Richard Šíma
1. srpna 2012 • 20:27

Zápas se Slavií může Baníku způsobit půlmilionovou škodu

Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Více než půlmilionovou škodu může Baníku Ostrava způsobit skutečnost, že se jeho sobotní utkání proti Slavii bude hrát na zrekonstruovaném trávníku na Bazalech. Ten ještě není na tuto zátěž připraven. Tvrdí to Lea Duží, jednatelka ostravské firmy Zelený pažit, s.r.o., jež přestavbu plochy na stadionu Baníku prováděla. Trávník podle ní potřebuje ještě dva týdny klidu. Jenže Baník musí utkání sehrát. Slavia nechtěla o odkladu ani slyšet.



Kdyby záleželo jen na vás, doporučila byste, aby se sobotní utkání na novém trávníku na Bazalech hrálo?
"Ne. Kdyby záleželo jen na mně, zápas by se nehrál. Nebo rozhodně ne tomto termínu na Bazalech. Ten trávník ještě potřebuje čtrnáct dnů na zapěstování."

Proč se nepovedlo do začátku ligy rekonstrukci trávníku plnohodnotně dokončit?
"Věděli jsme, že problém Baníku není jen ve špatném trávníku, ale také ve špatných podkladních vrstvách, starém drenážním systému a jak se na jaře ukázalo, tak také nepříliš fungujícím topném systému. To vše by pouhá oprava trávníku nevyřešila. Dohodli jsme se na úplné rekonstrukci. celé plochy."

Ta se do startu ligy stihnout nedala?
"Při zahájení prací se ukázalo, že je nesprávně položen stávající topný systém. A to tak, že by nefungoval. Baník se snažil vyřídit reklamaci u původního dodavatele, a tím se zahájení stavby posunulo o dva týdny. Tím nastal první časový posun. Když jsme začali hřiště rekonstruovat, přišlo na konci června období dešťů, které nás zdrželo při budování drenážního systému. A výsev trávníku vyšel do červencových tropických dnů. Takže trávník nejenže pomalu vzcházel, ale vzešel nerovnoměrně a chytil navíc letní houbové choroby. To přineslo další zdržení. Měli jsme navíc dohodu, že na Bazalech se bude hrát až 18. srpna proti Plzni. Do tohoto termínu bychom stihli uvést trávník do stoprocentního stavu."

Baníku je vyčítáno, že místo klasického výsevu nového trávníku nezvolil rychlejší pokládku trávníkového koberce. Uvažovali jste o této variantě?

"Nový trávníkový koberec by klub stál zhruba tolik, kolik musel vynaložit na celkovou rekonstrukci plochy, která byla, jak jsem už řekla, nutná."

Tedy přes tři miliony korun?
"Ano, přibližně. Je pochopitelné, že se klub rozhodl pro úspornější variantu."

Víte o tom, že fotbalová asociace Baníku doporučila, které firmy si má k rekonstrukci trávníku najmout?
"Ano, o tom vím."

Můžete potvrdit informaci, že mezi těmito firmami byly i takové které jsou přímo spojeny s některými členy komise pro stadiony a hrací plochy?
"To bych velice nerada komentovala. Nějaké informace mám, něco si o tom také myslím, ale komentovat to nemohu. To je věc mezi svazem a Baníkem Ostrava."

Není bez zajímavosti, že mezi firmami, které byly Baníku doporučeny, byla údajně i ta, která nedávno položila kobercový trávník na stadionu Slavie...
"Ano, něco jsem o tom také slyšela. Ale pokud to kladete do souvislosti s tím, že Baník si vybral nás a Slavia nyní za žádnou cenu nechtěla slyšet o odložení utkání, nechám to na vás. To může být jen náhodná souvislost. Jen řeknu, že konkurenční boj pochopitelně vládne i v tomto odvětví."

Dokážete odhadnout, jakou škodu může Baníku způsobit skutečnost, že se zápas se Slavií bude hrát na trávníku, který ještě není ve stoprocentním stavu?
"Rozbití může nastat relativně velké. Pokud bude rozumné počasí, může nastat škoda ve výši sto až dvě stě tisíc korun. Kdyby ale měly být klimatické podmínky nepříznivé, může být především středová část hřiště zničena natolik, že si opravy vyžádají až půlmilionovou i vyšší sumu. Kdyby se pak muselo přistoupit k pokládce koberců, jednalo by se už i milionové náklady. Pevně doufám, že k tomu nedojde. Přijde mi to ale sobecké ze strany všech, kteří prosazují, aby se na Baníku hrálo 4. srpna. I proto, že kromě peněz klubu nebo města byly do rekonstrukce investovány i prostředky hráčů a fanoušků, kteří se složili na konto Zachraňme Baníček."

Vstoupit do diskuse
1

Mistrovství světa ve fotbale 2018 v Rusku

Play off - pavouk Čtvrtfinále Semifinále Finále Program a výsledky Soupisky Střelci Systém turnaje Stadiony a města Vstupenky Fantasy k MS Informace

Mistrovství světa ve fotbale 2018 se hrálo od 14. června do 15. července 2018 v Rusku. Závěrečný turnaj, na který fanoušci čekají vždy čtyři roky, hostilo 11 ruských měst a 12 stadionů, finále v Moskvě na stadionu Lužniki vyhráli Francouzi nad Chorvatskem 4:2.

Finále
Francie - Chorvatsko 4:2

Zápas o třetí místo
Belgie - Anglie 2:0

Semifinále
Francie - Belgie 1:0
 * Anglie - Chorvatsko 1:2 v prodl. 

Čtvrtfinále
Urugay - Francie 0:2 
* Brazílie - Belgie 1:2
Švédsko - Anglie 0:2 Rusko - Chorvatsko 2:2, 3:4 na penalty

Články odjinud