28. června 2014 • 10:10

Bojovala se soupeřkou i slzami. Smitkové se ve Wimbledonu mění svět

Autor: jj, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jsou tenistky, které přijedou na turnaj a chovají se, jako by jim patřil celý svět. Tereza Smitková mezi ně nepatří. Kdyby někde rozdávali sebevědomí, šla by si stoupnout do fronty. Tahle dívka z Hradce Králové je pracant, jenž dělá malé krůčky. „Nejsem kometa, která hned začne vyhrávat. Potřebuji si věci nejprve osahat. Naštěstí se mnou má okolí trpělivost,“ uznává devatenáctiletá dívka, která šokovala tenisový svět postupem do osmifinále Wimbledonu.



V devatenácti letech se dostala Smitková ve Wimbledonu na novou úroveň. Poprvé prošla z kvalifikace do hlavní soutěže grandslamu, teď už má u svého jména tři výhry. A ty jí změní život.

Osmifinále si v All England Clubu cení na 117 tisíc liber, takže pokud by mladičká Češka skončila na raketě krajanky Šafářové, odveze si přes 4 miliony korun. Jen pro srovnání – než odjela do Wimbledonu, si tenisem vydělala jen něco kolem 1,5 milionu korun.

Smitková nežije jako tenisová hvězda. S trenérem bydlí během Wimbledonu v anglické rodině, protože je to levnější. Do Prostějova, kde již dva roky nastálo trénuje, dojíždí vlakem. To se nyní změní.

Část londýnského výdělku investuje do kariéry, ale také se odmění. „Mám v plánu pořídit si autíčko. Tak jsem si na něj teď vydělala. Vždyť cestou do Prostějova musím hodněkrát přestupovat, přesuny jsou únavné,“ plánovala po prvním triumfu.

Peníze by ale hlavně měly pomoci v posunu v kariéře… V prostějovské líhni talentů vybrušuje její tenis Jaroslav Machovský, bývalý kouč Jiřího Veselého. Smitková je prototypem agresivních hráček z nastupující generace, pro ránu ze základní čáry nejde daleko. Imponuje jí útočná hra kanadské dračice Eugenie Bouchardové.

Smitková postupuje ve Wimbledonu dál, ve třetím kole vyřadila Bojanu Jovanovski
Smitková postupuje ve Wimbledonu dál, ve třetím kole vyřadila Bojanu Jovanovski

„Tereza dokáže hrát ve velkém tempu, na holku výborně servíruje a dobře se hýbe,“ tvrdí Machovský, jenž má zkušenosti z mužského tenisu.
Jeho zásady vštěpuje i Smitkové.

„Holky kolikrát hrají strašně jednoduše a hloupě, snažím se jí otevřít dveře, aby byla kreativnější a ne jen do míče hloupě bouchala. Je chytrá a pracovitá, jde to s ní,“ chválí trenér, jemuž by udělal radost častější přechod na síť a také větší sebevědomí.

„Je trošku skromnější. Ještě víc by si měla uvědomovat, co všechno umí. Ale to přijde,“ věří kouč. Ten prý svou svěřenkyni po ďábelské téměř tříhodinové bitvě se Srbkou Jovanovskou chválil.

„Tohle byla nejbláznivější koncovka, co jsem kdy hrála. Ale trenér mě pochválil, jak jsem se psychicky držela. Vždyť já byla dřív hrozný nervák a vztekloun, ale už se zlepšuju,“ usmála se Smitková, která ovšem ve vypjatých chvílích zápasu jen těžko zadržovala slzy.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud