Petra KvitováFoto ČTK / AP / Mark Baker

  • Barbora Krejčíková

    27 let, 21. na žebříčku

    Loni zapsala z Čechů nejlepší výsledek, proklestila si cestu až do čtvrtfinále, než sezonu na čtyři měsíce přerušila kvůli zranění lokte. Nový rok začala porážkou ve 2. kole v Adelaide s Darjou Kasatkinovou a nebezpečná sokyně na ni číhá hned na úvod Australian Open v českém derby – šestnáctiletá naděje Sára Bejlek rozehraná z kvalifikace.

    soupeřka pro 1. kolo: Sára Bejlek (ČR)

    Česká tenistka Barbora KrejčíkováFoto Profimedia.cz

  • Marie Bouzková

    24 let, 26. na žebříčku

    Poprvé v kariéře je na grandslamu nasazená, ironií osudu si s ní los ale zle prohrál. Už v 1. kole ji čeká extrémně těžká soupeřka, šampionka US Open 2019 Bianca Andreescuová. Stále jen dvaadvacetileté Kanaďance patří 42. místo žebříčku a minulý týden v Adelaide o sobě dala vědět skalpem Garbině Muguruzaové. Australským maximem Bouzkové je loňské 2. kolo, letos by se ve třetím střetla se světovou jedničkou Igou Šwiatekovou.

    soupeřka pro 1. kolo: Bianca Andreescuová (Kan.)

    Vítězná radost Marie BouzkovéFoto ČTK/AP

  • Karolína Plíšková

    30 let, 31. na žebříčku

    Austrálii miluje, na betonových grandslamech hraje nejlépe. Loni však Melbourne vynechala kvůli zlomenině pravého zápěstí a letošní návrat na jižní polokouli nešel úplně podle představ. Vyhrála zatím jen dva zápasy a to ještě pouze v kvalifikaci druhého turnaje v Adelaide. Po obnovení spolupráce s koučem Sashou Bajinem je její forma velkým otazníkem a zdá se, že teprve hledá rytmus a sebevědomí.

    soupeřka pro 1. kolo: Wang Si-jü (Čína)

    Karolína PlíškováFoto Profimedia.cz

  • Kateřina Siniaková

    26 let, 48. na žebříčku

    Světová jednička v deblu má stále singl jako prioritu a je členkou první padesátky. Bojovnice s ruskou krví zahájila sezonu s bilancí 4:2, v Adelaide málem vyřadila šampionkou Turnaje mistryň Caroline Garciaovou. Los pro Melbourne k ní byl však krutý, už v 1. kole narazí na světovou sedmičkou z USA Coco Gauffovou. Obhajoba deblového titulu po boku Krejčíkové vyhlíží nadějněji než singlové ambice.

    soupeřka pro 1. kolo: Coco Gauffová (7-USA)

    Kateřina SiniakováFoto Reuters

  • Tereza Martincová

    28 let, 73. na žebříčku

    Loni debutovala na Australian Open v hlavní soutěži a zapsala druhé kolo. Letos by se ten samý výsledek rovnal zázraku, neboť již na úvod turnaje nastoupí proti jedné z největších favoritek Aryně Sabalenkové.

    soupeřka pro 1. kolo: Aryna Sabalenková (5-Běl.)

    Česká tenistka Tereza MartincováFoto profimedia.cz

  • Markéta Vondroušová

    23 let, 78. na žebříčku

    Kvůli loňské šestiměsíční absenci po operaci lokte musela pro hlavní soutěž využít chráněný žebříček, rychle se však už vrátila s novým koučem Jiřím Fenclem do elitní stovky a hodlá prodat svůj nesporný talent. V Adelaide vyřadila dvě těžké soupeřky a ztroskotala ve čtvrtfinále až na pozdější vítězce Aryně Sabalenkové, forma zjevně je. K tomu, aby vyrovnala své australské maximum, jímž je 4. kolo, by musela ale už ve druhém zápase zaskočit nasazenou dvojku Uns Džábirovou.

    soupeřka pro 1. kolo: Alison Riskeová-Amritrajová (USA)

    Česká tenistka Markéta VondroušováFoto Pavel Mazáč / Sport

  • Linda Fruhvirtová

    17 let, 80. na žebříčku

    V sedmnácti ji čeká debut na Australian Open a druhý grandslam kariéry. V sezoně zatím odehrála jediný ostrý zápas a v Aucklandu vzala set britské hvězdičce Emě Raducanuové. Los jí přál, pro 1. kolo dostala domácí Jamiee Fourlisovou, až 160. hráčku žebříčku, která startuje na volnou kartu.

    soupeřka pro 1. kolo: Jaimee Fourlisová (Austr.)

    Linda FruhvirtováFoto Profimedia.cz

  • Karolína Muchová

    26 let, 133. na žebříčku

    Na Australian Open si zahraje poprvé od jízdy do semifinále z roku 2021. Loni chyběla kvůli zranění zad a břišního svalu, sezonu jí znovu zničily časté zdravotní problémy a rok končila na 149. místě. Proto si musela vybrat start na chráněný žebříček. Po čerstvém čtvrtfinále v Aucklandu poskočila o 16 míst vzhůru a zdá se, že se začíná vracet tam, kam patří. I sokyně pro úvodní kolo Lesja Curenková působí schůdně.

    soupeřka pro 1. kolo: Lesja Curenková (Ukr.)

    Karolína Muchová v semifinále BJK CupuFoto Reuters

  • Brenda Fruhvirtová

    15 let, 135. na žebříčku

    Loňskou sezonu ukončila mezi ženami s bilancí 50 výher a 9 porážek, dokázala vyhrát celkem osm menších profesionálních turnajů. A rok 2023 začala velkým bangem, hned na první pokus prošla třízápasovým kvalifikačním sítem grandslamu a čeká ji premiéra na největší tenisové scéně. To vše v patnácti letech a devíti měsících, což z ní dělá nejmladší účastnici letošního ženského turnaje a pátou nejmladší kvalifikantku v historii australského grandslamu. Ještě nikdy v kariéře však neporazila hráčku z top 100 a její první soupeřkou bude velmi solidní Běloruska Aljaksandra Sasnovičová, světové číslo 38.

    soupeřka pro 1. kolo: Aljaksandra Sasnovičová (Běl.)

    Brenda FruhvirtováFoto Profimedia.cz

  • Sára Bejlek

    16 let, 175. na žebříčku

    Po úspěšné kvalifikaci loni na US Open se už podruhé v životě na grandslam prosadila Sára Bejlek. V pouhých šestnácti letech. V kvalifikaci odrovnala i první nasazenou Američankou Alycii Parksovou, aktuální světové číslo 76. Byla to vůbec první výhra proti soupeřce z top 100 pro rodačku z Hrušovan nad Jevišovkou. A jen 157 centimetrů vysoká tenistka může být zdatnou sokyní i v českém derby 1. kola proti Barboře Krejčíkové.

    soupeřka pro 1. kolo: Barbora Krejčíková (20-ČR)

    Sára BejlekFoto Profimedia.cz

  • Jiří Lehečka

    21 let, 78. na žebříčku

    Žebříčkově nejlepšího českého muže čeká pátý grandslam kariéry a stále zatím čeká na první výhru. Loni objel všechny turnaje velké čtyřky a pokaždé skončil v 1. kole. I nyní má těžkého soupeře, 21. nasazeného Chorvata Bornu Čoriče. Sezonu začal nadějně bilancí 4:2, když na United Cupu zdolal vracejícího se Alexandra Zvereva a v Aucklandu svedl třísetové drama se světovou dvanáctkou Cameronem Norriem.

    soupeř pro 1. kolo: Borna Čorič (21-Chorv.)

    Jiří LehečkaFoto ČTK/AP

  • Tomáš Macháč

    22 let, 115. na žebříčku

    Jako jediný z českých mužů v pavouku dokázal vyhrát grandslamový zápas, což se mu povedlo dvakrát. Už v 1. kole na něj čeká ale světová dvojka Casper Ruud. Lehce podvrknutý kotník z United Cupu se již zdá v pořádku.

    soupeř pro 1. kolo: Casper Ruud (2-Nor.)

    Tomáš MacháčFoto Profimedia.cz

  • Dalibor Svrčina

    20 let, 219. na žebříčku

    Je jedním z osmi borců, které čeká grandslamový debut. Dalibor Svrčina si ho vysloužil v kvalifikaci, kde zdolal tři výše postavené soupeře a ve 2. kole odvrátil dva mečboly Argentinci Nicolasi Kickerovi. Před čtyřmi lety při juniorce v Melbourne ovládl s Jonášem Forejtkem čtyřhru.

    soupeř pro 1. kolo: Jaume Munar (Šp.)

    Dalibor Svrčina v akciFoto ČTK / AP / Mark Baker

Vstoupit do diskuse
1
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud