Pavel Novotný
26. prosince 2017 • 12:26

Tenisoví šampioni na kolenou. Pět zápasů sezony, které skončily senzací

Vstoupit do diskuse
0
  • Kdo si letos vyšlápl na největší ikony současného tenisu?Kdo si letos vyšlápl na největší ikony současného tenisu?FOTO: sport

    Co je kořením každého sportu? Kromě souboje gigantů nepochybně i překvapivé výsledky, kdy čas od času dostane velký favorit naloženo od outsidera. Tenis není v tomto ohledu výjimkou. Podívejte se na pět zápasů, které se podle serveru atpworldtour.com staly největší noční můrou sázkařů nedávno skončené sezony 2017.

  • 5. MÍSTO: Pospisil - Murray 6:4, 7:6

    Vasek PospisilFoto profimedia.cz

    TURNAJ: Indian Wells, druhé kolo

    Jen další z řady "povinných" vítězství si měl ve druhém kole turnaje v Indian Wells připsat Andy Murray v souboji s kanadským tenistou s českými kořeny Vaškem Pospisilem. Vždyť se jednalo o duel světové jedničky se 129. tenistou světa.

    Jenže téměř dvoumetrový Kanaďan již byl 25. tenistou světa a dal to svému favoritovi jasně pocítit. Svého soupeře v pátém vzájemném utkání  poprvé porazil a po vítězství 6:4, 7:5 se postaral o prvotřídní senzaci.

    VIDEO: Ani tento parádní úder nakonec Murraymu nestačil

    Rodák z Vernonu školil svého favorizovaného soupeře ve stylu servis-síť a tato taktika na hrdého Skota platila dokonale. Po proměněném mečbolu vyhodil šťastný vítěz raketu do vzduchu a užíval si životního triumfu nad úřadujícím tenisovým králem.

    Mimochodem, největším úspěchem sedmadvacetiletého tenisty na grandslamech bylo čtvrtfinále v roce 2015, kde ho zastavil právě Murray.

    "Kdybych měl vybrat největší moment mé kariéry, tohle by byl nepochybně jeden z velkých kandidátů. Porazit světovou jedničku a tak skvělého hráče, jakým Andy je, to je prostě fantastický moment," jásal po vítězství Pospisil.

    Jak už to však často bývá, Pospisilova cesta skončila hned na dalším soupeři. Ve třetím kole byl nad jeho síly tehdy 106. tenista světa Dušan Lajovič.

  • 4. MÍSTO: Dzumhur - Wawrinka 7:6, 6:3

    Damir Dzumhur přijímá gratulace od Stana WawrinkyFoto profimedia.cz

    TURNAJ: Dubaj, první kolo

    Dokáže se připravit na ty největší turnaje, na těch "druhých" už je to horší. Taková pověst už léta provází trojnásobného grandslamového vítěze Stana Wawrinku. Dokonale to potvrdil i turnaj v Dubaji, kde se švýcarská hvězda pakovala už v prvním kole.

    Hrdinou se stal bosenský tenista Damir Dzumhur, který obhájce titulu z loňského roku vyřídil ve dvou setech 7:6, 6:3. Rodákovi ze Sarajeva, který je dnes 30. tenistou světa, patřila v té době 77. příčka, Wawrinka byl světovou trojkou.

    Wawrinkovi budiž omluvou, že se tak stalo hned na následujícím turnaji po Australian Open, kde vypadl v semifinálové pětisetové s Rogerem Federerem.

    "Bojoval jsem. Rval se. A vyhrál," jásal po životním triumfu Dzumhur, pro kterého se stala sezona 2017 nejúspěšnější v kariéře. V Dubaji se pětadvacetiletý tenista nakonec dostal do třetího kola.

    V září si však připsal svůj první titul na okruhu ATP, když ovládl turnaj v Petrohradu, o pár týdnů později podtrhl životní sezonu vítězným tažením za dalším titulem v Moskvě. Stal se tak vůbec prvním bosenským tenistou, který se mohl radovat z titulu na okruhu ATP.

    VIDEO: Parádní výměna s vítězným koncem pro Dzumhura

  • 3. MÍSTO: Goffin - Federer 2:6, 6:3, 6:4

    Goffin po parádním výkonu slavil vítězství nad FedereremFoto profimedia.cz

    TURNAJ: Turnaj mistrů, semifinále

    Nebylo o čem. Vzájemná bilance mezi Rogerem Federerem a Davidem Goffinem byla 6:0, legendární Švýcar ve své skupině na Turnaji mistrů demoloval své soupeře s jistotou devatenáctinásobného grandslamového vítěze. A Belgičan? Do vyřazovacích bojů sice postoupil, ale ve skupině například schytal debakl od budoucího vítěze Grigora Dimitrova 0:6, 2:6.

    "Nevím, co mám proti Rogerovi hrát. Netuším to. Musím něco vymyslet, něco úplně jiného" přiznal bez výmluv outsider utkání. Nebylo se čemu divit. Krátce před Turnajem mistrů totiž schytal od Federera v semifinále turnaje v Basileji debakl 1:6, 2:6.

    A podobně začal i semifinále v Londýně. První set projel jasně 2:6, v dalším průběhu utkání však Goffin rozehrál fantastické představení. Druhou sadu získal 6:3 a do třetí vstupoval s vědomím, že rozhodující set utkání vyhrál ve 21 případech, jen v pěti odešel poražen. Že tato statistika nebyla náhodná, poznal i šestinásobný vítěz Turnaje mistrů. Federer třetí set ztratil 4:6 a s turnajem se rozloučil.

    VIDEO: Senzační vítězství Goffina nad Federerem

    "Taktika? Jakmile jsem dostal šanci zaútočit, hned jsem se toho snažil využít. Na returnu, při servisu, prostě kdykoliv. To byl klíč k vítězství," zářil štěstím po životním triumfu Belgičan.

    Goffin se tak stal prvním tenistou od roku 2009, který porazil na posledním turnaji roku dva nejlepší hráče světa. (Ve skupině zdolal Rafaela Nadala).

    A další cenný výsledek. Sedmadvacetiletý tenista je teprve šestým borcem v historii, který na jednom turnaji zdolal jak Nadala, tak Federera. Poslední takový kousek se povedl v roce 2015 Novaku Djokovičovi právě na Turnaji mistrů.

    Životní sezona Goffina, díky které zakončil sezonu na svém maximu - sedmém místě, však měla nakonec trošku smutný konec. Nejdříve podlehl ve finále Turnaje mistrů Dimitrovovi, aby o pár dní později s Belgií nestačil ve finále Davis Cupu na Francii. I zde Goffin ukázal svoji mimořádnost, když porazil jak Tsongu, tak Poullieho. Navíc bez ztráty setu. I to však nakonec bylo málo.

  • 2. MÍSTO: Šapovalov - Nadal 3:6, 6:4, 7:6

    Šapovalov zaskočil favorizovaného NadalaFoto profimedia.cz

    TURNAJ: Montreal, 3. kolo

    Pamatujete? Na začátku roku se neznámý tenista z třetí světové stovky "blýskl" tím, že vzteky omylem trefil hlavního sudího do oka. Stalo se v rámci daviscupového utkání mezi Kanadou a Velkou Británií. Za tento incident byl mladičký Denis Šapovalov okamžitě vyloučen, což mělo mimo jiné za následek i porážku jeho země.

    To vše je však již dávno zapomenuto. Prakticky od toho samého okamžiku se začal psát neuvěřitelný příběh rodáka z Tel Avivu. Prudký let žebříčkem ho dovedl nejen na současné 51. místo světa, ale mimo jiné na první ročník Laver Cupu, kde pražské diváky zaujal mimo jiné vynikajícím jednoručným bekhendem.

    Podle řady oborníků budoucí světová jednička zažila svůj životní turnaj na domácí půdě v Montrealu. Jeho oběťmi se postupně stali Rogerio Silva, Juan Martin Del Potro, Rafael Nadal, Adrian Mannarino. Blonďaný mladík se zastavil až na další mladé superstar Alexanderu Zverevovi v semifinále.

    VIDEO: Šokující vítězství Šapovalova nad Nadalem

    Senzaci vzbudila už výhra nad vítězem US Open z roku 2009 Juanem Martinem del Potrem, to však byla pouhá ochutnávka před hlavním představením osmnáctiletého tenisty. Ve třetím kole si jako 143. hráč světa totiž podal i v té době světovou dvojku Rafaela Nadala, kterého zdolal po třísetové bitvě 3:6, 6:4, 7:6.

    Desetinásobný vítěz French Open přitom v rozhodujícím tiebreaku vedl už 3:0, přesto k nadšení domácích fanoušků slavil vítězství Šapovalov. Souboj leváků tak ovládl o třináct let mladší tenista a svůj snový zápas také náležitě oslavil. Po proměněném mečbolu políbil kurt a svého slavného soka objal u sítě.

    Pro antukového démona to byla porážka dvojnásob bolestná, případné vítězství by ho totiž vrátilo na první místo světového žebříčku. I přesto to však pro Nadala byla jen drobná překážka. Na trůn se dostal o několik dní  později.

    Šapovalov se stal nejmladším čtvrtfinalistou turnaje Masters od roku 1990 a zároveň nejníže postaveným tenistou od roku 2011, kdy na stejnou metu dosáhl jako 239. hráč světa Ivo Karlovič.

  • 1. MÍSTO: Donskoj - Federer 3:6, 7:6, 7:6

    Jevgenij Donskoj slaví šokující triumfFoto profimedia.cz

    TURNAJ: Dubaj, třetí kolo

    Tommy Haas, Alexander Zverev, Juan Martin del Potro, David Goffin a Jevgenij Donskoj... To je pětice tenistů, kteří si jako jediní v letošní sezoně dokázali připsat skalp Rogera Federera. Nejvíce překvapující jméno je však to poslední. Respektive první.

    Ruský tenista  Jevgenij Donskoj se stal vůbec prvním letošním přemožitelem švýcarské megastar. Povedlo se mu to na turnaji v Dubaji, kdy slavného soka zdolal ve druhém kole, když po prohrané první sadě ovládl dva dramatické tiebreaky.

    Stalo se tak jen čtyři týdny poté, kdy slavil Švýcar svůj triumfální návrat na Australian Open, kde získal svůj osmnáctý grandslamový titul.

    VIDEO: Donskoj se postaral o obrovské překvapení

    Donskoj do zápasu s gigantem vstupoval z pozice 116. hráče světa a čistě teoreticky bez jakýchkoliv šancí na úspěch. Ve druhém setu dokonce čelil za stavu 6:7 mečbolu, ve třetím pak Federer podával na vítězství. Přesto se po více než dvouhodinové bitvě radoval z životního úspěchu neznámý Rus.

    "Překvapil jsem dnes asi úplně všechny," přesně vystihl situaci současný 72. hráč světa. A Federer? "Vůbec nevím, jak se to stalo. Měl jsem tolik šancí a nevyužil jsem je. Byl to bláznivý zápas," říkal šampion.

    Asi ani on nevěřil, že v sezoně se objeví již jen další čtyři tenisté, kterým bude gratulovat k vítězství...

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud