23. dubna 2013 • 07:07

Zastupitel Ostravy: Byla by katastrofa, kdyby Baník spadl do třetí ligy?

Autor: riš, spo
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Baníku by konkurz neuškodil. Sice by spadl do nižší soutěže, ale očistil by se. To jsou slova jednoho ze zastupitelů Ostravy Leopolda Sulovského, který patří mezi nejvěhlasnější sportovce. Už navždy zůstane prvním Čechem, který zdolal vrchol Mount Everestu. Svými názory ale pravděpodobně nepotěší většinu fanoušků Baníku.



Kdo je Leopold Sulovský
- První Čech, který pokořil Mount Everest. Stalo se tak v květnu 1991
- Rodák z Nového Jičína, narodil se 1. května 1954
- Občan Ostravy, člen zastupitelstva (nestraník) za hnutí Ostravak
- Senátor, podnikatel

Leopold Sulovský je senátor a také ostravský zastupitel za hnutí Ostravak. Což je politické uskupení, které se k tomu, aby město pomohlo Baníku a odkoupilo od něj Bazaly za 120 milionů korun, staví odmítavě.

„Nejsem dosud rozhodnut, jak budu hlasovat, protože nevím, jak přesně bude znít návrh na usnesení,“ uvedl v rozhovoru pro deník Sport.

V návrhu smlouvy, o němž má město ve středu hlasovat, se hovoří o necelých 120 milionech. Podle Sulovského však nejde o konečné číslo. „Ostrava by se zavázala i k tomu, že v brzké době vydá dalších 400 milionů na plánovanou rekonstrukci. A tady už mluvíme o podstatně větší sumě,“ řekl.

Ke všemu upozornil na fakt, že dluhy Baníku se pohybují kolem 170 milionů korun. Pokud by klub získal z prodeje Bazalů 120 milionů, stále by dlužil 50 milionů.

„Pořád tedy hrozí riziko, že klub do insolvence spadne. Kdyby se to následně stalo, město by tím pádem o těch svých 120 milionů přišlo,“ obává se někdejší horolezec.

A dodal, že ostravští zastupitelé by neměli úplně vylučovat možnost, že by se Baník přestěhoval do Vítkovic.

Jenže… Pokud by město odmítlo Bazaly odkoupit, stěží by klub umazal podstatnou část dluhů a nejspíš by se nevyhnul insolvenčnímu řízení.

„A byla by to taková katastrofa?“ ptá se Sulovský. „Baník by spadl do konkurzu, z něho by ho mohlo za zlomek peněz koupit město. Klub by se tím pádem očistil. Spadl by sice do třetí ligy, ale nikdo nepochybuje o tom, že by se dříve či později dostal zpět do druhé i do první ligy.“

Není jisté, zda tato slova získají podporu mezi fanoušky. Sulovský každopádně tvrdí, že by tento očistný proces nestál daňové poplatníky tolik jako koupě a následná rekonstrukce Bazalů.

Celý rozhovor najdete v dnešním vydání deníku Sport.

Řekl o svém vztahu k Baníku:
„Přestože sám nejsem vyznavačem kolektivních sportů, chápu, že Baník je Ostrava a Ostrava je Baník. Sám na fotbal až na výjimky nechodím. Na zápas se Spartou jsem ale byl. Atmosféra byla výborná.“
Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa ve fotbale 2018 v Rusku

Play off - pavouk Čtvrtfinále Semifinále Finále Program a výsledky Soupisky Střelci Systém turnaje Stadiony a města Vstupenky Fantasy k MS Informace

Mistrovství světa ve fotbale 2018 se hrálo od 14. června do 15. července 2018 v Rusku. Závěrečný turnaj, na který fanoušci čekají vždy čtyři roky, hostilo 11 ruských měst a 12 stadionů, finále v Moskvě na stadionu Lužniki vyhráli Francouzi nad Chorvatskem 4:2.

Finále
Francie - Chorvatsko 4:2

Zápas o třetí místo
Belgie - Anglie 2:0

Semifinále
Francie - Belgie 1:0
 * Anglie - Chorvatsko 1:2 v prodl. 

Čtvrtfinále
Urugay - Francie 0:2 
* Brazílie - Belgie 1:2
Švédsko - Anglie 0:2 Rusko - Chorvatsko 2:2, 3:4 na penalty

Články odjinud