22. června 2013 • 18:41

To je překvapení! Divizní Jirny až napošesté přijaly postup do ČFL

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Penalty ve šlágrech? Křapka měl proti Krejčímu namále, Chorý pádu přidal
Kdo je favoritem finále hokejové extraligy a jaké faktory mohou rozhodnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Tohle by po předchozích letech čekal málokdo. Fotbalisté Viktorie Jirny, kteří stejně jako v předchozích pěti letech suverénně ovládli i letos svoji divizní soutěž, budou hrát od příštího ročníku poprvé třetí ligu. Tým, který v sezoně 2012/13 vytvořil historický divizní rekord ziskem 85 bodů, totiž v předchozích pěti sezonách ani jednou nevyužil svého práva na postup do ČFL.



Postavení Jiren v českém fotbale zůstává hodně zvláštní. Tým z obce s dvěma tisíci obyvateli nedaleko za Prahou udivuje svými jednoznačnými výsledky v čtvrté nejvyšší soutěži. Soupeři však Jirny také často osočují, že jim až příliš pomáhají rozhodčí a proto ani nechtějí z nižších pater stoupat vzhůru. Nyní však v klubu, za který nastupují exligoví hráči Marek Kincl, či Miroslav Obermajer, změnili názor.

Nový ročník ČFL a tří českých fotbalových divizí bude rozehrán v srpnu se dvěma novinkami. Tou první je možnost vystřídat během zápasu u jednoho mužstva až pět hráčů, což je praxe, která už platí v mládežnických kategoriích. Druhou inovací je fakt, že v ČFL se už nebudou nadále sčítat žluté karty za účelem disciplinárního potrestání provinivších se hráčů.

Na dnešním aktivu klubů ČFL a divizí v Praze to oznámil Rostislav Votík, odstupující předseda Řídící komise fotbalu pro Čechy (ŘKČ), který omluvil svoji nepřítomnou nástupkyni Dagmar Damkovou. Ta se účastnila losovacího aktivu ženského fotbalu.

"Podařilo se nám sice naplnit všechny naše soutěže dospělých i mládeže, ale může ještě dojít ke korekcím. Losovací aktiv nejvyšší soutěže a druhé ligy se totiž bude teprve konat. To je nepochopitelná situace, protože odstoupí-li nyní některé mužstvo z druhé ligy, budeme do ní muset dodatečně delegovat další tým z ČFL a postupně zaplňovat další uvolněná místa v nižších soutěžích," uvedl Votík.

Týmy odstupují kvůli chybějícím financím z ČFL i divize

Z ČFL odstoupil desátý celek uplynulého ročníku Arsenal Česká Lípa, jenž nadále nebude hrát ani divizi. Ve třetí nejvyšší soutěži jej nahradí Štěchovice, tedy druhý tým tabulky divize A. Právě z této soutěže odstoupil třetí Spartak Chrást a v předvečer dnešního i Jiskra Mšeno, tedy třetí tým divize C. Ve všech třech případech byly důvodem k odstoupení chybějící finance.

Startovné zůstává v nezměněné podobě, na mužstvo jde o 20 tisíc korun v ČFL a deset tisíc korun v divizi. Úvodní kolo nového ročníku nižších republikových soutěží v Čechách se uskuteční během druhého srpnového víkendu (10. a 11. srpna). V té době už bude mít za sebou předkolo a 1. kolo Pohár České pošty, jehož los není dosud znám.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud