Pavel Hartman
18. května 2011 • 14:30

Slávistický zádrhel: ENIC chce o 30 milionů víc!

Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Třicet milionů korun, to je suma, která asi v Anglii brzdí jednání ohledně budoucnosti Slavie. To je zjištění deníku Sport navzdory informačnímu embargu. Včera aspoň došlo k posunu kolem neudělení licence. Vršovický klub se odvolal, byť chybějící dokumenty ještě doložit nemohl.



V pondělí ráno začali v Londýně jednat, ale výsledek stále není na světě. Důležité rokování mezi společnostmi ENIC, Natland a tajemným investorem zůstává nadále obestřeno velkým tajemstvím. Přitom jde o naprosto zásadní mítink, na němž závisí, jestli kritická situace nejstaršího českého fotbalového klubu nabere mnohem lepší kurz, anebo se dočká naplnění katastrofická vize.

Zprávy z Anglie dosud nenapověděly, na kterou variantu dojde.
„Vše budeme komentovat až po dokončení jednání. A ta jednání stále probíhají,“ konstatoval včera odpoledne Rostislav Starý, tiskový mluvčí Natland Group. Kdy tvrdé vyjednávání skončí? „Neumím odhadnout. Ale během dneška (úterý) určitě ne,“ ujistil.


Bobřík mlčení vyhlásil také ENIC. Advokátní kancelář, která ho v Česku zastupuje, ho samozřejmě striktně dodržuje. „Máme pokyn, abychom se zdrželi jakýchkoli komuniké vůči médiím,“ potvrdil jasný příkaz klienta právník Petr Slach. Proč ani slůvko o tak důležitém setkání? „Snažíme se zabránit, aby nedošlo k totálnímu zmatku. Proto se do odvolání tohoto zákazu od ENIC a DCLL ke schůzce vyjadřovat nebudu,“ dodal.

Zrekapitulujme si, co se tedy vlastně ví? Že na jedné straně stolu jsou ENIC jako společnost, která tvrdí, že drží majoritu ve Slavii, a firma DCLL, jíž ENIC podstoupil více než stomilionovou pohledávku u Slavie. Proti nim zasedli reprezentanti Natlandu, investiční společnosti, jež avizuje zájem stát se většinovým vlastníkem klubu, ale také neznámý investor, který podle všeho hodlá do Slavie také vstoupit. Spekuluje se o tom, že právě on by mohl být novým hlavním akcionářem „červenobílých“.

Slávisté zápas s Příbramí zvládli Slávisté zápas s Příbramí zvládliFoto Jaroslav Legner (Sport)
O čem se jedná? Za prvé: o vyrovnání dluhu, který nárokoval u Slavie ENIC, ovšem teď už je v držení DCLL. Za druhé: o akciích. Natland už sice oznámil, že získal majoritní balík akcií Slavie od Antonína France, jenže dobře ví, že ENIC má soudní rozhodnutí z Anglie, které říká, že majoritním akcionářem je stále ENIC Management Football Sarl se sídlem v Lucembursku.

Tudíž pokud chce Natland dosáhnout na opravdovou majoritu, musí odkoupit podíl „lucemburského ENICu“. Není pochyb o tom, že nejde o vůbec jednoduchá obchodní jednání. Zvláště když se k tomu přidává nejasné hospodaření Slavie v minulosti, a tudíž obavy z vypadnutí případných „finančních kostlivců“ ze skříně.

Co konkrétně způsobilo, že se schůzka protahuje? „Teď nemůžu jednání komentovat,“ řekl Starý. Žádné komplikace nepřipouští. „Jedem podle plánu,“ pravil.

Sport má však jiné informace. Podle nich vázne dohoda mezi společnostmi ENIC a Natland na ceně, za kterou by obě strany byly ochotné obchod mezi sebou stvrdit. Rozdíl prý činí 30 milionů korun. ENIC si měl údajně říct o 90 milionů, ale v Londýně zvýšil sumu na 120 milionů. To se Natlandu prý zdá moc.
Slávistické řádění v Edenu: Těžkooděnců bylo na stadionu asi 150
Slávistické řádění v Edenu: Těžkooděnců bylo na stadionu asi 150

Slavia se včera každopádně odvolala proti neudělení profesionální licence. „Věříme, že jsme schopni požadavkům ČMFS objektivně dostát, a licence nám dodatečně bude udělena,“ komentoval odvolání Slavie její generální ředitel Miroslav Platil.

Potřebné dokumenty ke zvrácení verdiktu Licenční komise ČMFS však ještě určitě nemá. Dodnes není jasná majetková struktura klubu. Dodnes není vyřešen obří dluh vůči ENIC, respektive DCLL. Dodnes není jasné, zda už klub uhradil veškeré dluhy hráčům a realizačnímu týmu. Dále musí slávisté doložit, že splatili závazky vůči státu a že mají finanční zajištění pro příští sezonu.

Čas mají do 31. května 2011. V tento den licenční tribunál svazu vynese definitivní verdikt, zda licenci přece jen obdrží či nikoli.

Kritické slávistické chvíle zkrátka ještě zažehnány nejsou.

Vstoupit do diskuse
1

Mistrovství světa ve fotbale 2018 v Rusku

Play off - pavouk Čtvrtfinále Semifinále Finále Program a výsledky Soupisky Střelci Systém turnaje Stadiony a města Vstupenky Fantasy k MS Informace

Mistrovství světa ve fotbale 2018 se hrálo od 14. června do 15. července 2018 v Rusku. Závěrečný turnaj, na který fanoušci čekají vždy čtyři roky, hostilo 11 ruských měst a 12 stadionů, finále v Moskvě na stadionu Lužniki vyhráli Francouzi nad Chorvatskem 4:2.

Finále
Francie - Chorvatsko 4:2

Zápas o třetí místo
Belgie - Anglie 2:0

Semifinále
Francie - Belgie 1:0
 * Anglie - Chorvatsko 1:2 v prodl. 

Čtvrtfinále
Urugay - Francie 0:2 
* Brazílie - Belgie 1:2
Švédsko - Anglie 0:2 Rusko - Chorvatsko 2:2, 3:4 na penalty

Články odjinud