Pavel Janega
3. října 2014 • 04:50

Tah s Konatém vyšel! Utíkal Lecjaksovi i přihrál na gól

Autor: Pavel Janega
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Byl takovým záložním plánem, ale nahlas si řekl o místo v základní sestavě. Tiémoko Konaté odehrál v Evropské lize proti Young Boys Bern (3:1) slušný zápas, což podpořil asistencí před druhým gólem Sparty. Trenérovi Vítězslavu Lavičkovi tak pořádně zamotal hlavu: koho postaví, až se uzdraví Josef Hušbauer?



MATCH OVERVIEW LEGACY
2. 10. • 19:00
AC Sparta Praha
AC Sparta Praha
3:1
ONLINE
2. října
19:00
Young Boys Bern
Young Boys Bern
Góly

Domácí: 27. Vácha, 28. Lafata, 86. Lafata

Hosté: 52. Hoarau

Sestavy

Domácí: Bičík – Kadeřábek, Brabec, Mario Holek, Nhamoinesu – Vácha – Konaté (81. Mareček), Dočkal, Matějovský (64. Vacek), Krejčí (89. Kováč) – Lafata (C).

Hosté: Mvogo – Sutter (66. Hadergjonaj), von Bergen (C), Wüthrich (69. Afum), Rochat – Sanogo Junior – Nuzzolo, Gajić, Steffen (89. Nikçi), Lecjaks – Hoarau.

Náhradníci

Domácí: Švejdík, Kováč, Přikryl, Mareček, Vacek, Breznaník, Štěch

Hosté: Wölfli, Hadergjonaj, Vilotić, Bertone, Nikçi, Afum, Kubo

Karty

Domácí: Konaté

Hosté: Lecjaks

Rozhodčí

Kukulakis – Karsiotis, Baltas (vš. Řecko)

Stadion

Generali Arena

Jak avizoval deník Sport již před utkáním, šikovný Tiémoko Konaté nastoupil jako náhrada za zraněného Josefa Hušbauera. Z pozice pravého křídla vytlačil Bořka Dočkala, jenž se přesunul do středu zálohy.

Jak si vedl? „Timi pracoval aktivně a nadělal velké problémy obraně soupeře. S jeho výkonem jsem spokojený. Navíc si upevňuje pozici v týmu, u spoluhráčů si získává větší respekt,“ pochválil Konatého trenér Lavička.

Přitom v úvodu utkání se chvíli hledal. Působil nervózním dojmem. Minusem byla situace po čtvrt hodině hry. To když se Konaté přesunul do středu hřiště a v momentě, kdy Sparta ztratila míč, se zapomněl vrátit na své místo. Spoluhráči na něj křičeli, kapitán David Lafata se rozběhl a zastoupil ho. „Tohle někdy vyplyne ze hry,“ omlouval ho Lafata. „Timi jinak stejně jako celý mančaft dřel, vítězství je zasloužené.“

Skutečně. Konaté se potom rozehrál k solidnímu výkonu. Neúnavně si nabíhal do volných prostorů, což neustále opakoval i přesto, že se k němu balon mockrát ani nedostal. Ke všemu se pohyboval na více pozicích. Centroval – někdy přesně, jindy nepřesně. Ale hlavně se výraznou měrou podílel na druhé brance letenského týmu.

Snadno proběhl kolem českého zadáka Jana Lecjakse a přesnou přihrávkou našel před brankou Lafatu, jenž poslal Spartu už do dvougólového vedení. „Udělal to hezky,“ děkoval rodákovi z Pobřeží slonoviny kapitán letenského mužstva.

Lecjaks měl ostatně s Konatém problémy od samého začátku. Když se rychlík z Letné rozjel, byl k nezastavení. „Má extrémní rychlost, kterou dokáže překonávat defenzivu,“ libuje si letenský kouč Lavička.

To se ukázalo už ve 4. minutě, kdy plzeňský odchovanec Lecjaks zatáhl za záchrannou brzdu a Konatého zastavil pouze za cenu faulu a žluté karty. Navíc z toho vzešla standardní situace v nebezpečném prostoru před šestnáctkou Bernu. I před Konatého očima se zažlutilo. Ve druhém poločase řecký sudí posoudil jeden ze soubojů s Lecjaksem jako nedovolený zákrok.

Výkon sparťanského záložníka mohl být ještě výraznější, kdyby se zapsal mezi střelce. Stačilo, aby zachoval chladnou hlavu. Nejprve v solidní pozici po parádní akci Sparty pálil nad branku Bernu, pak obešel dva obránce, ale levačkou zamířil vedle tyče.

„Ke gólu měl blízko, bohužel toho nevyužil. Ale až vyzraje, nabere herní sebevědomí a získá větší jistotu v koncovce, tak tyhle situace bude proměňovat. Pak bude pro Spartu ještě platnější,“ věří Lavička.

Přestože branku nevstřelil, fanoušci Konatého výkon ocenili při střídání bouřlivým potleskem. Zaslouženě.

Sparta porazila Bern. Fanoušci hostů nám tleskali, ocenil Brabec
Video se připravuje ...

Lecjaks: Sparta má větší kvalitu než Slovan
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud