Štěpán Filípek
28. května 2014 • 18:54

Slávistická budoucnost bez Rusů: Řebíček by chtěl přivést Horníka!

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Po kolena do sestupového bahna je zabořena pražská Slavia, ale rozhoduje se i o její celkové budoucnosti. Majitel Aleš Řebíček už je prakticky dohodnutý s ruským investorem, kdyby však obchod přeci jen padl, šli by ve slavném klubu na dřeň. S chudým rozpočtem 65 milionů korun, bez cizinců, bez posil a možná i bez Edenu. Zato - alespoň v Řebíčkových přáních, s proslulým šíbrem Ivanem Horníkem.



Je to buď, anebo. A řeč není jen o nadcházející sobotě, kdy slávisté musí uhrát záchranu v nejvyšší soutěži. O její perspektivu jde nejen na hřišti, nýbrž i v zázemí.  

Klíčem je dokončení jednání s Rusem Dmitrijem Romaněnkem, které se táhne už od podzimu. Stávající vlastník Aleš Řebíček už je podle informací Sportu na všech zásadních bodech dohodnutý, a to i včetně ceny, ačkoli se spekulovalo, že se jeho přání od nabídky Rusů liší o 250 milionů korun.

Navzdory tomu, že česko-ruská transakce je na dobré cestě, ve Slavii nachystali i úsporný plán B.

Řebíček by nadále Slavii vlastnil sám, ovšem jen při zachování nejnutnějších nákladů. Plynulo by z toho vyjít s ročním rozpočtem 65 milionů korun, osekat výdaje na všech úrovních, v krajním případě i stěhování z Edenu.

Prvním krokem by bylo sbohem pro zahraniční experty a hráče, kteří přímo i nepřímo tvořili předvoj Rusů. Vedle poradce Igora Kornějeva by skončili především obránce Keegan Ritchie a záložník Damien Boudjemaa. Jakékoli nákladnější posily by byly vyloučeny, naopak by byl nutný alespoň jeden velký přestup ven. Cíl: opět záchrana v lize.

Padák pro Slavii? Jako kdyby měli sestoupit United, říká Černý
Video se připravuje ...

Pravděpodobnější je příchod Rusů

To je docela chudý scénář, s nímž kontrastují velkolepé plány Romaněnka a jeho lidí. Údajně dokonce padaly úvahy o angažmá nizozemského kouče Alkmaaru Dicka Advocaata, jemuž by dělal asistenta současný trenér Slavie Alex Pastoor. Ten však od nové sezony nastoupí právě v Alkmaaru jako pobočník Marka van Bastena.

Jak by vypadala situace ve Slavii po případném sestupu?Foto Dominik Bakeš (Deník Sport)

„Nouzová“ koncepce Slavie počítá se dvěma jmény z domova. Nikoli poprvé se mluví o kouči Slovácka Svatopluku Habancovi, jenž se s Řebíčkem dobře zná. V kurzu je však i Josef Pešice, jemuž by sekundoval Vladimír Šmicer, ale hlavně by měl velké pravomoci, a to i směrem k sestavě, sportovní ředitel Karol Kisel.

Právě on dostal za úkol připravit „únikovou“ variantu, ovšem Řebíček se znovu pokusil přilákat do Slavie i mnohem těžší váhu: Ivana Horníka. Tedy bývalého sportovního ředitele Žižkova, jehož v roce 2004 smetla korupční aféra. „S Alešem Řebíčkem mám dlouhodobě přátelský vztah. Tohle téma jsme spolu v posledních dvou letech několikrát probírali,“ připouští Horník.

Jenže na velký comeback v lize to nevypadá. Ať už proto, že měl Horník obavy z toho, že by byl spojován s případným přesunem na Strahov a úsporami, nebo proto, že je reálnější příchod Rusů, již by obsadili Slavii dalšími svými manažery. „Bavili jsme se jen o variantě, že by pan Řebíček zůstal jako hlavní majitel, to je jediná situace. Doba na takové angažmá ještě nenastala,“ tvrdí Horník.

Slavii reálně hrozí sestup do druhé ligy
Slavii reálně hrozí sestup do druhé ligy

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa ve fotbale 2018 v Rusku

Play off - pavouk Čtvrtfinále Semifinále Finále Program a výsledky Soupisky Střelci Systém turnaje Stadiony a města Vstupenky Fantasy k MS Informace

Mistrovství světa ve fotbale 2018 se hrálo od 14. června do 15. července 2018 v Rusku. Závěrečný turnaj, na který fanoušci čekají vždy čtyři roky, hostilo 11 ruských měst a 12 stadionů, finále v Moskvě na stadionu Lužniki vyhráli Francouzi nad Chorvatskem 4:2.

Finále
Francie - Chorvatsko 4:2

Zápas o třetí místo
Belgie - Anglie 2:0

Semifinále
Francie - Belgie 1:0
 * Anglie - Chorvatsko 1:2 v prodl. 

Čtvrtfinále
Urugay - Francie 0:2 
* Brazílie - Belgie 1:2
Švédsko - Anglie 0:2 Rusko - Chorvatsko 2:2, 3:4 na penalty

Články odjinud