4. října 2020 • 20:24

Krejčíková na French Open končí, nezvládla třísetové osmifinále

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
2
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Pro Barboru Krejčíkovou skončila životní pouť ve dvouhře na grandslamu v osmifinále antukového Roland Garros. Česká tenistka v neděli prohrála s kvalifikantkou Nadiou Podoroskou z Argentiny 6:2, 2:6 a 3:6.



Poslední českou zástupkyní ve dvouhře tak zůstala Petra Kvitová. Sedmou nasazenou hráčku čeká osmifinále s Číňankou Čang Šuaj v pondělí od 11:00 na centrkurtu.

„Mám obrovskou radost. Čtvrté kolo je obrovský úspěch, i když jsem teď zklamaná,“ řekla čtyřiadvacetiletá Krejčíková novinářům.

Dvojnásobná deblová grandslamová šampionka Krejčíková začala proti Podoroské dobře. Hrála dlouhé míče, pomáhala si body na síti, šla do vedení 3:0 a posléze získala první set. „Dařilo se mi to vzít jako každý jiný zápas. Nijak extra nervózní jsem nebyla, i podle toho vypadal první set. Jasně jsem ji přehrávala,“ řekla.

Od druhého setu se ale soupeřka zlepšila a Češka začala chybovat. „Chytla se. Jak liftuje a hraje vysoký přeliftovaný míče, tak jí to v těch podmínkách sedělo víc. Padalo jí to k lajnám. Ztratila jsem timing a už se to se mnou vezlo,“ líčila Krejčíková.

Po prohrané druhé sadě se odešla jako vždy v turnaji převléknout a na úvod třetího setu šla do brejku, o který ale vzápětí přišla. Na obou hráčkách byla znát stoupající nervozita a Krejčíková kazila i voleje, které v prvním setu jistě zakončovala. Prohrála si podání na 2:4, pak ještě snížila na 3:4, ale víc už nezvládla.

Argentinka se uvolnila a dohrála koncovku výborně. Krejčíková odvrátila aktivní hrou tři mečboly, ale při čtvrtém nestihla doběhnout zkrácení za síť. „Snažila jsem se najít nějakou cestu, ale moc jich tam nebylo. Proto to tak dopadlo,“ řekla Češka.

Krejčíková si účastí ve 4. kole stanovila nové grandslamové maximum ve dvouhře. Díky tomu se v novém vydání žebříčku WTA poprvé dostane do světové stovky.

„Beru to celkově tak, že jsem si tady hodně věcí splnila. Víceméně konečně jsem, jak to říct hezky, v té hloupé stovce. Teď budu klidnější. Hodně jsem se s tím, dostat se tam, nervovala, snad to bude lepší, těším se na to.“

V konci utkání už cítila záda a nohu. Přeci jen hraje na střídačku čtyřhru a dvouhru. „Nebylo nic, co by mě extra omezovalo před utkáním, až během zápasu jsem začínala být hodně unavená, ale nijak extra ho to neovlivnilo,“ řekla a doplnila: „Budu se snažit dát trochu do kupy, abych byla ready na debla. Turnaj ještě neskončil.“

Úspěšná mise ve dvouhře je pro brněnskou rodačku povzbuzením do další práce. „Je to extra motivace ještě víc makat, pracovat na sobě a pořád se zlepšovat. Snažit se prokousávat skrz zápasy a turnaje. Hrát pořád líp a líp,“ řekla.

Nejvýše nasazená Halepová končí

Tenisové Roland Garros přišlo o nasazené jedničky v soutěži žen. Ve dvouhře dohrála v osmifinále Rumunka Simona Halepová a ve čtyřhře skončila ve třetím kole česká favoritka Barbora Strýcová v páru s Sie Šu-wej z Tchaj-wanu.

Šampionka pařížského antukového grandslamu z roku 2018 Halepová nestačila na devatenáctiletou Polku Igu Šwiatekovou a za 69 minut prohrála 1:6, 2:6. Ve čtvrtfinále se Šwiateková utká s dalším překvapením turnaje, kvalifikantkou Martinou Trevisanovou. Italka v osmifinále vyřadila pátou nasazenou Kiki Bertensovou z Nizozemska dvakrát 6:4.

Strýcová a Sie Šu-wej v letošní sezoně ztratily dosud jen jeden zápas, ale tentokrát nestačily na chilsko-americký pár Alexa Guarachiová, Desirae Krawczyková. Se čtrnáctými nasazenými prohrály 4:6 a 5:7.

Do čtvrtfinále French Open postoupil už počtrnácté španělský favorit Rafael Nadal. Dvanáctinásobný vítěz turnaje ukončil výhrou 6:1, 6:1 a 6:2 překvapivou cestu amerického mladíka s českými kořeny Sebastiana Kordy.

Favorizovaná Rumunka Halepová neztratila dosud na turnaji ani set, proti agresivně a přesně hrající Šwiatekové ale byla bez šance. Polka, jíž patří v žebříčku WTA 54. místo, ji zasypala třiceti vítěznými údery a nepovolila jí ani jeden brejkbol.

Halepové tak dokonale oplatila drtivou prohru 1:6, 0:6 ze stejné fáze loňského ročníku French Open. „Nemám slov a jsem překvapená, že jsem to dokázala proti takové hráčce. Loňský rok si pamatuju a jsem ráda, jak hodně jsem se od té doby zlepšila. Jsem na sebe pyšná,“ řekla devatenáctiletá Šwiateková.

„Za poslední rok jsem získala hodně zkušeností, už se soustředím jenom na tenis a vím, jak se vypořádat s tlakem,“ řekla Polka, která se během koronavirové pauzy rozehrávala i v Česku v rámci exhibice na pražské Štvanici.

Halepová vyhrála před Roland Garros tři turnaje za sebou, z toho dva po koronavirové pauze na antuce (Praha, Řím), a byla největší favoritkou. „Není to lehké skousnout, ale jsem na těžké momenty v kariéře zvyklá. I tak mám za sebou skvělý rok. Dám si čokoládu a další den to bude lepší,“ pronesla Rumunka na tiskové konferenci a vyzdvihla polskou soupeřku. „Byl to její den. Hrála neuvěřitelně a byla všude,“ uvedla.

Šwiateková, jež v prvním kole vyřadila loňskou finalistku Markétu Vondroušovou, postoupila do čtvrtfinále grandslamového turnaje poprvé v kariéře. Je první Polkou takhle daleko v Paříži po Agnieszce Radwaňské před sedmi lety.

„Už od juniorek hraju Roland Garros ráda. Tento týden je splněný sen a doufám, že se ještě protáhne,“ řekla rodačka z Varšavy.

Tenisový grandslamový turnaj French Open v Paříži (antuka, dotace 38 milionů eur):

Muži:

Dvouhra - 4. kolo:
Nadal (2-Šp.) - Korda (USA) 6:1, 6:1, 6:2
Sinner (It.) - A. Zverev (6-Něm.) 6:3, 6:3, 4:6, 6:3
Thiem (3-Rak.) - Gaston (Fr.) 6:4, 6:4, 5:7, 3:6, 6:3
Schwartzman (12-Arg.) - Sonego (It.) 6:1, 6:3, 6:4

Ženy:

Dvouhra - 4. kolo:
Podoroská (Arg.) - Krejčíková (ČR) 2:6, 6:2, 6:3
Svitolinová (3-Ukr.) - Garciaová (Fr.) 6:1, 6:3
Šwiateková (Pol.) - Halepová (1-Rum.) 6:1, 6:2
Trevisanová (It.) - Bertensová (5-Niz.) 6:4, 6:4

Čtyřhra - 3. kolo:
Guarachiová, Krawczyková (14-Chile/USA) - Strýcová, Sie Šu-wej (1-ČR/Tchaj-wan) 6:4, 7:5

Junioři:

Dvouhra - 1. kolo:
Krumich (ČR)
- De Alba (Mex.) 6:2, 6:0
Atmane (Fr.) - Svrčina (16-ČR) 6:4, 6:1

Juniorky:

Dvouhra - 1. kolo:
L. Fruhvirtová (11-ČR) - Garciaová (Mex.) 6:1, 6:1
Nosková (ČR) - Yepifanovová (12-USA) 6:3, 4:6, 6:4.

Barbora Krejčíková se raduje ve třetím kole French Open
Barbora Krejčíková se raduje ve třetím kole French Open

 

Vstoupit do diskuse
2
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud