Jan Jaroch
29. června 2009 • 13:59

Tenisový svět osvěžila polská krev

Autor: Jan Jaroch
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Chci koupit Hradec. Dluhy jsou nesmysl, říká Ulich
Vecheta proti Spartě dvakrát na hraně, ČK pro Tanka správně. Liberec měl mít penaltu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ruská revoluce? To již dávno není žádná zpráva. Jedním z oficiálních jazyků v ženské tenisové šatně se ale dnes stává polština. Zvlášť ve Wimbledonu jí je slyšet plno.



Dánka Caroline Wozniacká, Němka Sabine Lisická i Polka Agnieszka Radwaňská jsou po prvním týdnu stále v hlavní ženské soutěži. A všechny mají kořeny u severních sousedů.

Lukáš Dlouhý prochází hráčskými prostory na French Open, když najednou uvidí Caroline Wozniackou. „Ty vyigraješ,“ osloví sympatickou blondýnu, první tenisovou hvězdu, kterou kdy Dánsko dalo světu.

Tohle tvrzení je relativní. Kdyby kdysi tenistčin otec Piotr, profesionální fotbalista a reprezentant Polska, nezískal v Dánsku angažmá, měla by země prázdné ruce. Takhle se ale Caroline narodila v Dánsku, žije tam a reprezentuje tuto zemi.

„Je dobré, že nemusíme mluvit jen anglicky. V rodném jazyce se člověk cítí pohodlněji. Všechny jsme dobré kamarádky,“ raduje se Agnieszka Radwaňská, další z příslušnic světové špičky, jejíž mladší sestra Urszula už se také prokousala do první stovky žebříčku.

Nechybělo mnoho a obě sestry Radwaňské mohly reprezentovala Německo. Vždyť se tam narodily, když jejich otec Robert trénoval ve městečku Gronau. „Pak ale rozhodl, že bychom měly s Urszulou chodit do polské školy, a přestěhovali jsme se zpět,“ popisuje Agnieszka, proč se z nadaných sester nestal polský import do Německa tak jako z fotbalistů Miroslava Kloseho či Lukase Podolského.

Němci alespoň získali Sabine Lisickou, devatenáctiletou nejlepší hráčku země a další dceru polských rodičů. Ta ve 3. kole senzačně vyřadila šampionku French Open Světlanu Kuzněcovovou.

„Emigrantská mentalita je silná věc. Naši rodiče byli lidé, kteří obětovali hodně, aby se splnily jejich sny. Jsou to tvrdě pracující perfekcionisté. Vím to, protože jsem také taková,“ přemýšlí Alexandra Wozniaková, rovněž dcera polského fotbalisty a rodačka z Montrealu reprezentující Kanadu.

Poslední velkou hvězdou polského tenisu byl Wojcziek Fibak, v sedmdesátých a osmdesátých letech přední hráč světa a později vlivný kouč Ivana Lendla. Nyní věští velkou budoucnost především třem dívkám - Agnieszka Radwaňská je novou Martinou Hingisovou, Caroline Wozniackou přirovnává k Marii Šarapovové a Sabine Lisická má být obdobou Kim Clijstersové.

Dnes se čeká velký souboj, když se v osmifinále srazí osmnáctiletá Wozniacká s o rok starší Lisickou. „Známe se léta, jsme dobré kamarádky,“ přiznává Němka Lisická, produkt Bollettieriho akademie na Floridě.

Experti předpovídají, že zřejmě nebude mít dost síly přetlačit čerstvou vítězku z Eastbourne a devátou nasazenou Dánku. Pro ni je tráva zamilovaným povrchem, vždyť už v roce 2006 vyhrála v All England Clubu juniorku.

„Někdo prostě hraje na trávě lépe než obvykle a to je můj případ,“ předpovídá Wozniacká, jejíž čtvrtfi nálovou soupeřkou by mohla být zraněná a zranitelná světová jednička Dinara Safinová. „Bylo by hezké už konečně něco na grandslamu dokázat,“ plánuje si sebevědomá Dánka.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud