Marie Sehnálková
6. listopadu 2021 • 17:20

Míň tréninku, za úkol meditace. Muchová se mrazí a ujíždí na sladkém

Vstoupit do diskuse
0
  • Karolína MuchováKarolína MuchováFOTO: Koláž iSport

    „Mrzí mě, že musím oznámit konec sezony, ale zdraví je pro mě důležitější,“ napsala poslední zářijový den na svůj Instagram tenistka Karolína Muchová. Za jejím rozhodnutím stály vleklé problémy s břišním svalem. Aby byla fit do lednového Australian Open, snaží se teď přistupovat k věcem jinak. Omezila trénink, věnuje se mentální přípravě a objevila také novou regenerační metodu, která spočívá ve vystavování těla extrémně nízkým teplotám. Více se o svém aktuálním režimu rozpovídala pro iSport LIFE.

  • Trénink

    „Na rozdíl od ostatních hráček jsem nikdy na kurtu zase tolik času netrávila. Nejsem ten typ, co musí hrát každý den šest hodin. Většinou jsem tedy měla hodinu s trenérem a pak hodinu a půl se sparing partnerem. Mezi tím jsem mívala ještě zhruba hodinu kondici.

    Na tom, jak budou tréninky vypadat, se radíme s kondičním koučem, tenisovým trenérem i fyzioterapeutem. Vždycky se týmově dohodneme, jak nadcházející týden uspořádáme. Někdy mám třeba těžší kondičku, tak ubereme tenisu a naopak. Všechno musí sedět a být synchronizované. Tréninky jsou díky tomu hodně rozmanité a každý den jiné.

    Aktuálně toho kvůli zranění ale moc dělat nemůžu. Proto jsem se hodně zaměřila na fyzioterapii a mentální trénink. Za dva týdny bych chtěla zase začít držet raketu. Ráda bych totiž stihla v lednu Australian Open. Pauzu mám už docela dlouho a návrat není ze dne na den. Čím dřív zase najedu na starý režim, tím líp.“

    Karolína MuchováFoto Insagram @karolinamuchova

  • Mentální příprava

    „Co jsem zraněná, začala jsem se na mentální přípravu soustředit ještě víc. Už asi rok spolupracuju s mentálním koučem Radkem Šefčíkem. Nejprve jsem se tomu bránila a říkala si, že to přece vůbec nepotřebuju. Teď ale vidím, jak mi to pomáhá.

    Tenis je specifický v tom, že jediný na koho se můžete spoléhat, jste vy sami. Nemáte se o koho opřít a o to těžší je vypořádat se s krizovými situacemi. Proto je fajn si o tom s někým promluvit.

    S Radkem si voláme většinou jednou týdně přes Zoom, protože žije na Slovensku. Je to člověk, ke kterému mám důvěru, a můžu mu říct cokoliv. Vyslechne, poradí nebo mě nasměruje. Taky mi dává různé úkoly, které musím plnit. Třeba tento týden jsou to meditace s důrazem na správné dýchání. Mám od něj taky různé programy na počítači, na kterých si procvičuju soustředění. Jsem totiž hodně hyperaktivní a je pro mě těžký koncentrovat se delší dobu. Na tom teď pracuju opravdu hodně.“

    Karolína MuchováFoto Insagram @karolinamuchova

  • Stravování

    „Věřím, že i strava může ovlivnit průběh zranění. Zrovna dnes jsem si volala s jedním odborníkem z Prahy, abychom se na ni ještě více zaměřili.

    Aktuálně se řídím především sama sebou a svými pocity. Mám nějaké informace, ke kterým přidávám poznatky od různých lékařů, ale nikdy jsem nedodržovala úplně striktní jídelníček.

    U mě je docela blbý, že si ujíždím na sladkém. Snažím se v tom ale omezovat, a to obzvlášť, pokud mám jít na kurt. Vypozorovala jsem totiž, že když si dám těsně před tím nějaký dortík, nemám pak úplně v pohodě žaludek. A to při důležitém zápase rozhodně nechcete.

    Hodně si ve stravě hlídám také obsah laktózy. Z krve mi totiž před časem zjistili intoleranci. Tím se potvrdilo moje dřívější tušení. Vždy když jsem si totiž dala hodně mléčných výrobků, necítila jsem se dobře a byla jsem hodně unavená.

    A bez čeho se v jídelníčku neobejdu? Asi kafe. Jsem kafíčkář a den bez něho si snad už ani nedokážu představit. Jedno si dávám vždy ráno před tréninkem, druhé odpoledne. Stal se z toho už takový rituál. Vím, že když si dám kafe, mám pohodičku a chvilku pro sebe. Piju ho tedy částečně i kvůli tomuto pocitu.“

    Karolína MuchováFoto Insagram @karolinamuchova

  • Regenerace

    „Na každém turnaji máme k dispozici bazének s ledovou vodou, což je jedna z mála věcí, která mi opravdu pomáhá. Po dlouhých zápasech v horkých dnech tam na deset minut vlezu a cítím se daleko víc fresh. Jediný problém, který s tím mám, je, že jde o hodně nepříjemnou proceduru. Pro tělo je to vždycky docela šok a dokonce se mi z toho motá hlava.

    Hledala jsem proto jinou možnost, jak bych mohla regenerovat a objevila jsem kryokomoru. To je místnost vychlazená kapalným dusíkem až na mínus 120 stupňů. Upřímně, ani tohle pro mě není úplně nejpříjemnější, ale jste tam většinou jen tři minuty, takže se to dá přežít.

    Do kryokomory jsem začala chodit letos po Austrálii, kde jsem si natrhla břišní sval. Lékaři mi řekli, že pokud to budu dělat pravidelně, mohlo by to pomoct. A opravdu. I když jsem unavená nebo na mě trochu něco leze, zmražení v kryokomoře vždycky pomůže. Cítím se líp, jsem nabitější a mám víc energie. Navíc tím trošku trénuju i vůli. “ (směje se)

    Karolína Muchová před vstupem do kryokomoryFoto Instagram @karolinamuchova

Vstoupit do diskuse
0

Aktuální výsledky

Tenis
Články odjinud


Články odjinud