27. ledna 2024 • 19:00

Silačka bez servisu? Sabalenková teď napodobila legendy. Změnila se...

Autor: Miroslav Mazal
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Olomouc - Sparta: Krejčí bezpečně proměňuje penaltu, 1:0 pro Letenské!
Hradec Králové - Slavia: Zadražil fantasticky vychytal Chytila
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jsou to pouhé dva roky, kdy se Aryna Sabalenková coby nasazená dvojka mezi favoritky Australian Open vůbec neřadila. Zlé prognózy se tehdy naplnily, během čtyř utkání nasekala 56 dvojchyb a z grandslamového turnaje se vypařila bez fanfár. Teď je běloruská tenistka na vrcholu – stala se suverénní obhájkyní loňského titulu. „Je to bláznivé, ale jsem šťastná, že se to podařilo,“ usmívala se. Neohrožená vládkyně Melbourne během sedmi klání neztratila ani jedinou sadu.



Bylo to divoké období, Aryna Sabalenková už dokázala vítězit na turnajích WTA, v žebříčku vyletěla skoro až na vrchol, jenže grandslamové prokletí ne a ne zlomit. Na Australian Open 2022 byly k vidění scény, kdy si při podání nedokázala správně nadhodit míč a pak se rozplakala. Díky tělesným parametrům a agresivnímu stylu ji tenisoví odborníci označovali jako nedokonalou kopii Sereny Williamsové. 

„Je něco mezi silačkou, zápasnicí a medvědicí. Jenomže někdy je to na úkor citu pro míč. Tenis se nemůže hrát jen silou, ale i hlavou,“ řekl na její adresu před třemi lety Jan Kukal.

Od startu loňské sezony už Sabalenková patří mezi nejkomplexnější hráčky na okruhu a její vzestup pokračuje. 

„Oceňuji, že neposlouchala vnější hlasy a držela se svým týmem i v těžkých časech,“ prohlásila nyní pro tennis.com bývalá světová jednička Dinara Safinová.

Sabalenková vybrousila techniku, zlepšila však i psychickou stránku. „Myslím, že se změnila jako člověk. Našla rovnováhu, kdy je uvnitř šťastná a emocionálně nebojuje. I když prohraje zápas, pořád se usmívá a nebere to osobně,“ všimla si Safinová.

Mohla tak začít velká australská jízda. Pohodu uvnitř týmu Sabalenkové potvrdil i bizarní rituál. Hráčka se před každým zápasem podepsala na holou hlavu kondičního kouče. 

„Nikdy nemá velkou radost, ale říká, že pro vítězství udělá všechno. Už je to rutina,“ smála se během turnaje.

Rozjetou Sabalenkovou na letošním Australian Open nic nevykolejilo, po cestě za obhajobou ztratila jen jednatřicet her. Vyřadila i dvě Češky Brendu Fruhvirovou a Barboru Krejčíkovou – obě uhrály jen pět gamů.

Rodačka z Minsku zvládla těžké semifinále s Američankou Coco Gauffovou (7:6, 6:4), aby v sobotním finále znovu ztratila pouhých pět her s Číňankou Čeng Čchin-wen (6:3, 6:2).

„Byly to úžasné týdny a ani jsem si nedokázala představit, že bych tuhle trofej pozvedla ještě jednou,“ prohlásila Sabalenková. 

Napodobila krajanku Viktorii Azarenkovou, které se totožný kousek povedl v letech 2012 a 2013. A taky zmiňovanou Serenu W. Ta patří mezi tenisové legendy, jež vyhrály Australian Open bez ztráty jediné sady. Od roku 2000 se to povedlo už jen Američance Lindsay Davenportové, Rusce Marii Šarapovové a předloni domácí Ashleigh Bartyové.

Po finále uvolněná Běloruska předvedla vítězný tanec spolu s expertkou Eurosportu Barbarou Schettovou.

Během ceremoniálu se Sabalenková zmínila také o svých nejbližších. „Nikdy jsem nemluvila během proslovů o své rodině, ale teď bych jim chtěla za vše poděkovat. Jen nevím, jestli mám dál mluvit anglicky, protože mi nebudou rozumět,“ odlehčila situaci. 

Na úvod tiskové konference se nejdřív napila vítězného šampaňského, pak přešla i na vážnější notu. Před čtyřmi lety totiž ztratila otce Sergeje, který zemřel v pouhých 43 letech. 

„Měli jsme jeden sen: že do svých pětadvaceti vyhraju aspoň dva grandslamy,“ prozradila před časem.

Nyní to na poslední chvíli zvládla, šestadvacáté narozeniny oslaví 5. května.

„Otec je pro mě největší motivace. Byl pro mě vším. Mám svoji mámu i sestru, která je tady se mnou a myslím na ně. Ale pořád cítím, že on je vždy se mnou,“ přiznala Sabalenková.

„Jsem velmi vděčná za to, co pro mě udělal. Myslím, že nebýt jeho, nebyla bych tady. Ale právě teď hraji pro mámu, sestru a mé babičky,“ řekla emotivně.

Na Roland Garros bude chtít aktuální světová dvojka vylepšit loňské semifinále, kdy ztratila „vyhraný“ souboj s Karolínou Muchovou. Má k tomu slibné předpoklady. 

„Bez opravdu těžkých proher nedojdete k velkým výhrám,“ prohlásila již dvojnásobná grandslamová šampionka. Z jejích úst mají tato slova opravdu váhu.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud