Jan Jaroch
4. září 2023 • 20:20

Nesmrtelná Maky. Čtvrtfinále uhrála vysílená po noční šichtě a zraněná

Autor: Jan Jaroch, inf
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO Z NEW YORKU | K jedenácté grandslamové výhře v řadě došla Markéta Vondroušová těžkým krokem. K únavě ze sobotního nočního duelu, který dohrála půl hodiny po půlnoci, se přidala i bolest levého ramene a zad. V krizové situaci se ale dokázala vydat ze všeho a postoupit poprvé do čtvrtfinále US Open, když otočila duel s  Američankou Peyton Stearnsovou na 6:7 (3), 6:3, 6:2. V něm ve středu nastoupí proti další domácí sokyni – ranařce Madison Keysové. A favoritkou v premiérovém měření sil těch dvou i vzhledem k okolnostem nebude.



První tři kola proletěla v New Yorku Markéta Vondroušová neohroženě, ztratila v nich pouze 10 gamů. Také se však strachovala, co s ní udělá pozdní konec posledního utkání proti Rusce Jekatěrině Alexandrovové. Rozhozený biorytmus se projevil dva dny poté velkou únavou, navíc se přihlásila bolest ramene a zad.

I tak zvítězila už v jedenáctém grandslamovém mači za sebou. Wimbledonský titul zaštítila postupem mezi nejlepší osmičku v New Yorku. „Tohle jsem nečekala. Snažím se tu každý zápas užít, i když dneska to moc nešlo,“ prohlásila při interview na kurtu, když se snad poprvé usmála.

Vondroušová vysílala znepokojivé signály o svém rozpoložení hned od úvodu utkání. Na kurt nastoupila se zatejpovanou levou paží, náplast po pár nepovedených gamech strhla. Zachmuřený pohled pod bílým kšiltem jí však zůstal. Jednadvacetiletá Stearnsová, mistryně NCAA z roku 2022 v barvách texaské univerzity, jež se velmi dobře uchytila i mezi profesionálkami a momentálně figuruje na 59. místě žebříčku, nedostatkem sebevědomí jako každá Američanka netrpí. A snový start, kdy trefila pár skvostných úderů a odskočila do vedení 3:0, ji ještě víc povzbudil.

Kroužek nejbližších v boxu české tenistky, tedy kouč Jan Hernych i deblistka a kamarádka Miriam Koldziejová se svým trenérem a přítelem Davidem Škochem, působil zamlkle. Nakonec šlo první dějství do tiebreaku. Ten lépe vyšel agresivnější Američance, Vondroušová jí v něm pomohla dvojchybou a proti prvním setbolu zahrála z nalité pozice forhend do autu. Byla to její 17. nevynucená chyba v utkání, přitom za tři předešlá kola jich tenistka, jež má na nekazivosti založený svůj tenis, spáchala jen 29.

Publikum na Armstrongově stadionu větřilo možnost pro překvapení a aplaudovalo domácí hráčce, zatímco si Vondroušová na lavičce snažila prostrečovat levé rameno. V krizové situaci si musela být česká tenistka vědoma, že zdravá je stále lepší hráčkou než Stearnsová. Spolkla prášek a šla do boje s kartami, které zrovna měla. A za půl hodiny dokázala kontrovat, když ubrala na chybách a Američance vzala druhý set 6:3.

Ani když není fit, neporazí se běhavá levoruká atletka Vondroušová sama. Soupeřky nutí něco ukázat a Stearnsová nepředvedla dost. Česká hráčka vydržela solidní, Američanka se vykazila. Rozhodující sadu prohrála na nevynucené chyby 21:4 a česká tenistka doslova přežila v turnaji.

Vstoupit do diskuse
1
Články odjinud


Články odjinud