1. listopadu 2018 • 04:55

Američanky bez jména vs. Češky! Na finále za ně dorazí i rodačka z Brna

Autor: Tomáš Macák
Vstoupit do diskuse
0
  • Spojené státy neberou na finále Fed Cupu do Prahy své největší tenisové hvězdySpojené státy neberou na finále Fed Cupu do Prahy své největší tenisové hvězdyFOTO: Koláž iSport.cz

    Hvězdná jména mezi americkými tenistkami? Je jich dost... Kdo by si nevybavil sestry Williamsovy, Sloane Stephensovou, ale třeba také Coco Vandewegheovou či Madison Keysovou. Čekalo se, že aspoň nějaké z těchto věhlasných jmen se představí v pražském finále Fed Cupu, jenže ejhle. Proti hvězdnému týmu v čele s Kvitovou a Karolínou Plíškovou vyrukuje kapitánka Kathy Rinaldiová s ne úplně profláklými hráčkami. Nominační listina obsahující Danielle Collinsovou či Sofii Keninovou hrůzu nenahání… Pojďme si je představit.

  • Danielle Collinsová

    Danielle Collinsová si zatím jméno na okruhu WTA spíše buduje. I tak bude podle žebříčkového postavení americkou jedničkou.Foto USA TODAY Sports

    Dle žebříčkového postavení bude jedničkou svého týmu, ale ve Fed Cupu zatím nenaskočila do žádného zápasu. Dokonce ani nebyla nominována…

    Čtyřiadvacetiletá Collinsová vyletěla vzhůru především kvůli dvěma podnikům na domácí půdě. V Indian Wells jakožto 117. hráčka světa nečekaně vyhrála tři zápasy v hlavní soutěži, nestačila až na Carlu Suárez Navarrovou. Hned o pár dní později šla do kvalifikace na turnaj v Miami. Proklouzla jí, pak vyřídila jednu soupeřku za druhou. Proti Collinsové skončila Vadewegheová, Puigová a ve čtvrtfinále hvězdná Venus Williamsová. Až Ostapenková byla před branami finále nad její síly. Floridská jízda vyšvihla Collinsovou na 53. pozici v žebříčku. Teď už má své místo v elitní čtyřicítce.

    K většímu povědomí jí chybí výraznější úspěch na grandslamových turnajích. Na nich se vždy objevila jen v prvním kole.

  • Sofia Keninová

    Sofia Keninová je jednou ze tří hráček v americké nominaci, která ve Fed Cpu zažije premiéru.Foto USA TODAY Sports

    Stejně jako Collinsová i Keninovou čeká v O2 Areně křest ohněm. Pro ni to však v 19 letech bude ještě pikantnější záležitost. V současné chvíli je na svém žebříčkovém maximu. Tím je 48. místo.   V letošní sezoně to na turnajích WTA dotáhla nejdále od semifinále, a to v Québecu a na Mallorce. I bez celkového vítězství, ale předváděla stabilní výkony, díky kterým v bodování mířila výše. V tomto ročníku se dokonce potkala s Karolínou Plíškovou i Petrou Kvitovou, ale oba duely prohrála.

  • Alison Riskeová

    Alison Riskeová je jedinou tenistkou, která už má fedcupové zkušenosti.Foto Profimedia

    Jen u jediného amerického jména pro vyvrcholení týmové soutěže naleznete fedcupovou minulost. Touto hráčkou je Alison Riskeová. Osmadvacetiletá rodačka z Nashvillu v reprezentaci odehrála tři zápasy, z nichž vyhrála jediný. To v minulé sezoně porazila ve čtvrtfinále Němku Andreu Petkovičovou. V amerických barvách si zahrála i po boku Sereny Williamsové v deblu proti Itálii, v sezoně 2015 neuspěly.

    Žádná jiná hráčka z americké nominace také nemá triumf z dvouhry na okruhu WTA. Svoji trofej ukořistila Riskeová v čínském Tchien-ťinu roku 2014. I tak ji lze nazvat finálovou smolařkou, neboť dalších pět přímých soubojů o nezvládla.

    Na žádném grandslamu se doposud nějak zvlášť neblýskla. Maximem zůstává již pět let staré osmifinále na US Open. V žebříčku se nejvýše vyšplhala na 36. místo. Nyní je v sedmé desítce.

    S Karolínou Plíškovou hrála hned šestkrát, ale zvítězila jen jednou. Proti Petře Kvitové nastoupila pouze v roce 2013. Tehdy jednou postupovala ona, jednou česká lvice.

  • Nicole Melicharová

    Nicole Melicharová se představí ve své rodné krajině.Foto Profimedia

    Sice pod americkou vlajkou, ale doma. Tedy skoro doma. Nicole Melicharová se narodila v Brně, krátce po porodu pak maminka zamířila se svým novorozenětem do zámoří.

    Pětadvacetiletá tenistka je specialistkou na debla. V žebříčku čtyřhry jí patří 15. příčka. Na deblových kurtech to nyní táhne spolu s českou legendou Květou Peschkeovou, dokonce se představily na Turnaji mistryň v Singapuru.

    Letos spolu vybojovaly dva tituly - v Praze a Tchien-ťinu. Navzdory prohře ale jejich největším společným úspěchem je finále ve Wimbledonu, kde podlehly české dvojici Krejčíková-Siniaková.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud