Jan Jaroch
14. ledna 2024 • 13:42

Brenda (16) šlape na plyn. Po výhře v grandslamu skočí do stovky

Autor: Jan Jaroch
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Dodnes slýchám, že jsem zlomil Labantovi nohu, říká Gabriel. Chovanec ho podržel
Krejčího čas je tady. Zafeiris coby zklamání sezony, potřebuje Zima ochranu?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Je zvyklá vítězit. V obřím množství. Za poslední dvě sezony získala na menších turnajích ITF rekordních 15 titulů, vyhrála 99 zápasů ze 117. Mezi protřelými profesionálkami na WTA Tour však ne a ne prorazit. V nové sezoně však šestnáctiletá Brenda Fruhvirtová maže i tenhle dluh. Po premiérovém WTA vítězství v Aucklandu zapsala jako kvalifikanta i první grandslamovou výhru života. Na Australian Open srazila o patnáct let starší Rumunku Annu Bogdanovou (63. na žebříčku) 2:6, 6:4, 6:3 a vysloužila si střet s obhájkyní titulu Arynou Sabalenkovou.



Nejistý projekt rodiny Fruhvirtových, jenž začal prodejem vlastní firmy a touhou vychovat z obou dcer elitní tenistky, postoupil do nové fáze. Po osmnáctileté Lindě se už mezi ty, které vyhrály zápas na grandslamu, zapsala i šestnáctiletá Brenda.

Ta ve slunečném Melbourne na menším ale fanoušky zcela obsypaném dvorci číslo 17 získala životní vítězství. Bojovala 2 hodiny a 29 minut, než předčila o generaci starší a o míle zkušenější Annu Bogdanovou. Když po další dlouhé výměně skončil bekhend Rumunky v síti, klesla rodačka z Prahy na kolena a nevěřila svému štěstí. Vždyť trefila dva cíle jednou ranou – první grandslamová výhra života pravděpodobně znamená i premiérový posun do elitní stovky žebříčku. Momentálně je v živém žebříčku na 87. příčce, a pokud sestra Linda obhajující osmifinále nepřekvapí nasazenou Brazilku Beatriz Haddadovou Maiaovou, bude i nejlepší z rodiny.

„Něco takového mi už říkal táta, ale ještě jsem neměla čas to po zápase zkoumat. Je to super pocit, už jsem byla vloni hodně blízko. Ale kvůli všem pravidlům a omezením to bylo daleko těžší,” poukázala v rozhovoru s českými novináři v Melbourne na fakt, že coby patnáctiletá měla silně omezený počet startů mezi dospělými.

Nyní jí začátkem dubna bude už sedmnáct, její kariéra jde kupředu, což demonstruje i na jižní polokouli. Je úspěšná, byť se potýká s bolestí zápěstí. Po vyčerpávající tříkolové kvalifikaci Australian Open, při níž ve druhém zápase odvracela mečbol domácí Australance Talii Gibsonové, věřila v delší volno. Pořadatelé ji nasadili hned v neděli na první zápas dne. Statistici jí v zápase napočítali 15 vítězných úderů a 43 nevynucených chyb, buldočí zaujetí sestrám Fruhvirtovým vlastní však nakonec slavilo úspěch, byť o první sadu přišla 2:6.

„Říkala jsem si, že to ještě musím zkusit, že se grandslamy hrají jen čtyřikrát do roka a že musím bojovat. Druhý set mě nakopl, uvědomila jsem si, že i přes všechny nepříznivé okolnosti ji můžu porazit. Ve třetím setu už to bylo hlavně o tom, abych zůstala konzistentní a bojovala,” líčila mladá Češka.

Nemůže se srovnávat s Nicole Vaidišovou, jež v sezoně 2005 v v šestnácti dokázala vyhrát tři turnaje WTA v řadě a byla členkou top 20 žebříčku. Čas geniálních dětí od té doby i kvůli ostřejším pravidlům skončil. Brenda má však svou cestu. Loni se stala nejmladší hráčkou v dějinách, která dokázala vyhrát 10 ITF turnajů. Nyní se dere na novou úroveň. I s přispěním olympijského vítěze z Chile Nicolase Massua, jenž s oběma sestrami čerstvě spolupracuje.

I on bude sledovat, jak si mladý klenot povede ve 2. kole na velkém kurtu proti obhájkyni Aryně Sabalenkové. Loni při Roland Garros už podobnou zkušenost udělala a jiné favoritce Jeleně Rybakinové dokázala čelit statečně. A jak v posledních týdnech dokazuje, od té doby se dokázala zase posunout blíž ke hvězdám.

Vstoupit do diskuse
1
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud