2. června 2022 • 19:14

Roland Garros: Tři české juniorky v semifinále. Šwiateková ve finále

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Český tenis má na Roland Garros jisté zastoupení ve finále dvouhry juniorek. Na loňský triumf Lindy Noskové může navázat jedna z trojice Nikola Bartůňková, Sára Bejlek a Lucie Havlíčková, které uspěly v dnešních čtvrtfinálových zápasech. Polská tenistka a světová jednička Iga Šwiateková smetla Rusku Darju Kasatkinovou 6:2, 6:1 a zahraje si o svůj druhý grandslamový titul. Ve finále vyzve Cori Gauffovou z USA, která porazila Italku Martinu Trevisanovou 6:3, 6:1 a čeká ji premiérový duel o trofej z turnaje velké čtyřky.



Sedmnáctiletá Havlíčková a o rok mladší Bejlek nastoupí k souboji o postup do finále proti sobě. Soupeřkou šestnáctileté Bartůňkové bude Solana Sierraová z Argentiny, která si poradila s Američankou Liv Hovdeovou.

Šwiateková prodloužila sérii výher na 34 zápasů, čímž vyrovnala výkon Američanky Sereny Willamsové z roku 2013. O jedno vítězství více má v tomto století už jen Venus Williamsová.

Rodačka z Varšavy porazila Kasatkinovou počtvrté v tomto roce a poprvé na antuce. Ze šesti letošních zápasů na Roland Garros dosud ztratila jen jediný set. Zároveň je v šestém finále turnaje WTA za sebou, naposledy prohrála v únoru v Dubaji s Lotyškou Jelenou Ostapenkovou.

„Je to skvělý moment. Cítím velké emoce. Jsem vděčná, že tu jsem, jsem zdravá a mohu hrát svou hru. Mám to tu ráda,“ řekla v rozhovoru na kurtu Šwiateková. „Snažím se přistupovat ke každému zápasu stejně. Kdybych si uvědomila, že je to jeden z mých největších zápasů v sezoně, mohlo by mě to vystresovat,“ doplnila.

Polka Iga Šwiateková vítězí dál! Je ve finále Roland Garros
Polka Iga Šwiateková vítězí dál! Je ve finále Roland Garros

Šwiateková potrestala v utkání 24 nevynucených chyb své soupeřky. Sama jich udělala o jedenáct méně a zahrála 22 vítězných míčů. Kasatkinová, která před semifinálovým duelem neztratila na turnaji ani set, si připsala teprve druhou porážku z posledních jedenácti zápasů.

Třiadvacátá hráčka žebříčku Gauffová oplatila v Paříži Trevisanové dva roky starou porážku z druhého kola French Open a stala se šestou Američankou v Open éře, která na cestě do finále Roland Garros neztratila ani set. Americká teenagerka je také třetí nejmladší grandslamovou finalistkou v tomto století a první od Rusky Marie Šarapovové ve Wimbledonu v roce 2004.

„Jsem trochu v šoku. Až mi chybí slova, abych popsala, jak se teď cítím. V zápase jsem ale nebyla nervózní. Lehká nervozita sice přišla ráno, ale šla jsem se projít a vyčistit hlavu,“ řekla Gauffová. „Musela jsem hrát trpělivě. Potkala jsem se s ní (Trevisanovou) už před dvěma lety a prohrála. Vím, jak je těžké proti ní hrát,“ doplnila rodačka z Atlanty.

O deset let starší Trevisanová, která se do semifinále grandslamu dostala také poprvé v kariéře, poznala přemožitelku po deseti zápasech. Před Roland Garros vyhrála turnaj v Rabatu.

Své vítěze už zná mix, slaví Japonka s Nizozemcem

Japonská tenistka Ena Šibaharová a Wesley Koolhof z Nizozemska získali na Roland Garros titul ve smíšené čtyřhře. Ve finále dnes porazili 7:6 a 6:2 norsko-belgickou dvojici Ulrikke Eikeriová, Joran Vliegen.

Šibaharová s Koolhofem v prvním setu promarnili vedení 4:1, ale v tie-breaku poté vymazali ztrátu 2:5. Druhá sada už byla jasnou záležitostí druhé nasazené dvojice, která si připsala první grandslamový triumf.

Dosavadním maximem Šibaharové na turnajích velké čtyřky byla semifinále ve čtyřhře z letošního Australian Open a loňského Wimbledonu. Koolhof v mužském deblu neuspěl ve finále US Open v roce 2020.

Tenisový turnaj French Open v Paříži (antuka, dotace 43,6 milionu eur):

Ženy:

Dvouhra - semifinále:

Šwiateková (1-Pol.) - Kasatkinová (20-Rus.) 6:2, 6:1, Gauffová (18-USA) - Trevisanová (It.) 6:3, 6:1.

Muži:

Čtyřhra - semifinále:

Arévalo, Rojer (12-Salv./Niz.) - Boppana, Middelkoop (16-Ind./Niz.) 4:6, 6:3, 7:6 (10:8), Dodig, Krajicek (Chorv./USA) - Granollers, Zeballos (4-Šp./Arg.) 4:6, 7:6 (7:1), 7:5.

Smíšená čtyřhra - finále:

Šibaharová, Koolhof (2-Jap./Niz.) - Eikeriová, Vliegen (Nor./Belg.) 7:6 (7:5), 6:2.

Juniorky:

Dvouhra - čtvrtfinále:

Havlíčková (9-ČR) - Xuová (Kan.) 7:6 (7:5), 4:6, 6:1, Bejlek (10-ČR) - Andrejevová (14-Rus.) 6:4, 6:1, Bartůňková (13-ČR) - Daubnerová (12-SR) 6:3, 6:0.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud