4. dubna 2014 • 09:49

Nejvyšší soud nařídil opět otevřít kauzu Svobody z Bohemians 1905

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

 Městský soud v Praze musí znovu projednat žalobu na funkcionáře fotbalového klubu Bohemians Praha 1905 Petra Svobodu. Loni jej zprostil obžaloby, avšak Nejvyšší soud (NS) nyní vyhověl dovolání nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana a kauzu opět otevřel, zjistila ČTK z justiční databáze.



Podle obžaloby Svoboda neoprávněně převedl práva k několika hráčům.
Prvoinstanční soud původně v roce 2011 uložil Svobodovi za poškození věřitele a porušení povinností v insolvenčním řízení tři roky vězení s podmíněným odkladem na čtyři roky.

Do kauzy ale dvakrát zasáhl odvolací městský soud a nakonec konstatoval, že vytýkaný skutek není trestným činem. NS ale zaujal jiný postoj.

"Městský soud v Praze musí doplnit dokazování a rozhodnout znovu, přičemž je vázán právním názorem Nejvyššího soudu," uvedl mluvčí NS Petr Knötig. Odůvodnění zatím není v internetové databázi dostupné.

Peníze použil na chod klubu

Svoboda podle původního znění obžaloby spolu s bývalým ředitelem klubu Lukášem Přibylem, který zemřel, bez souhlasu správce konkurzní podstaty převedli práva ke třem hráčům.

Práva ale od září 2008 údajně tvořila součást konkurzní podstaty společnosti FC Bohemians Praha. Peníze z přestupů podle spisu nevložili do konkurzní podstaty a použili je na chod klubu.

Přibyl se Svobodou jako členové představenstva Bohemians 1905 v polovině dubna 2009 uzavřeli s německým klubem Schalke 04 smlouvu o přestupu Jana Morávka za 2,250.000 eur (zhruba 62 milionů korun podle současného kurzu).

Nejasnosti přetrvávají


Na začátku roku 2010 pak uzavřeli smlouvy o přestupu Marka Hovorky do Jablonce a Michala Škody do Viktorie Jirny. Za oba hráče klub inkasoval celkem 744.000 korun.

Nakládat s právy hráčů ale mohl podle obžaloby jen správce konkurzní podstaty nebo jím pověřený člověk. Přibyl a Svoboda o tom podle obžaloby věděli, správce konkurzní podstaty Jan Draslar je na to opakovaně upozornil.

Oba s ním údajně odmítali spolupracovat a ani nereagovali na výzvu, aby peníze, které klub za fotbalisty dostal, vložili do konkurzní podstaty. Přibyl se Svobodou vždy popírali, že jednali protiprávně.

Nechali si prý vypracovat právní analýzu, podle které mohli Morávka a případně i další hráče prodat. Svoboda je nyní předsedou dozorčí rady.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud