2. června 2017 • 18:50

Djokovič měl v Paříži namále, Veselý nestačil na Bautistu a končí

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zima dohnal(a) Slavii, Trpišovského díl viny. Sparta má víc herní nadstavby
Q&A: Zadinův výstup. Dědkova práce? Co Varaďa do Sparty a Hořava v Kladně?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Tenista Novak Djokovič se ve třetím kole trápil a na French Open musel zachraňovat postup do osmifinále v pěti setech. Argentince Diega Schwartzmanna porazil 5:7, 6:3, 3:6, 6:1, 6:1. Grandslamovým maximem českého tenisty Jiřího Veselého zůstává zatím třetí kolo. V pátečním souboji se sedmnáctým nasazeným Robertem Bautistou-Agutem totiž podlehl za dvě hodiny a dvě minuty 3:6, 4:6 a 3:6.



Djokovič se proti 41. hráči světového žebříčku od počátku trápil, místy kazil i jednoduché údery a jen v prvních třech setech nadělal 42 nevynucených chyb. Od čtvrtého setu ale začal hrát vyrovnaněji a odvrátil hrozbu, že jako první obhájce titulu od roku 2004 nedojde ani do 4. kola. Schwartzmana porazil i ve druhém vzájemném zápase a soupeře pak spolu s diváky vyprovodil do šaten uznalým potleskem.

"V prvních třech setech byl lepším hráčem na kurtu. Čtvrtý a pátý set šel tak, jak jsem doufal, že půjde celý zápas," řekl třicetiletý Djokovič po zápase. "Psychicky jsem byl silný a klidný, jak jen to šlo, a stále jsem věřil, že jeho odpor zlomím. Dělal jsem ale příliš nevynucených chyb," posteskl si nad 55 chybami.

Svůj jubilejní 100. zápas na tři vítězné sety na antuce naopak zvládl naprosto suverénně Rafael Nadal. Gruzínce Nikoloze Basilašviliho deklasoval Španěl 6:0, 6:1, 6:0 a znovu podal důkaz, že to myslí s útokem na desátý triumf na Roland Garros vážně. "Nevím, jestli to bylo dokonalé. Šel jsem do toho s tím, že to bude těžký zápas. Nakonec myslím, že jsem odehrál jedno ze svých nejlepších utkání za poslední dobu," řekla turnajová čtyřka.

Z Čechů zůstává na turnaji už jen Karolína Plíšková

Z devíti českých zástupců, kteří letos hráli dvouhru na Roland Garros, zůstává v soutěži už jen Karolína Plíšková. Turnajovou dvojku, která se v případě postupu do finále stane světovou jedničkou, čeká zápas 3. kola v sobotu.

Třiadvacetiletý Veselý hrál třetí kolo French Open poprvé a v úvodu nemohl zaměřit forhend do dvorce. Prohrával tak rychle 0:3. Sice srovnal, ale po druhé ztrátě servisu v sedmé hře mu už Bautista další zvrat v sadě nedovolil.

I ve zbytku duelu se Veselý pral s nenápadnou, ale precizní hrou světové osmnáctky. Španěl se výborně pohyboval a hrál míče s ideální razancí a délkou. Nepotřeboval ohromující údery, aby sbíral bod po budu.

Levou rukou hrající Veselý, který se potýkal s virózou, si zavolal po páté hře druhé sady fyzioterapeuta. V dusném dni ale energii potřebnou k obratu nenašel. Udělal přesně 40 nevynucených chyb - dvakrát víc než soupeř.

Goffin se zranil a musel skrečovat

Desátý nasazený David Goffin z Belgie si ve třetím kole proti Argentinci Horaciu Zeballosovi poranil kotník a zápas skrečoval. Dvanáctý hráč světa před nuceným ukončením duelu vedl 5:4 a podával na zisk sady.

Goffinovi se při dobíhání míče hluboko za základní čarou dostala noha pod plachtu, zasekla se a šestadvacetiletý Belgičan narazil do zadní bariéry. Semifinalistu letošního turnaje v Monte Carlu museli odvést z kurtu zdravotníci a rozhodčí po několika minutách oznámil, že Goffin utkání skrečuje.

Dvaatřicetiletý Zeballos tak postoupil poprvé v kariéře do osmifinále Roland Garros.

Díky skreči soupeře prošel do osmifinále také pátý nasazený Milos Raonic, jemuž vzdal kvůli zranění stehna Španěl Guillermo García-López za stavu 6:1 a 1:0 z pohledu favorizovaného Kanaďana. "Říkal mi, že s tím měl problémy už v předchozích kolech. Byl rád, že vůbec zvládl první dva zápasy, ale dál už to nešlo," popsal Raonic konverzaci se soupeřem krátce po jeho skreči.

Šestadvacetiletý Kanaďan se o čtvrtfinále utká se Španělem Pablem Carreňem, jenž zdolal 7:5, 6:3, 6:4 turnajovou jedenáctku Grigora Dimitrova z Bulharska.

V ženské dvouhře na rozdíl od minulého kola, kdy ji Estonka Anett Kontaveitová donutila ke třem setům, nezaváhala obhájkyně titulu Garbiňe Muguruzaová. Čtvrtá nasazená Španělka porazila 7:5, 6:2 Julii Putincevovou z Kazachstánu.

Tenisový grandslamový turnaj French Open v Paříži (antuka, dotace 36 milionů eur):
Muži:
Dvouhra - 3. kolo:
Bautista (17-Šp.) - Veselý (ČR) 6:3, 6:4, 6:3
Djokovič (2-Srb.) - Schwartzman (Arg.) 5:7, 6:3, 3:6, 6:1, 6:1
Nadal (4-Šp.) - Basilašvili (Gruz.) 6:0, 6:1, 6:0
Raonic (5-Kan.) - García-López (Šp.) 6:1, 1:0 skreč
Thiem (6-Rak.) - Johnson (25-USA) 6:1, 7:6 (7:4), 6:3
Zeballos (Arg.) - Goffin (10-Belg.) 4:5 skreč
Carreňo (20-Šp.) - Dimitrov (11-Bulh.) 7:5, 6:3, 6:4
Ramos (19-Šp.) - Pouille (16-Fr.) 6:2, 3:6, 5:7, 6:2, 6:1

Ženy:
Dvouhra - 3. kolo:
Muguruzaová (4-Šp.) - Putincevová (27-Kaz.) 7:5, 6:2,
Kuzněcovová (8-Rus.) - Čang Šuaj (32-Čína) 7:6 (7:5), 4:6, 7:5
V. Williamsová (10-USA) - Mertensová (Belg.) 6:3, 6:1
Mladenovicová (13-Fr.) - Rogersová (USA) 7:5, 4:6, 8:6
Stosurová (23-Austr.) - Matteková-Sandsová (USA) 6:2, 6:2
Bacsinszká (30-Švýc.) - Džabúrová (Tun.) 6:2, 6:2
Ostapenková (Lot.) - Curenková (Ukr.) 6:1, 6:4.

Čtyřhra - 2. kolo:
Hradecká, Siniaková (6-ČR)
- Konjuhová, Linetteová (Chorv./Pol.) 6:0, 4:6, 6:2
Olaruová, Savčuková (Rum./Ukr.) - Hlaváčková, Babosová (5-ČR/Maď.) 6:3, 4:6,6:3.

Smíšená čtyřhra - 1. kolo:
Parmentierová, Bourgue (Fr.) - Krejčíková, Monroe (ČR/USA) 3:6, 7:5, 10:5
Hradecká, Matkowski (ČR/Pol.) - Matteková-Sandsová, Johnson (USA) 6:4, 6:4

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud