Pavel Novotný
26. prosince 2008 • 02:00

Kdo bude vládnout mužskému tenisu?

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Tenisová sezona s datem 2008 definitivně zavřela své brány. Nepotrvá ale dlouho a kolotoč bílého sportu opět zapne motory na plné obrátky a nabídne svým příznivcům další dramatické zápasy.



Kdo však bude králem mezi bílými čárami na konci roku nadcházejícího? Bude vládnout nadále úřadující král Rafael Nadal nebo se na trůn vrátí sesazená legenda Roger Federer? A nebo se na tenisovém nebi objeví zcela nová hvězda? Kandidátů by bylo jistě dost. Pojďte se s námi podívat na ty největší z nich.

Rafael Nadal – dosavadního krále není potřeba nijak blíže představovat. Prakticky neohrožený dominátor na antuce si v letošním roce přisoudil vládu i nad pro španělské tenisty tak netypickém povrchu, jakým je tráva a definitivně připravil o suverenitu na zeleném pažitu Rogera Federera. A nejen to. O několik týdnů později vzal rodákovi z Basileje i výhradní postavení světové jedničky. Kromě Wimbledonu si španělský toreador připsal již tradičně triumf na Roland Garros a v neposlední řadě si na krk pověsil i medaili pro vítěze olympijské dvouhry z Pekingu. Nadalovi je dvaadvacet let a celou kariéru má prakticky před sebou. Jeho vážným handicapem jsou však přetrvávající problémy s koleny. Stanou se snad rodákovi z Mallorky osudné?

Český tenis? Připravte se na špatné časy >>>


Roger Federer – Bývalá světová jednička nebude na uplynulý rok ráda vzpomínat. Nejen že rodák z Basileje přišel o své dominantní postavení ve Wimbledonu, navíc ztratil po více jak čtyřech letech i vládu nad světovým tenisem. Jen slabá náplast na bolavou Federerovu duši muže být vítězství v olympijské čtyřhře s krajanem Wawrinkou či triumf na US Open. Na fenomenálního Fededera je to však málo. Dokáže ještě v sedmadvaceti letech najít sílu k boji o postu světové jedničky?

Rafael Nadal v nezapomenutelném wimbledonském finále


Novak Djokovič – teprve v květnu příštího roku bude srbské hvězdě dvaadvacet let. V letošním roce Djokovič vyhrál hned první grandslam roku na Australian Open. A tím zdaleka neskončil. Triumfy na Indian Wells, v Římě a na Masters Cup včetně finálové účasti na Turnaji mistrů v Šanghaji vynesly mladého Srba na třetí místo žebříčku. Pokud vsázíte na něj, jste na správné cestě.

Andy Murray – střídání stráží britského tenisu. Až do doby nedávno minulé bylo v myslích britských fanoušků tenisu jediné jméno – Tim Henman. To už je pryč! Britové mají teď jinou naději, která jim může splnit sen o domácím vítězi londýnského Wimbledonu. Skot Andy Murray si v uplynulé sezoně zapsal skalpy všech soupeřů na turnajích v Doha, Marseille, Cincinnati, Madridu a Petrohradu. Triumf ve Wimbledonu mu zatím uniká, ale vzhledem k jeho věku jednadvaceti let si mohou britští patrioti dělat oprávněné naděje, že hrdý Skot nad hlavu pohár za vítězství na neoficiálním mistrovství světa v tenise zvedne.

Nikolaj Davyděnko - v lednu osmadvacetiletý Rus ještě může výrazněji zamíchat kartami mezi nejlepšími tenisty Planety. Nicméně trochu náladový hráč to bude mít mezi nastupujícími dravci v podobě Murrayho, Djokoviče, Tsongy a dalších nesmírně těžké. K dobru nemluví pro rodáka z Moskvy ani jeho zapletení do sázkařských skandálů na tenisové zápasy. Rodák z Ukrajiny nemá díky svým „zvláštně“ odehraných zápasů ani přílišnou podporu publika.

Sampras - Štěpánek
Sampras - Štěpánek


Jo-Wilfried Tsonga – pětadvacetiletý rodák z Le Mans se dost možná představí v březnu ostravským divákům během daviscupového utkání České republiky s Francií. A že Tomáše Berdycha a spol. nečeká nic lehkého, ukazují jasně Francouzovy výsledky z letošní sezony: Vítězství v Paríži, ale především na posledním měření sil během Turnaji Mistrů v Bangkoku, kde ve finále zdolal Novaka Djokoviče. Tomu naopak podlehl v lednovém finále Australan Open.

Proč zapadá hvězda Nicole Vaidišové >>>

Gilles Simon – a další Francouz. Pětadvacetiletý Simon si připsal letos triumfy na turnajích v Casablance, Indianapolis a Bukurešti. Nenápadný tenista si tak vydobyl sedmou pozici mezi elitou bílého sportu. Představí se i on českým divákům? Gilles Simon měl především vynikající druhou polovinu sezony, která ho katapultovala mezi tenisovou smetánku. Přesto jsou hlavní favorité na budoucího krále hledáni někde jinde.

Andy Roddick – sebevědomý Američan se již několikátý rok v řadě pohybuje mezi tenisovou elitou. Stále mu však chybí ten pověstný krůček, který by ho s definitivní platností vyšvihl až na samotný vrchol. Rodák z Nebrasky oslavil letos své sedmadvacáté narozeniny a lze se právem domnívat, zda odolá novým a mladším nájezdníkům z tenisovou raketou, kteří budou chtít Roddicka vytlačit do brány slávy do pozadí. V letošním roce si Američan připsal turnajová vítězství v San Jose, Dubai a Pekingu.

Andy Roddick během svého vítězného tažení na turnaji v Dubai Del Porto – tenisovým Maradonou by se pro argentinský národ mohl v blízké době stát jednadvacetiletý Del Potro. Výrazný krok k nesmrtelnosti se mu prozatím udělat nepodařilo, když spolu se svými kolegy podlehl ve finále Davisova poháru na domácí půdě Španělsku, ale vzhledem k jeho věku a tenisovému umění je nutno s mladým Argentincem počítat na ty nejvyšší pozice. V letošním roce si dlouhán mezi světovými tenisty připsal triumfy ve Stuttgartu, Kitzbuhelu, Los Angeles a Washingtonu.

Federerova nadvláda končí. Co bude dál? >>>

James Blake
– klobouk dolů před tímto Američanem. James Blake musel v životě překonávat nejednu životní překážku a jen málokdo by dokázal to, co on. Přesto se třicetiletý rodák z Yonkers ze státu New York opět dostal mezi Top 10 a to aniž by vyhrál jediný turnaj. Blake se již pravděpodobně nikdy nedostane na trůn pro nejlepšího tenistu Planety, přesto lze před ním jen smeknout.

Dojde Tomáš Berdych až na vrchol? >>>

Vyjmenovali jsme si ambice tenistů současné světové desítky. Na svoji šanci čeká však řada dalších, neméně kvalitních hráčů. Pro příklad jmenujme alepoň Galla Monfilse, Davida Nalbandiana, Davida Ferrera, ale určitě i naší hvězdu Tomáše Berdycha.

Tenisový rok 2008 byl v každém ohledu výjimečný. Věřme, že i ten následující přinese zvláště českým tenisovým fanouškům spoustu skvělých zážitků a radosti.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud