Jan Jaroch
Premium
1. června 2018 • 10:10

Sudí a chyby na antuce. Čeští tenisté řekli, co si myslí o výstupu Plíškové

Autor: Jan Jaroch
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: West Ham - Liverpool 2:2. Další ztráta „Reds“, hráli oba Češi
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO Z PAŘÍŽE | Kam jsi dal oči? To snad nemyslíte vážně! Nespokojené výkřiky tenistů a tenistek jsou věčným soundtrackem utkání, byť je jestřábí oko, jež už přes deset let hlídá dopady míčků na betonu a trávě, poněkud umlčelo. Hádky však sílí, když přijde čas antukové sezony, jak ukázal i křiklavý římský případ Karolíny Plíškové. „Karolína rozsekala umpire oprávněně," míní Barbora Strýcová. Čeští tenisté stojí za Plíškovou, se sudími mají své zkušenosti. Třeba Petra Kvitová se ale snaží přistupovat k přehmatům odlišně.



Ti muži a ženy mají nejlepší místo ze všech diváků, jejich džob je však nevděčný a nebezpečný. Denis Shapovalov loni vztekle odpálil tenisák a rozhodčí na umpiru Arnaud Gabas po jeho extempore musel na operaci se zlomenou očnicí. Rozčilený Ital Fabio Fognini nazval při US Open sudí děvkou a dostal distanc. Američan Jared Donaldson dával na antuce v Monte Carlu z dvaceti centimetrů fén rozhodčímu za to, že nepovažoval otisk soupeřova podání za aut. To je jen pár historek z podsvětí z poslední doby.

Na oranžové drti se video nepoužívá, leč tam by i přišlo vhod. Švindluje se s tím, že soupeř ukáže jinou stopu, popřípadě se lze těžko shodnout na tom, zda otisk tečuje čáru či nikoliv.

Pokud je horko a větrno, antuka se vyfouká a tenisák zanechá mnohem menší stopu, než jaká by odpovídala skutečnému dopadu. Na kurtu s větším nánosem oranžové drti způsobí naopak exploze větší otisk, než by ve skutečnosti měl být.

„Byla bych pro video i na antuce. Rozhodčí mají občas problém poznat stopu po servisu nebo přesně v rozbořeném kurtu najít, jestli se míč dotýkal či nedotýkal lajny,“ kýve hlavou Karolína Plíšková , jež při římské konfrontaci s Martou Mrozinskou proděravěla raketou umpire. 

Všech sedm oslovených českých tenistů jí vyjádřilo sympatie. Polská hlavní rozhodčí nedávala pozor, neviděla míček evidentně hluboko v kurtu a nebyla schopná najít otisk na boční lajně. Plíškovou obrala o fiftýn za klíčového stavu a přispěla k její porážce.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!

Koupit
Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud