Jan Jaroch
2. listopadu 2023 • 15:35

Vondroušové oplatila porážky, přesto Tunisanka plakala: Neznamená to nic

Autor: Jan Jaroch
Vstoupit do diskuse
3
TOP VIDEA
SESTŘIH: Olomouc - Sparta 1:4. Kanonáda hostů, rozhodl skvělý Krejčí
SESTŘIH: Hradec Králové - Slavia 1:2. Zemětřesení v sestavě a drama v závěru
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ponurá nálada na Turnaji mistryň nebere konce. Repríza wimbledonského finále se z oslavy tenisu změnila v depresivní představení. Poražená Markéta Vondroušová sakrovala nad tragickým stavem dvorce a už by se nejraději viděla v letadle. A Uns Džábirová, která ji na čtvrtý pokus v sezoně konečně porazila a udržela šanci na semifinále, se při interview na kurtu rozplakala. „Výhra v tenisovém zápase teď neznamená nic,“ slzela nejlepší arabská tenistka historie při pomyšlení na hrůzy, které se dějí v Gaze.



Pro přátelskou povahu a obyčejně široký úsměv na tváři jí doma v Tunisu přezdívají „Ministryně štěstí“. Devětadvacetiletá tenistka je však už několik týdnů v hluboké depresi. A výsledky na kurtu s tím nemají nic společného.

„Mám velkou radost z vítězství, ale abych byla upřímná, jinak moc šťastná v poslední době kvůli situaci ve světě nejsem,“ zlomil se na kurtu trojnásobné grandslamové finalistce hlas.

Džábirová je muslimka a těžce prožívá konflikt mezi Izraelem a islamistickým hnutím Hamás v Pásmu Gazy. Hamás začátkem října při krvavém běsnění zabil 1400 Izraelců, ti proti němu zahájili odvetnou válku, během níž umírají civilisté. Ze zhruba devíti tisíc palestinských obětí je víc než polovina žen a dětí.

Masivní kritika Turnaje mistryň a Peterova válka s WTA: proč nevyhrála Ostrava?
Video se připravuje ...

„Je velice těžké vidět, jak tam každý den umírají děti a miminka. Láme mi to srdce,“ líčila Džábirová s tím, že se snaží držet co nedál od sociálních sítí, přesto má kvůli hrůzným záběrům z války problém usínat a koncentrovat se na tenis.

„Ale nejhorší je, že cítím bezmoc, protože nemůžu nic udělat. Přála bych si mít kouzelnou hůlku, abych to všechno mohla skončit a všichni žili v míru,“ prohlásila. „Omlouvám se, vím, že bychom se měli bavit především o tenisu. Tohle není žádné politické prohlášení. Jde mi jen o lidskost. Prostě chci, aby byl na světě mír, nic víc,“ pravila sedmá tenistka světa a vítězka pěti turnajů WTA.

Na rozšiřování sbírky úspěchů právě teď nemá ani pomyšlení. Na Masters si již vydělala 400 tisíc dolarů a část z nich pošle na pomoc Palestincům. Plánuje také nastartovat vlastní nadaci, která bude vybírat další prostředky.

Za vyjádření solidarity s Palestinci, které sdílela na Instagramu, už si dříve na Džábirovou stěžovala u ITF a WTA Izraelská tenisová federace. „Nenapsala jsem nic špatného, můj vzkaz byl mírový. Protože mír je nejvyšší princip, ve který věřím“ hájila se tenistka.

Vstoupit do diskuse
3
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud