14. května 2008 • 11:38

S Petrohradem slaví i Šírl

Autor: ČTK
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Radek Šírl se stal pátým českým fotbalistou, který zvedl nad hlavu trofej pro vítěze Poháru UEFA. "Jeho" Zenit Petrohrad porazil Glasgow Rangers 2:0 a raduje se z historického úspěchu.



Ruský šampion v dnešním finále na stadionu Manchesteru City porazil Glasgow Rangers 2:0, když o svém triumfu rozhodl v závěrečných dvaceti minutách.

 

Před Šírlem, který odehrál celé utkání, se z vítězství v Poháru UEFA radovali v roce 1997 Jiří Němec a Radoslav Látal v barvách Schalke 04 a před sedmi lety Patrik Berger s Vladimírem Šmicrem v dresu Liverpoolu.

 

Zatímco Rangers vsadili na totožnou sestavu jako v semifinálové odvetě s Fiorentinou, ruský přemožitel Bayernu Mnichov nastoupil s třemi změnami. Do zahajovací jedenáctky se vrátili po vypršení trestu Šírl s Aršavinem a nejlepšího střelce soutěže Pogrebňaka, který musel sledovat finále kvůli žlutým kartám jen z dálky, nahradil Tekke.

 

Zenit absolvoval poslední soutěžní zápas před čtrnácti dny, ale herní pauza na něm nebyla poznat. Od úvodu jasně udával tempo, a protože Skotové tradičně vsadili na defenzivní taktiku s jediným útočníkem, hrálo se prakticky celý první poločas na jednu branku.

 

Ve čtvrté minutě vyrobil tým z Glasgow chybu ve středu hřiště, k míči se dostal Fajzulin, přiťukl Aršavinovi, ale ten trefil jen boční síť. Za pět minut se na opačné straně poprvé ukázal Šírl, který nastoupil navzdory problémům s kolenem, kvůli nimž prozatím vypadl z nominace na závěrečné soustředění reprezentace před mistrovství Evropy. Český bek v poslední chvíli odvrátil nebezpečný přízemní centr Darchevilla.

 

Vzápětí se Šírl postavil k přímému kopu z třiceti metrů, ale brankář Neil Alexander si s tečovaným pokusem poradil. Rangers dokazovali, proč už čtyři zápasy nedostali v Poháru UEFA gól. Na vlastní polovině postavili obrannou hráz, přes níž se Petrohrad jen těžko prokousával. Zenit tak zkoušel štěstí z dálky, po půlhodině protáhl Alexandera Aňukov.

 

Dalšího vzruchu se hlediště v Manchesteru, kde měli převahu skotští příznivci, dočkalo až v závěru poločasu. Už v nastaveném čase zasáhl centr ruku Broadfoota, ovšem píšťalka sudího mlčela. Po příchodu z kabin Rangers ožili a v 54. minutě se mohli z první vážnější akce dostat do vedení. Davis vysunul Darchevilla a jen skvělý zákrok Malafejeva zabránil gólu. Z následného závaru neuspěl kapitán Ferguson a pak se marně dožadoval penalty po údajné ruce Denisova.

 

Nečekaně obsazené finále Poháru UEFA, pro oba celky první v historii, získávalo na obrátkách. V 64. minutě obešel Aršavin vyběhnuvšího Alexandera a jeho pokus vyhlavičkoval z prázdné branky až Papac. Ruský šampion opět přebíral otěže utkání a osmnáct minut před koncem se dočkal odměny. Aršavin krásně vysunul za obranu Denisova a ten s přehledem poslal balon vedle Alexanderovy nohy.

 

Za čtyři minuty odmítl pojistku z vyložené pozice Zyrjanov, ale nakonec se gólu přece jen dočkal, když v závěru nastavení doklepl do prázdné branky Tekkeho přihrávku. Zenit získal první evropskou trofej v historii klubu a navázal na tři roky starý triumf svého domácího konkurenta CSKA Moskva.

 


Zenit Petrohrad - Glasgow Rangers 2:0 (0:0)

Branky: 72. Denisov, 90.+4 Zyrjanov. Rozhodčí: Fröjdfeldt - Wittberg, Andren (všichni Švéd.). ŽK: Malafejev (Petrohrad). Diváci: 47.726 (vyprodáno).

Petrohrad: Malafejev - Aňukov, Širokov, Križanac, Šírl - Zyrjanov, Timoščuk, Denisov - Fajzulin (90. Kim Dong Jin), Aršavin - Tekke. Trenér: Advocaat.

Rangers: N. Alexander - Broadfoot, Cuellar, Weir, Papac (77. Novo) - Hemdani (80. McCulloch) - Davis, Ferguson, Thomson, Whittaker (86. Boyd) - Darcheville. Trenér: Smith.

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud