25. dubna 2017 • 17:06

Nejdřív pětina, do roka majoritní podíl. Ivo Ulich má být spolumajitelem Hradce

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Bývalý reprezentant Ivo Ulich a na něj napojená skupina tří podnikatelů by se měla stát spolumajitelem dosud městského prvoligového fotbalového klubu FC Hradec Králové. Ze tří uchazečů Ulicha a jeho partnery dnes vybrali zastupitelé Hradce Králové. Město nyní bude jednat s Ulichem o akcionářské smlouvě, kterou by zastupitelstvo mělo schvalovat 30. května. Kapitálový vstup by se mohl odehrát k 1. červenci.



Podle dosud zveřejněných parametrů obchodu by měli Ulich a jeho partneři za podíl 20 procent v klubu městu zaplatit 3,4 milionu korun a v první sezoně by na provoz klubu měli dát šest až osm milionů. K 1. červenci 2018 by Ulich a jeho partneři mohli v klubu získat majoritních 51 procent akcií. Za navýšení podílu by měli zaplatit asi 5,3 milionu korun.

Podle primátora Zdeňka Finka (Hradecký demokratický klub) je městem vlastněný klub anomálií v českém vrcholovém fotbalu. "Chceme zkusit někoho, kdo nám s tím pomůže. Vstupujeme do situace, kterou těžko z nás někdo posoudí. Jsou tu nabídky, pojďte jednu z nich vyzkoušet a teprve doba spolupráce ukáže, jak to bude vycházet," řekl Fink zastupitelům.

Prodejem klubu se podle náměstka primátora Jindřicha Vedlicha (TOP 09) naplňuje dlouholetá snaha města získat pro klub strategického partnera. Nový partner by měl klubu přinést lepší financování a po sportovní stránce umístění celku v první polovině prvoligové tabulky. V této sezoně klub bojuje o udržení v nejvyšší soutěži.

Opoziční zastupitelé kritizovali způsob hledání strategického partnera. "Podmínky pro vstup si definoval sám klub. Zvolený způsob nepřinese pokles financování klubu ze strany města," řekl opoziční zastupitel Martin Hanousek (Zelení). Nynější rozpočet klubu je 64 milionů korun, z nichž 30 milionů dává město.

Hanousek kritizoval také to, že pro stanovení ceny klubu si město nenechalo udělat znalecký posudek a vyšlo z ceny stanovené před 12 lety. Zastupitel KSČM Lubomír Štěpán vyslovil obavu, aby se městu klub po roce nevrátil zpět ve zdevastovaném stavu. Podle Finka není cena rozhodující. "Je to test, s kým budeme spolupracovat. Když partner nebude plnit sliby, tak se s ním rozloučíme," uvedl. Podíl zpět by město případně kupovalo za stejné peníze.

Ulich je bývalý hráč Hradce Králové, působil také ve Slavii Praha či v nejvyšší německé soutěži. Nyní podniká, je majitelem společnosti M&T kliky. Ulichovými partnery jsou dlouholetý obchodní ředitel fotbalové Slavie Praha a majitel společností Whistler a České loděnice Radek Šenk, dále majitel spediční firmy Kristensson a podporovatel trutnovského fotbalu Roman Kubec a spolumajitel společnosti FV Plast a vlastník a mecenáš fotbalového klubu ve Dvoře Králové nad Labem Georgios Karadzos.

O majetkový vstup do klubu se kromě Ulicha ucházeli ještě investiční skupina kolem italského podnikatele Alessandra Barilliho a hradecká společnost Koncedo, která vystupuje ve sdružení se společnostmi Hala Kněžmost a Nextum. Nabídky dnes uchazečům představili Ulich a skupina Koncedo. Barilli se omluvil.

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud