7. září 2023 • 03:10

Šampionka dohrála. Vondroušová končí na US Open, Keysové nestačila

Autor: iSport.cz, inf, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Dodnes slýchám, že jsem zlomil Labantovi nohu, říká Gabriel. Chovanec ho podržel
Krejčího čas je tady. Zafeiris coby zklamání sezony, potřebuje Zima ochranu?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Vítězná jízda Markéty Vondroušové v New Yorku bohužel končí, semifinále na US Open si česká tenistka nezahraje. Ve čtvrtfinálovém souboji prohrála s Američankou Madison Keysovou za hodinu a jednadvacet minut 1:6, 4:6. Wimbledonská šampionka tak nenapodobí úspěšný postup krajanky Karolíny Muchové, na agresivní styl soupeřky v prvním setu stěží dokázala najít recept. Postupující hráčka si potřetí v kariéře zahraje na domácím turnaji o finále, v dalším zápase už na ni čeká Běloruska Aryna Sabalenková.



Čtyřiadvacetiletá Vondroušová prohrála na grandslamech po předchozích jedenácti výhrách. V utkání neprolomila ani jednou soupeřčin servis a nevyužila jediný z devíti brejkbolů. Finalistka US Open z roku 2017 Keysová naopak proměnila všechny tři a zvítězila také v poměru vítězných míčků 19:10.

Jedinou českou semifinalistkou na letošním US Open je tak Karolína Muchová, která se střetne v noci na pátek s domácí Američankou Cori Gauffovou.

Utkání mezi Vondroušovou a Keysovou bylo na hlavním stadionu Arthura Ashe po pár výměnách přerušeno kvůli zdravotním potížím jednoho z fanoušků. Po krátké pauze vyhrála Američanka deset z jedenácti míčků a utekla do vedení 3:0. Vondroušová se nedostala do tempa, Američanka vzápětí prolomila její servis ještě jednou a po 33 minutách získala i první set.

Ve druhém sadě Vondroušová hru vyrovnala a Keysová se dostala často pod tlak. Důležitý moment přišel v osmé hře za stavu 4:3 pro Vondroušovou, kdy sokolovská rodačka nevyužila pět brejkbolů. Američanka servis uhájila a vzápětí Vondroušovou „brejkla“. Duel následně zakončila využitým třetím mečbolem. Keysová se grandslamového semifinále dostala pošesté v kariéře.

„Věděla jsem, že Markéta bude těžká hráčka. Umí vrátit do kurtu jakýkoliv míček. Věděla jsem, že musím stále chodit na síť, být aktivní a tlačit od základní čáry. Nebyl to úplně nejčistší zápas, udělala jsem řadu nevynucených chyb. Snažila jsem se ale po celý zápas diktovat tempo hry,“ řekla v rozhovoru na kurtu Keysová.

Sabalenková je v semifinále

Turnajová dvojka Aryna Sabalenková porazila na newyorském grandslamu Číňanku Čeng Čchin-wen 6:1, 6:4 a postoupila mezi čtyři nejlepší ve Flushing Meadows potřetí za sebou.

Pětadvacetiletá Sabalenková, která se příští týden stane novou světovou jedničkou, živí dál naději na druhý grandslamový titul v sezoně. Na začátku roku ovládla na betonovém povrchu Australian Open. O pět let mladší Čeng Čchin-wen porazila za 74 minut, zaznamenala 17 vítězných míčů a stále neztratila v New Yorku ani set.

„Myslím, že jsem dnes hrála skvělý tenis. Se svým výkonem jsem moc spokojená. Získala jsem šanci hrát další grandslamové semifinále a podat v něm zase o něco lepší výkon,“ řekla v rozhovoru na kurtu Sabalenková.

Rodačka z Minsku je v semifinále grandslamu posedmé v kariéře a popáté za sebou. Vloni na US Open vypadla v boji o finále s pozdější vítězkou Polkou Igou Šwiatekovou. „Tentokrát udělám vše pro to, abych tu zůstala až do konce,“ dodala Sabalenková.

Alcaraz dva kroky od obhajoby

Španělský tenista Carlos Alcaraz postoupil do semifinále US Open a už jen dvě výhry ho dělí od úspěšné obhajoby loňského titulu. Turnajová jednička porazila dnes Němce Alexandera Zvereva za dvě hodiny a 24 minut 6:3, 6:2, 6:4. V boji o finále narazí Alcaraz na nasazenou trojku a předloňského šampiona Daniila Medveděva, který vyřadil v ruském souboji Andreje Rubljova poměrem 6:4, 6:3, 6:4.

Dvacetiletý Alcaraz zdolal Zvereva podruhé za sebou a potřetí z šesti vzájemných zápasů. V duelu odvrátil všech pět brejkbolů, sám naopak prolomil čtyřikrát soupeřův servis. Zaznamenal také 29 vítězných míčů.

„Na tomhle kurtu se cítím velmi dobře. Jsem připravený utkat se v semifinále s Daniilem,“ řekl v rozhovoru na kurtu Alcaraz.

Španělský tenista útočí v New Yorku na třetí grandslamový titul. Vedle loňského triumfu na US Open uspěl letos ve Wimbledonu. Na grandslamech neprohrál posledních 12 zápasů za sebou.

Naopak o šest let starší Zverev, který v osmifinále vyřadil po takřka pětisetové bitvě Itala Jannika Sinnera, se potýkal s viditelnou únavou. Před začátkem třetího setu si vyžádal zdravotní pauzu, postupu Alcaraze ale později nezabránil.

Sedmadvacetiletý Medveděv prošel na newyorském betonu mezi čtyři nejlepší počtvrté za posledních pět ročníků. Celkově jde o jeho sedmé grandslamové semifinále a druhé za sebou. Do stejné fáze se dostal také letos ve Wimbledonu.

O dva roky mladšího Rubljova porazil i navzdory většímu počtu nevynucených chyb (40:37) a méně vítězným míčům (26:32). Prolomil však devětkrát soupeřův servis a duel zakončil proměněným pátým mečbolem.

Oba hráči se museli vypořádat na kurtu s teplotami nad 35 stupňů Celsia a vysokou vlhkostí. Moskevský rodák Medveděv proto před zápasy v podobných podmínkách varoval.

„Nechali jsme tam dnes vše. Pokud by ale zápas byl delší, nechali bychom tam ještě víc. A jediná věc, která je trochu nebezpečná, je otázka, kam až bychom zašli. Možná bychom sehráli pět setů a bylo vše v pořádku. Nebo bychom tady měli další případ jako s Wu I-pingem ve Washingtonu,“ zmínil Medveděv na tiskové konferenci kolaps čínského tenisty na nedávném turnaji ve Washingtonu.

“Pravděpodobně nemůžeme zastavit turnaj na čtyři dny, protože by se tím vše zničilo. Ovlivnilo by to televizní přenosy či vstupenky. Mohli bychom za těchto podmínek hrát jen na tři sety? Také by tu asi byli kluci, kterým by se to nelíbilo. Nemám na to žádné řešení, ale pořád je o tom lepší trochu mluvit, než se něco stane,„ doplnil Medveděv.

Rubljov nepostoupil do semifinále grandslamu ani na devátý pokus a ve Flushing Meadows vypadl ve stejné fázi jako v minulém roce. Letos skončil ve čtvrtfinále také na Australian Open a ve Wimbledonu.

Tenisový turnaj US Open v New Yorku (tvrdý povrch, dotace 65 milionů dolarů):

Muži:

Dvouhra - čtvrtfinále:
Medveděv (3-Rus.) - Rubljov (8-Rus.) 6:4, 6:3, 6:4,
Alcaraz (1-Šp.) - Zverev (12-Něm.) 6:3, 6:2, 6:4.

Ženy:

Dvouhra - čtvrtfinále:
Sabalenková (2-Běl.) - Čeng Čchin-wen (23-Čína) 6:1, 6:4,
Keysová (17-USA) - Vondroušová (9-ČR) 6:1, 6:4.

Juniorky:

Dvouhra - 3. kolo:
Valentová (9-ČR)
- Quevedová (7-USA) 2:6, 6:3, 6:2,
Samsonová (10-ČR) - Miličová (Slovin.) 6:4, 6:1,
Jamrichová (1-SR) - Bartůňková (ČR) 6:4, 6:3.

Čtyřhra - 2. kolo:
Kovačková, Samsonová (4-ČR) - Ivanovová, Zhiyenbayevová (Bulh./Něm.) 6:3, 6:1,
A. Penicková, K. Penicková (USA) - Bartůňková, Valentová (6-ČR) 5:7, 6:2, 10:5.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud