Jakub Dvořák
14. května 2016 • 17:47

Lafatův úžasný finiš: PĚT gólů, rekord, koruna, trefa z půlky

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Co má Třinec a nemá Sparta? V čem selhali lídři poražených?
Střeďáci na EURO: Koho k Součkovi? Dilema s parťáky i rozestavením
VŠECHNA VIDEA ZDE

Pětkrát bum a trůn je můj! Sparťanský útočník David Lafata si rozlučku se sezonou udělal opravdu stylovou. Nastřílel ve 30. kole pět branek Jihlavě, což je rekordní počet v historii české ligy, rozhodl o výhře 5:0 a s 20 góly ovládl soutěž o krále střelců v této sezoně. „Povede se to pouze jednou za život. Do čeho jsem kopl, to spadlo do branky,“ nevěřil svému počinu ani sám Lafata.



Kromě záchranářských soubojů to měl být hlavní tahák posledního kola. Souboj Michala Ďuriše, Davida Lafaty , Milana Škody a Lukáše Magery o nejlepšího střelce Synot ligy. Na poslední chvíli však z boje vypadli slávista Škoda a plzeňský Ďuriš, kteří do posledních zápasů vůbec nezasáhli.

Finiš na plné čáře ovládl zkušený kanonýr Sparty. Ten na Letné předvedl doslova „one man show“, jelikož vstřelil Jihlavě všech pět branek. „Gratuluji Davidovi k tomu, co dokázal. To je ojedinělá věc, nic takového nepamatuji," řekl trenér Sparty Zdeněk Ščasný.

Pojďme si projít velký Lafatův den trefu po trefě.

1:0! První zářez na pažbu si Lafata připsal už ve 12. minutě. Ladislav Krejčí posadil míč ze standardní situace přímo na jeho hlavu a sparťanský útočník rozjásal domácí fanoušky.

Sparta - Jihlava: Krejčí kopal standardku, Lafata se trefil na 1:0
Video se připravuje ...

2:0! Druhou branku přidal díky chytré teči po střele obránce Radoslava Kováče a jihlavský brankář Rakovan byl bezmocný.

Sparta - Jihlava: Lafata tečoval Kováčovu střelu a má na kontě sedmnáct gólů!
Video se připravuje ...

3:0! Gólový účet si nechal reprezentační útočník otevřený i ve druhém poločase. Tiémoko Konaté se uvolnil na křídle, našel v pokutovém území Lafatu a tomu už nedělalo problém potřetí překonat brankáře Rakovana.

Sparta - Jihlava: Lafata zkompletoval hattrick
Video se připravuje ...

4:0! To však stále nebylo od zkušeného matadora vše. Po deseti minutách přidal další branku. Jihlavští zastavili průnik Lukáše Juliše pouze za cenu faulu na hranici velkého vápna. K přímému kopu se postavil hladový Lafata. Chytrým obstřelem překonal jihlavského brankáře a na stadionu počtvrté hrála speciální gólová znělka Davida Lafaty.

Sparta - Jihlava: Lafata se z přímáku trefil náramně, devatenáctý gól v sezoně
Video se připravuje ...

5:0! Hrála se i popáté. Sparťanský forvard využil vyběhnutí jihlavského brankáře Rakovana a střelou přes půlku hřiště vsítil pátou branku v utkání. Stadion byl v té chvíli u vytržení. Na Letné se mohlo slavit.

Sparta - Jihlava: Pátý Lafatův gól, po chybě Rakovana z půlky do středu brány
Video se připravuje ...

A bylo hotovo! Na Letné byli fanoušci u vytržení. Na zápas, který z pohledu vyznění celé sezony už nic zásadního neměnil, se bude vzpomínat i po letech. „Korunu pro krále střelců bych určitě vyměnil za titul a možná i to jedno kolo navíc v Evropské lize,“ přiznal ale Lafata po utkání.

Nejlepší střelci sezony 2015/16

20 gólů - David Lafata (Sparta)

16 gólů - Michal Ďuriš (Plzeň)

14 gólů -  Lukáš Magera (Boleslav),  Milan Škoda (Slavia)

CELÝ SESTŘIH: Sparta - Jihlava 5:0. Lafata zazářil 5 góly
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud