Stanislav Hrabě
10. února 2014 • 06:59

Manzia našel v Dukle kamaráda: překládá mu Ouedraogo z Burkiny Faso

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO Z KYPRU | Devatenáctiletý mladíček se plaše usmívá a snaží se pochopit, o čem je řeč. Moc mu to nejde, česky nerozumí. Obrací se na svého jen o tři roky staršího kolegu, jenž mu ochotně všechno překládá do francouzštiny. „Jsem moc rád, že tu Ismail je, moc mi pomáhá,“ chválí si přítomnost afrického krajana Bidje Manzia, zimní posila z Demokratické republiky Kongo. Našel kamaráda.



Vysoký Ismael Ouedraogo ze státu Burkina Faso se zazubí a anglicko-českou míchanicí si snadno poklábosí s ostatními. Manzia, jenž je považovaný za jeden z největší talentů afrického fotbalu, se ho však drží. Jakmile se pozbude jeho ochrany, už je vystaven humoru pro něj neznámého světa.

„Kušé, bušé, fušé,“ obrací se na nováčka pověstný šprýmař Jakub Mareš a francouzštinou, která se inspirovala maďarštinou komika Jiřího Wimmera, se pokouší o navození dobré atmosféry. Konžský mladíček se směje, aniž by dal najevo, které známé slovo zaslechl.

„Já umím anglicky málo,“ přiznává. „Ale je dobré, že asistent Jan Suchopárek také francouzsky umí,“ odkrývá svou výhodu. Ta by však neměla trvat věčně. „Měli by se všichni naučit co nejdříve česky,“ říká vicemistr Evropy 1996. „Já jsem také chtěl co nejrychleji vědět, co se v šatně děje, k tomu je třeba znát jazyk,“ vzpomíná na svůj přechod do Racingu Štrasburk po stříbrném evropském šampionátu.

Manzia se učit bude, chce udělat v Evropě velkou kariéru. Zatím je však pod ochranou svého obřího krajana z afrického kontinentu.

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa ve fotbale 2018 v Rusku

Play off - pavouk Čtvrtfinále Semifinále Finále Program a výsledky Soupisky Střelci Systém turnaje Stadiony a města Vstupenky Fantasy k MS Informace

Mistrovství světa ve fotbale 2018 se hrálo od 14. června do 15. července 2018 v Rusku. Závěrečný turnaj, na který fanoušci čekají vždy čtyři roky, hostilo 11 ruských měst a 12 stadionů, finále v Moskvě na stadionu Lužniki vyhráli Francouzi nad Chorvatskem 4:2.

Finále
Francie - Chorvatsko 4:2

Zápas o třetí místo
Belgie - Anglie 2:0

Semifinále
Francie - Belgie 1:0
 * Anglie - Chorvatsko 1:2 v prodl. 

Čtvrtfinále
Urugay - Francie 0:2 
* Brazílie - Belgie 1:2
Švédsko - Anglie 0:2 Rusko - Chorvatsko 2:2, 3:4 na penalty

Články odjinud