Pavel Novotný
4. srpna 2016 • 17:10

Unikátní střecha pro US Open za miliardy. Zatáhnout šla, otevřít už ne

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
Draft NFL bude honbou na quarterbacky, můžou být hvězdy i propadáky
VŠECHNA VIDEA ZDE

Technicky nemožné! I takové hlasy se před časem ozývaly v souvislosti s výstavbou zatahovací střechy nad centrálním tenisovým dvorcem Arthura Ashe na US Open. O pár měsíců později byla veškerá tvrzení postavená na hlavu. Fanoušci se mohou těšit na unikátní zatahovací střechu. Přesto se však ani stavba za miliony dolarů nevyhnula problémům.



Architektonický skvost přitom vyšel pořadatelé grandslamového turnaje pořádně draho. Spolu s další rozsáhlou rekonstrukcí celého areálu museli z účtu odčerpat částku téměř 12 miliard korun. 

Pětkrát v řadě bylo kvůli dešti odloženo mužské finále US Open. Mezi roky 2008 až 2012 si příznivci museli na nejvíce očekávaný duel počkat. V některých případech se o novém šampionovi rozhodlo dokonce až v následující den.

Teď už fanoušci své plány na první den nového týdne měnit nemusí. Centrální dvorec Arthura Ashe se může pyšnit novou zatahovací střechou, kterou oficiálně do provozu uvedla v úterý tenisová legenda Billie Jean Kingová.

VIDEO: Fanoušci se mají na co těšit

Vznik zatahovací střechy přitom provázela řada problémů ještě předtím, než se se stavbou začalo. Řada odborníků dokonce považovala její realizaci v podmínkách areálu jako neproveditelnou.

Konkrétní plán se tak díky firmě Rossetti objevil až v roce 2013, o pár měsíců později se započalo s přípravnými pracemi. Stavba samotná byla dokončena v letošním roce.

"Billie Jean Kingová dnes oficiálně otevírá provoz unikátní zatahovací střechy. Tato stavba je důkazem toho, že nemožné neexistuje," řekl při úterní slavnostní akci ředitel Americké tenisové federace Gordon Smith.

Zatažení za rekordních sedm minut

Architektonická paráda se pyšní kromě řady jiných vymožeností především tím, že její zatažení trvá necelých sedm minut, což je kratší interval než nad centrálním kurtem ve Wimbledonu.

Při úterní slavnostní události se však přeci jen objevily ještě drobné "mouchy". Během zatahování střechy šlo vše hladce, pot na čele se technikům objevil při snaze znovu vše uvést do původního stavu.

Vrátit novou chloubu centrálního dvorce pro téměř 24 tisíc fanoušků na původní místo se totiž povedlo až na třetí pokus. Do 29. srpna, kdy US Open začíná, by dle ujištění pořadatelů již vše mělo fungovat na sto procent.

Centrální dvorec Arthura Ashe se tak zařadil po bok hlavních kurtů na Australian Open i ve Wimbledonu. Pořadatelé Flashing Meadows plánují střechu na rozdíl od svých australských kolegů, kteří ji využívají i v případech extrémních veder, zatáhnout jen v deštivém počasí.

Fanoušci se však mohou na unikátní dílo těšit i v momentě, kdy bude střecha zatažená. Konstrukce celé stavby totiž bude na velkou část hlediště vrhat stín.

Dokonalou viditelnost v době, kdy bude kurt zastřešen, zajistí 360 silných světel. "Když se díváte na celý průběh zatahování střechy, je to opravdu unikátní moment. Stavitelé odvedli skvělou práci," ocenil průběh hlavní architekt a prezident firmy Rossetti Matt Rossetti.

Posledním grandslamovým turnajem, který na podobnou vymoženost zatím může zapomenout, zůstává French Open, kde navíc chybí i osvětlení, které by umožnilo dohrání alespoň večerních zápasů.

 

 

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud