30. září 2020 • 21:00

„Líné“ galeje bez tiebreaku: rekordy se otřásají, končí se i po půlnoci

Autor: jj
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

V éře, kdy tenis potírá maratony, které se táhnou jako žvýkačka, jde Roland Garros 2020 proti trendu. V podzimním chladnu a vlhku je složité propálit winner za soupeřova záda, obvyklé pařížské galeje jsou ještě namáhavější. A tak už se v pondělí odehrál druhý nejdelší zápas dějin turnaje a program poprvé končil po půlnoci místního času.



Předlouhé bitvy jsou na antuce již z podstaty pomalého povrchu nejčastější. Francouzští pořadatelé navíc jako jediní z grandslamových národů nepřijali za svůj tiebreak v rozhodující sadě. Australané ho hrají do deseti za stavu 6:6, Američané za stejného skóre klasicky do sedmi bodů, i Wimbledon se ke zkrácené hře obrací, byť až výsledek dojde k 12:12. Výmluvně vypovídá o zmatení tenisových pravidel, že soudný set na každém turnaji velké čtyřky končí jinak, neboť v Paříži se musí tradičně vyhrát o dva gamy.

A tak se bitva domácího Corentina Mouteta s italským kvalifikantem Lorenzem Giustinem natáhla na 6 hodin a 5 minut a končila výsledkem 18:16 v páté sadě. Hrála se od neděle do pondělí a jen o 28 minut zaostala za turnajovým rekordem.

Šestihodinovou bitvu nakonec ovládl Lorenzo Giustino
Šestihodinovou bitvu nakonec ovládl Lorenzo Giustino

I tak to byl příběh jako řemen. Giustino je devětadvacetiletý pěšák ze 157. místa žebříčku. Teprve těsně před třicítkou zapsal první grandslamovou výhru kariéry, během níž šestnáctkrát nepochodil v kvalifikacích. A když se mu to letos v Melbourne povedlo, hladce ho odpravil v prvním kole kanadský favorit Milos Raonic.

Za celou sezonu 2019 vydělal Giustino 83 tisíc eur za 65 odehraných utkání, během nichž na kurtu strávil 116 hodin. Nyní si za šest hodin dřiny přišel na 84 tisíc eur. Tak štědré a zásadní jsou pro hráče z podpalubí grandslamy.

I proto byl Ital po utkání v povznesené náladě. „Cítím se naprosto skvěle. Asi si zítra půjdu zaběhat, abych se aspoň trochu unavil,“ vtipkoval. Moc nadšená z historického maratonu nebyla však Angelique Kerberová, jejíž zápas byl na kurtu číslo 14 na programu po pánské bitvě.

„Rozcvičovala jsem se snad desetkrát a stejně jsem se na začátku utkání vůbec nemohla dostat do rytmu,“ povzdechla si poté, co překvapivě skončila na raketě Slovinky Kaji Juvanové 3:6, 3:6. Němce chybí ke zkompletování grandslamové sbírky jen titul z Roland Garros, letos se k němu však ani nepřiblížila.

Řetězová reakce po Giustinově maratonu nakonec jeden skutečný rekord zařídila. Poslední zápas na čtrnáctce byl sice přeložený nakonec na jiný dvorec, přesto Clara Burelová proměnila mečbol proti Arantxe Rusové až deset minut po půlnoci. Později ještě žádné utkání na pařížském grandslamu neskončilo. Zdá se, že nové reflektory přijdou pořadatelům zvlášť při letošním extrémně líném tenise vhod ještě mnohokrát.

6:05
Tak dlouho trval druhý nejdelší zápas dějin Roland Garros, sehráli ho Lorenzo Giustino a Corentin Moutet.

Vstoupit do diskuse
1
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud