Pavel Novotný
20. září 2014 • 04:57

Osudy českých vítězů juniorských grandslamů: Sláva i zatracení

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Obrovská naděje, budoucí superstar, nová hvězda... Podobné přívlastky jsou připisovány prakticky každé tenistce či tenistovi, který vyhraje juniorskou soutěž na některém ze čtyř grandslamů. Za Česko se to na nedávno skončeném US Open povedlo šestnáctileté Marii Bouzkové. Před ní si pocit šampiona vychutnalo dalších čtrnáct českých či československým hráčů. Zdaleka ne vždy jim tento úspěch vydláždil cestu ke slávě.



Olga Míšková (1948, Wimbledon)

Hrál se teprve druhý ročník juniorské tenisové soutěže dívek a hned se na seznamu vítězů objevilo české jméno. Olga Míšková se stala překvapivou šampionkou, když ve finále porazila Švýcarku Rigolletovu 6:4, 6:2. Do historie bílého sportu se však Míšková kromě tohoto turnaje nijak výrazněji nezapsala.

Renáta Tomanová (1972, Roland Garros)

Úplně jiným příběhem se vryla do historie tenisu Rénata Tomanová. Jako sedmnáctiletá slečna vyhrála juniorku na French Open, na své úspěchy však dokázala navázat i mezi dospělými.

Dvakrát v kariéře se dostala do finále grandslamového turnaje, v roce 1976 však padla jak na Australian Open tak i následujícím Roland Garros. Svůj titul z turnajů velké čtyřky mezi dospělými však přeci jen má.

V roce 1978 ovládla spolu s Američankou Betsy Nagelsenovou čtyřhru na Australian Open, ve stejném roce dominovala tentokrát ve smíšené čtyřhře na Roland Garros s Pavlem Složilem.

Skvěle reprezentovala i v Poháru federace (současný Fed Cup), když v roce 1975 společně s Martinou Navrátilovou celou soutěž vůbec poprvé v historii Československa vyhrály.

Regina Maršíková (1975, Roland Garros)

Velikým příslibem československého tenisu se jevila Regina Maršíková. V roce 1975 dokázala jako sedmnáctiletá vyhrát juniorku na Roland Garros, o pár týdnů později se probila ve stejné kategorii i do finále Wimbledonu. Mezi dospělými však podobný úspěch zopakovat nedokázala.

Na grandslamech se jí dařilo především na French Open, kde postoupila hned třikrát v řadě do semifinále soutěže (1977-1979). Dál se však na turnajích velké čtyřky nikdy nedostala.

Grandslamový titul si tak stejně jako Tomanová připsala alespoň ve čtyřhře, když v roce 1977 vyhrála spolu s Pam Teeguardenovou. Nejvýše na žebříčku to dotáhla na 59. příčku.

Ivan Lendl (1978, Roland Garros a Wimbledon)

Nejslavnější tenista české historie, muž, který dokázal vyhrát na světovém okruhu prakticky vše, co šlo. Kromě Wimbledonu. Na pro něj zakletou trofej si sáhl jen jako vítěz juniorky v roce 1978. Ve stejném roce dominoval i na Roland Garros, kde ve finále porazil pozdější obrovskou legendu Björna Borga.

Ivan Lendl proslul obrovskou vůlíFoto Profimedia.cz

Muž se železnou vůlí a ještě pevnější životosprávou vyhrál mezi dospělými osm gradslamových turnajů, celkem dominoval na 94 podnicích ATP. Na pozici světové jedničky strávil 270 týdnů, více mají jen Pete Sampras a Roger Federer.

Ivan "Hrozný", jak se rodákovi z Ostravy přezdívá, se dnes věnuje svým pěti dcerám a sběratelské vášni v podobě vlastnictví téměř kompletní sbírky plakátů malíře Alfonse Muchy.

Lendl si vrhl i na dráhu trenéra, když k vytouženému grandslamovému titulu dovedl Andy Murrayho. V současné době se nadějně rýsuje možná spolupráce s Tomášem Berdychem.

Hana Mandlíková (1978, Roland Garros)

Do veleúspěšných osmdesátých let patří i jméno Hany Mandlíkové, která na svůj obrovský talent spojený s pílí upozornila již v šestnácti letech, kdy vyhrála juniorské French Open. Že se nejednalo o žádnou náhodu, potvrdila i mezi dospělými, když vyhrála čtyři grandslamy.

Hana Mandlíková v dobách své největší slávyFoto Profimedia.cz

Jako osmnáctiletá ovládla seniorské Australian Open, což zopakovala i o sedm let později. V roce 1981 dominovala i na Roland Garros, sbírku grandslamů doplňuje zisk titulu z US Open v roce 1985.

V New Yorku si navíc ještě dvakrát neúspěšně zahrála finále. Na stejném turnaji vyhrála v roce 1989 čtyřhru po boku Martiny Navrátilové. 30. dubna roku 1984 jí světový žebříček registroval na fantastickém třetím místě.

Andrea Holíková (1985, Wimbledon)

Ze slavné rodiny pochází Andrea Holíková. Jejím otcem je hokejová legenda Jaroslav Holík, strýce Jiřího Holíka také asi není třeba více představovat. A bratr? Nikdy menší než bývalá ikona New Jersey Devils a dvojnásobný vítěz Stanley Cupu Robert Holík.

Velké naděje byly vkládány i do Andreii, zvláště poté, kdy v roce 1982 vyhrála jako druhá Češka v historii wimbledonskou juniorku. Přechod mezi dospělé se jí však nevydařil, na žebříčku dvouher byla nejvýše na 112. místě, navíc brzy dala přednost rodinnému životu.

Ve 22. letech kariéru ukončila a provdala se za dalšího slavného hokejistu Františka Musila, s kterým má tři děti.

Andrea Strnadová (1989 a 1990, Wimbledon)

Absolutním unikátem se může pyšnit Andrea Strnadová. Jako jedna z mála tenistek na světě a spolu se Záhlavovou-Strýcovou jako jediná Češka dokázala vyhrát jednu z grandslamových juniorek hned dvakrát. A navíc na jediném turnaji. Povedlo se jí to v letech 1989 a 1990 v All England Clubu.

V revolučním roce se navíc stala i juniorskou mistryní světa ITF ve čtyřhře. V roce 1991 obdržela při svém vstupu mezi dospělé titul Nováček roku. Andrea Strnadová však pověst velkého talentu v plné míře nepotvrdila. Na okruhu nevyhrála ve dvouhře jediný turnaj, v grandslamech bylo jejím maximem 3. kolo. A žebříček? 16. září roku 1991 byla na 33. místě.

Karin Habšudová (1991, US Open)

Malé městečko ve středním Slovensku Bojnice má pravděpodobně patent na "výrobu" slavných tenistek. Už jen jméno Mirky Vavrinecové-Federerové mu dodává řádný lesk. Ale v pětitisícovém městě se narodila i Karin Habšudová.

Vítězka juniorského US Open z roku 1991 se stala první Slovenkou v historii, které se povedlo postoupit do čtvrtfinále grandslamového turnaje. Stalo se v roce 1996 na French Open, kde cestou mezi nejlepších osm vyřadila například i Martinu Hingisovou.

Spolu s Karolem Kučerou dokázala pro Slovensko vyhrát Hopmanův pohár, 2. února roku 1997 byla dokonce desátou hráčkou planety. Na okruhu vyhrála jeden turnaj v roce 1999 v Portschachu.

David Škoch (1992, Wimbledon)

Obrovskou nadějí se jevil po svém juniorském wimbledonském triumfu v roce 1992 David Škoch. Rodák z Brandýsa nad Labem však očekávání svého okolí nikdy nenaplnil.

Přechod mezi dospělé nezvládl, nevyhrál žádný turnaj ani ne nepodíval mezi nejlepších sto hráčů planety. Jeho maximem bylo 133. místo z března roku 1997. Přeci jen více se mu dařilo ve čtyřhře, kde vyhrál pět turnajů a byl klasifikován na 30. místě v žebříčku.

V současné době stále hraje, věnuje se však již jen deblovým zápasům.

Barbora Záhlavová-Strýcová (2002 a 2003, Australian Open)

Čím je starší, tím je lepší. Barbora Záhlavová-Strýcová zažívá ve svých osmadvaceti nejúspěšnější část kariéry. Je jednatřicátou hráčkou světa, letos si také stihla připsat svůj nejlepší grandslamový výsledek, když došla do čtvrtfinále Wimbledonu, kde skončila na pozdější vítězce Petře Kvitové.

Záhlavová-Strýcová prožívá skvělý rokFoto EPA

Už jako šestnáctiletá však ukázala svůj potenciál, když dva roky po sobě dokázala triumfovat na Australian Open. Podobný kousek se povedl již zmiňované Andree Strnadové ve Wimbledonu. Záhlavová-Strýcová však perfektně ovládá i čtyřhru, což jako teenagerka prezentovala vítězstvím ve třech juniorských grandslamových turnajích.

Mezi dospělými ovládla hned sedmnáct turnajů v deblu. Horkokrevná plzeňská rodačka se dokázala v roce 2012 vypořádat i s půlročním trestem za doping. Na okruhu vyhrála ve dvouhře jeden turnaj v roce 2011 v kanadském Quebecku.

Dušan Lojda (2006, US Open)

Podobný případ jako David Škoch. Dušan Lojda vyhrál před osmi lety juniorské US Open a čekalo se, že má před sebou vynikající budoucnost. Nestalo se. Alespoň doteď. Rodákovi z Ivančic je stále jen 26 let, bohužel nic nenasvědčuje tomu, že by byl na cestě na vrchol.

V současné době mu patří 464., nejvýše se dostal v červenci roku 2010 na 161. místo. Na okruhu nevyhrál žádný turnaj ve dvouhře ani čtyřhře. O Dušanu Lojdovi se dá říct, že přechod mezi dospělé stejně jako David Škoch prozatím nezvládl.

Karolína Plíšková (2010, Australian Open)

Jako o tenisovém zázraku, který by se časem mohl alespoň částečně přiblížit sestrám Williamsovým, se mluvilo o dvojčatech Karolíně a Kristýně Plíškových.

Karolína Plíšková se mezi dospělými prosazuje výborněFoto Profimedia.cz

Obě k tomu mají velmi dobře našlápnuto. Prvně jmenovaná dokázala před čtyřmi lety vyhrát juniorku na Australian Open a i přes určité problémy přechod mezi dospělé zvládá výborně.

Dvaadvacetiletá tenistka je dnes 32. hráčkou světa, čtvrtou nejlepší Češkou. Na svém kontě má již jedno turnajové vítězství, se svojí sestrou Kristýnou a Nizozemkou Krajicekovou získala dohromady i tři tituly v deblu.

Kristýna Plíšková (2010, Wimbledon)

Jen pár týdnů po své sestře se do tenisových análů zapsala i Kristýna Plíšková, když v roce 2010 dobyla wimbledonskou juniorku. V posledních měsících jí její sestra malinko utekla, Kristýně patří 96. příčka, ale i ona má předpoklady podívat se do vyšší tenisové společnosti.

V letošním roce vyhrála dva turnaje ve čtyřhře, oba se svou sestrou Karolínou. Na větší úspěch v singlu zatím čeká. Na grandslamech prošla kromě French Open maximálně do druhého kola, letos si na turnajích velké čtyřky zahrála ve Wimbledonu a US Open. V obou případech skončila hned na úvodní soupeřce.

Jiří Veselý (2011, Australian Open)

Mluví se o něm jako o spáse českého mužského tenisu, která zacelí mezeru za končícím Radkem Štěpánkem. A na rozdíl do Škocha či Lojdy by těžkou roli mohl příbramský rodák splnit.

Důstojným soupeřem byl Jiří Veselý nasazené trojce US Open Stanovi WawrinkoviFoto ČTK

V roce 2011 vyhrál juniorské Australian Open jak v dvouhře, tak spolu se Slovákem Filipem Horanským ve čtyřhře. Pak přišlo těžké období, ve kterém se marně snažil prosadit na turnaje ATP.

V letošním roce se mu to snad definitivně povedlo. Na žebříčku momentálně figuruje na 78. místě, jeho maximum je ještě o jedenáct příček lepší. Na turnajové vítězství zatím čeká, přesto jsou naděje vkládané do levorukého tenisty namístě.

Marie Bouzková (2014, US Open)

Před letošním US Open o Marii Bouzkové slyšeli asi jen ti největší tenisoví nadšenci a odborníci. 785. hráčka světa cestou k titulu ve Flashing Meadows porazila několik nasazených tenistek a svůj triumf završila ve finálovém klání proti Anhelině Kalininové z Ukrajiny po výsledku 6:4, 7:6.

Marie Bouzková předváděla na juniorském US Open skvělé výkonyFoto Profimedia.cz

"Nemůžu tomu uvěřit, je to fantastické," těžko hledala po zápase slova Češka, která během své cesty za juniorským grandslamovým titulem neztratila jediný set.

Až následující roky však ukáží, zda se Bouzková dokáže ve světě velkého tenisu prosadit podobně jako Ivan Lendl nebo Hanka Mandlíková či přechod mezi dospělé nezvládne podobně jako Lojda a Škoch.

Ale jsou zde i opačné případy. Tomáš Berdych, Petr Korda, Jana Novotná, Petra Kvitová a řada dalších nikdy juniorský grandslamový titul nevyhráli a přesto se dostali mezi tenisovou elitu. Jak se bude dařit Marii Bouzkové?

Vstoupit do diskuse
0

Aktuální výsledky

Tenis
Články odjinud


Články odjinud