10. července 2023 • 11:00

Ukrajinka dál nepodává ruku. V Paříži bučení na ni, v Londýně na Bělorusku

Autor: mas
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Dodnes slýchám, že jsem zlomil Labantovi nohu, říká Gabriel. Chovanec ho podržel
Krejčího čas je tady. Zafeiris coby zklamání sezony, potřebuje Zima ochranu?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ukrajinská tenistka Elina Svitolinová se řídí doporučením ukrajinské tenisové federace a stále nepodává ruku ruským a běloruským soupeřkám. Na Roland Garros v Paříži diváci vypískali ji, na Wimbledonu v neděli naopak běloruskou soupeřku Victorii Azarenkovou. Ta přitom moc dobře věděla, že podání ruky  po osmifinále nepřijde a nedělala žádné scény. Ukrajinka vyhrála v krásném duelu 2:6, 6:4, 7:6. Po utkání se ale víc řešily reakce obou hráček i publika než samotný tenis.



Válka po ruské invazi na Ukrajinu trvá už více než rok, a tak trvá i malý protest ukrajinských hráčů proti těm (bělo)ruským. V tenise mohou nastupovat a občas se tak zkrátka potkají s občanem země, kterou jejich diktátor Vladimir Putin napadl.

Elina Svitolinová protestuje tím, že po takových zápasech soupeřce nepodá ruku. Na Roland Garros měla na sokyně velkou smůlu. Z pěti, proti kterým nastoupila, třikrát končila zápas bez tradičního tenisového pozdravu u sítě. Narazila postupně na Rusky Annu Blinkovovou a Darju Kasatkinovovou, ve čtvrtfinále jí vystavila stopku Běloruska Aryna Sabalenková. Na podání ruky nedošlo a na Svitolinovou se v Paříži sneslo bučení.

„Pořadatelé už by měli vydat na veřejnost prohlášení, že mezi ruskými, běloruskými a ukrajinskými hráči nedojde k podávání ruky,“ vyzvala osmadvacetiletá Svitolinová.

V Londýně se fanoušci na tribunách zachovali jinak než ve Francii - naopak vybučeli Bělorusku. Hodně lidí však kriticky přistupuje i ke gestu Svitolinové zrovna vůči Azarenkové, která hned po vypuknutí války v minulém roce prohlašovala, že je znechucená a válečný konflikt odsoudila.

„Respektovala jsem její rozhodnutí. Nic, co bych udělala, by nebylo správné. Ale zareagovala jsem tak, jak jsem cítila, že to bude s respektem vůči ní,“ řekla Azarenková na tiskové konferenci.

Nicméně se jí nelíbí, že tohle téma se řeší víc než samotný zápas. „Potřesení rukou není životměnící konverzace. Pokud o tom pořád chcete mluvit, dělejte z toho velkou věc a titulky článků,“ opřela se do přítomných novinářů. „Myslím, že to byl krásný zápas, ale jestli se lidé budou zaměřovat na podání ruky a bučení publika, docela opilého ke konci zápasu, je to ostuda,“ pustila se i do diváků v All England Clubu.

Azarenková ve wimbledonské dvouhře skončila, ale ještě pokračuje po boku Beatriz Haddadové Maiové ve čtyřhře. Svitolinovou čeká čtvrtfinále proti světové jedničce Ize Šwiatekové z Polska.

Vstoupit do diskuse
1
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud