9. srpna 2013 • 15:41

Pětkrát postup odmítly, pak přišel náhlý obrat: Jirny jdou hrát třetí ligu

Autor: Radim Trusina
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jirny překvapily: tým, který pětkrát odmítl postup do třetí ligy, napošesté kývl a jde výš! V minulých sezonách přitom Josef Jícha, šéf klubu, jenž je úzce napojený na střížkovské Bohemians (jehož je farmou), prohlašoval, že je divize pro jeho tým nabitý exligisty ideální soutěží. Teď změnil názor. A spousta celků v divizi slaví – po letech se zbaví nenáviděného soupeře.



Náskok 31 bodů před druhou Kutnou Horou, za celou sezonu jedna remíza a jedna porážka. Jirny vytvořily v posledním ročníku rekord, když ovládly divizní skupinu C s 85 body. A právě to byl podle Jíchy moment, kdy z klubu zaznělo v otázce postupu „ano“ místo tradičního odmítnutí.

„Když jsme projeli divizi s 85 body, a to skupinu, o které se říká, že je nejsilnější, už to bylo na pováženou. Kvalita divize jde dolů, chtěli jsme být tam, kde se hraje fotbal,“ komentuje posun Jícha. Povídá se i o tom, že Jíchu popostrčilo, když Štěchovice s předstihem oznámily, že postupují místo Jiren jako nejlepší celek z druhých míst, aniž by to s ním probraly. A vyšší soutěž přihlásil na truc.

V divizních Jirnech působí i exligista Marek Kincl V divizních Jirnech působí i exligista Marek KinclFoto Pavel Mazáč (Sport)
V ČFL by měla pokračovat i největší hvězda týmu, 40letý útočník Marek Kincl, ač se dřív vyjádřil, že takhle vysoká soutěž už není pro něj. Jícha částečně i kvůli němu zůstával v divizi. „Půl roku kvůli zdravotním problémům nehrál, ale zhubl asi 12 kilo, v přípravě jede naplno a má chuť hrát i ve třetí lize,“ hlásí Jícha.

Kromě Kincla v Jirnech ze známých jmen působí i další exligisté Jaromír Jindráček (hrající trenér), obránce Miroslav Obermajer či David Zoubek. Novicem bude bývalý stoper Sparty Jiří Homola, brankáře Jana Štěpničku, který v divizi vychytal 20 nul, doplní zkušený Peter Bartalský. „Myslím, že bychom mohli být do čtvrtého místa, chceme i dál vyhrávat,“ říká Jícha.

Jirny byly v divizi takřka nepřemožitelné. Většina soupeřů je neměla ráda – často se po zápasech s Jirnami objevovaly komentáře, které buď otevřeně (např. Brozany, Čelákovice, Vyšehrad, Přední Kopanina, Souš...), nebo v náznacích, poukazovaly na velkou přízeň rozhodčích směrem ke klubu z vesnice za Prahou. Ve fotbalovém prostředí pak kolují zprávy o tom, jak se do Jiren jezdí pískat za odměnu a vtipy, že tady proti vám obrátí i předzápasový los.

Jíchu tahle tvrzení ale ani trochu nerozhodí. „Když někdo ví, že na Jirny nemá a každou sezonu s nimi dvakrát prohraje, tak nás asi nemá rád, což chápu. Pětkrát jsme vyhráli divizi, naposledy s 85 body. To vám rozhodčí neudělá, ani kdyby se podělal,“ odmítá Jícha. „Pár klubů naši sílu uznalo, jiné sváděly to, že dostaly šest gólů, na otočený aut na polovině hřiště. U každého mužstva se najdou v sezoně zápasy, kdy je na něj rozhodčí milejší a kdy přísnější.“

Co na nového účastníka třetí ligy říkají soupeři? „Jsem rád, že Jirny zkusí třetí ligu, ať se ukáží, jestli takhle nahoře budou i v ČFL,“ předkládá názor František Mašek, manažer Záp, které mají hřiště 7 kilometrů od toho jirenského. Stačí jen přejet dálnici. „Těšíme se na derby, očekávám návštěvu kolem tisíce lidí. Už se mě na to ptají. A jiné věci, o kterých se ohledně Jiren mluví, neřeším.“

Ani Jícha neočekává žádnou vlnu nenávisti, jak tomu občas bylo v divizi. „Do třetí ligy se těšíme, máme tam několik spřátelených mančaftů, jako jsou Štěchovice, Chomutov nebo Roudnice,“ říká.

Minimálně jeden klub ale nejspíš nadšený nebude: pražský Meteor, další nováček ČFL. „Přál bych jim, aby honem rychle postoupili, což bohužel nechtějí. Už bych je (Jirny) nerad potkával,“ netajil se po předminulé sezoně Pavel Stehlík, sekretář Meteoru.

Právě ve chvíli, kdy si Meteor vybojoval třetí ligu, Jirny změnily názor...

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud