29. srpna 2008 • 22:37

Radek Šírl slaví vítězství v Superpoháru

Autor: Robert Neumann
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Prestižní Superpohár dobyl Zenit Petrohrad, který včera večer v Monaku pokořil 2:1 Manchester United. Výhru přivály branky Pogrebniaka a Dannyho.



Z cenné trofeje se raduje i obránce Radek Šírl, jenž v dresu ruského mistra odehrál celý zápas. Reprezentační zadák se stal pátým Čechem, který triumfoval v tradičním klání posledního vítěze Ligy mistrů a Poháru UEFA.

Před ním se to podařilo Pavlu Nedvědovi, Vladimíru Šmicerovi, Patriku Bergerovi a Marku Jankulovskému.

Petrohrad vyhrál zaslouženě, byl aktivnější a nedovolil Manchesteru zkompletovat hattrick. United si totiž po triumfu v Premier League a Lize mistrů brousili zuby na třetí velkou trofej.

Rusové profitovali z větší rozehranosti, jejich soutěž je dávno za polovinou, zatímco anglická má za sebou teprve dvě kola. V prvním poločase se Zenit prosazoval po své pravé straně.

V úvodu zápasu odtud přišla zpětná přihrávka na Pogrebniaka, ten ale z pár metrů vystřelil vysoko nad, po chvíli ze stejného prostoru mířil přízemní centr, který zblokoval Ferdinand. Manchester se ke slovu dostal až po půlhodině, kdy parádní průnik Téveze nezakončil Rooney.

Konec první půle patřil opět Rusům, nejprve se po přímém kopu Domingueze zjevil v obrovské šanci Krizanac, zblízka ale Van der Saara neprostřelil. Vzápětí ale hráči Zenitu zvedali ruce nad hlavu, když na přední tyči nadzvedl roh Domingueze Denisov, do sítě pak míč dorazil hlavou Pogrebniak.

Zkraje druhé půli, kdy se na trávníku objevil hrdina Rusů na EURO Aršavin, pokračovala převaha Petrohradu a brzy přišel jeho druhý úder.

Portugalec Danny, nejdražší hráč v historii ruské ligy, kterého před zápasem koupil Zenit z Dynama Moskva za 30 milionů eur, zakončil krásnou individuální akci ránou k tyči. Až tento okamžik „reds“ probudil, po rohu snížil Vidic.

Vyrovnání se ale nedočkali, navíc v samém závěru přišli o vyloučeného Scholese.

Manchester United - Zenit Petrohrad 1:2 (0:1)

Branky: 72. Vidič - 44. Pogrebňak, 59. Danny. Rozhodčí: Bo Larsen (Dán.). ČK: 89. Scholes (Manchester). Diváci: 18.500.
Sestavy:

Manchester United: Van der Sar - Neville (76. Brown), Ferdinand, Vidič, Evra - Fletcher (60. Pak Či-Song), Anderson (60. O'Shea), Scholes, Nani - Rooney, Tévez.

Petrohrad: Malafejev - Aňukov, Križanac (71. Radimov), Puygrenier (62. Širokov), Šírl - Denisov, Timoščuk, Zyrjanov - Danny - Dominguez (46. Aršavin), Pogrebňak.

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud