18. prosince 2012 • 17:45

Riskuje Plzeň s Teclem? Takovou částku nedáme, naznačuje Sparta

Autor: Robert Neumann
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Plzeň vypustila bombu, za Stanislava Tecla nabízí přes dvacet milionů korun. Na české poměry se jedná o vysoce nadstandardní částku. Nakolik je reálná? Jakou hodnotu má vůbec perspektivní hráč typu jihlavského útočníka, který nemá potenciál přestoupit přímo do zajímavého zahraničního klubu? Nejspíš o pár milionů nižší, na druhou stranu je výše nabídky relativní…



Na rekord nezaútočí, přesto se transfer Stanislava Tecla, pokud k němu dojde, zařadí mezi nejdražší, které byly uskutečněné v rámci české ligy. Viktoria Plzeň hodlá do dvaadvacetiletého útočníka investovat přes 20 milionů korun. Nejdou Západočeši do velkého rizika?

„Podle mě je riziko skutečně poměrně velké, návratnost investice vidím na úrovni 30 procent. Například u plzeňského Vládi Daridy je to obráceně, ovšem ten jistě nebude přestupovat do českého klubu,“ říká fotbalový agent Jiří Stejskal, do jehož stáje patří například reprezentační záložník Václav Pilař.

„Návratnost může být krátkodobá, půl roku, rok. Vezměte si Vláďu Daridu, před 15 měsíci ho skoro nikdo neznal a dneska má hodnotu přes 100 milionů korun,“ uvádí David Nehoda z agentury Nehoda Sport.

Rekordní částku – pokud jde o přestup mezi českými kluby – drží záložník Štěpán Vachoušek, za kterého v roce 2002 Slavia zaplatila Teplicím 27 milionů korun. Součástí transferu byla i hráčská kompenzace v podobě útočníka Luďka Zelenky, jehož tehdejší tržní cena se pohybovala okolo osmi milionů korun.

„Můj názor je takový, že v současné době nemá pro český klub takovou hodnotu nikdo z české ligy. Za hráče bych dal maximálně 10 milionů korun, v případě pozdějšího přesunu do zahraničí bych se ale významněji podělil s původním klubem,“ tvrdí Stejskal. Druhým dechem však dodává, že výše nabídky je relativní záležitostí.

„Pokud klub, který Tecla získá, jej prodá za 100 milionů do ciziny, dvacet milionů je málo,“ říká Stejskal s tím, že takovou částku si můžou dovolit pouze Plzeň se Spartou, možná Jablonec. Pokud by za hráče daly 20 milionů korun ostatní kluby, rovnalo by se to bláznovství.

Sparta do finančních dostihů nejde

A jak se na krok Plzně dívá Sparta, která se o Tecla delší dobu také zajímá? Trumfne Viktorii, nebo se finančních dostihů nezúčastní?

„Tecl je samozřejmě hráč, kterého evidujeme, v posledním půlroce vykazuje zlepšenou výkonnost. Je to zajímavý hráč, s perspektivou, nicméně chceme, aby naše transfery dávaly smysl sportovně i ekonomicky. Pokud by mělo dojít na nějaké finanční dostihy, nebudeme se do nich zapojovat,“ řekl Jakub Otava, člen představenstva Sparty.

Letenští v poslední době změnili přestupovou politiku, pětadvacetimilionové transfery, jako třeba v případě útočníka Miroslava Slepičky, jsou minulostí.

Například za Tomáše Přikryla, který měl za sebou EURO do 19 let, kde se výrazně střelecky prosadil, hrál v Olomouci, je mladší než Tecl a navíc univerzál, Letenští investovali 15 milionů korun.

Z tohoto pohledu se jeví přes 20 milionů za Tecla přespříliš. I přesto, že splňuje parametry pro nákladnější investici – je mu lehce nad dvacet let, jedná se o útočníka, střelce, za které zahraniční kluby platí mnohonásobně větší odstupné než za obránce.

Navíc je charakterově zdravý, což je jeden ze základních předpokladů dalšího růstu. Ovšem zda Plzeň přestřelila, nebo byla prozíravá, ukáže až budoucnost…

Stanislav Tecl pózuje pro focení do pátečního Sport Magazínu
Stanislav Tecl pózuje pro focení do pátečního Sport Magazínu

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa ve fotbale 2018 v Rusku

Play off - pavouk Čtvrtfinále Semifinále Finále Program a výsledky Soupisky Střelci Systém turnaje Stadiony a města Vstupenky Fantasy k MS Informace

Mistrovství světa ve fotbale 2018 se hrálo od 14. června do 15. července 2018 v Rusku. Závěrečný turnaj, na který fanoušci čekají vždy čtyři roky, hostilo 11 ruských měst a 12 stadionů, finále v Moskvě na stadionu Lužniki vyhráli Francouzi nad Chorvatskem 4:2.

Finále
Francie - Chorvatsko 4:2

Zápas o třetí místo
Belgie - Anglie 2:0

Semifinále
Francie - Belgie 1:0
 * Anglie - Chorvatsko 1:2 v prodl. 

Čtvrtfinále
Urugay - Francie 0:2 
* Brazílie - Belgie 1:2
Švédsko - Anglie 0:2 Rusko - Chorvatsko 2:2, 3:4 na penalty

Články odjinud