1. června 2016 • 08:00

Nominace na EURO: Shala se do albánského týmu nevešel

Autor: iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Vrchol fotbalové sezony se blíží. Už 10. června startuje na francouzských stadionech mistrovství Evropy a trenéři všech 24 účastníků postupně odkrývají složení svých týmů. Na jaké hvězdy se fanoušci můžou těšit? Konečné složení týmů se muselo uzavřít do úterní půlnoci. Koho týmy vyřadily ze širších nominací? Online reportáž sledujte na iSport.cz.



STŘEDA 1. ČERVNA
8:45

ALBÁNIE

Liberecký záložník Herolind Shala si za albánskou reprezentaci na evropském šampionátu ve Francii nezahraje. Čtyřiadvacetiletý fotbalista, který ve Slovanu hostoval v uplynulé sezoně z pražské Sparty, se nedostal do konečné nominace.

Italský trenér Gianni de Biasi vyřadil před úterní uzávěrkou soupisek celkem čtyři hráče. Stejně jako Shala na Euro nepojedou ani obránci Berat Gjimshiti, Amir Rrahmani a útočník Milot Rashica.

Na rozdíl od Shaly naopak zůstal v týmu jiný bývalý legionář z české ligy útočník Bekim Balaj, který v minulosti hrál za Spartu i Slavii. Nyní hájí barvy Rijeky.

Nominace Albánie na mistrovství Evropy:
Brankáři: Etrit Berisha (Lazio Řím/It.), Alban Hoxha (Tirana), Orges Shehi (Skënderbeu).

Obránci: Lorik Cana (Nantes/Fr.), Arlind Ajeti (Frosinone/It.), Mergim Mavraj (Kolín n.R./Něm.), Elseid Hysaj (Neapol/It.), Ansi Agolli (Karabach/Ázerb.), Frederic Veseli (Lugano/Švýc.), Naser Aliji (Basilej/Švýc.).

Záložníci: Ledian Memushaj (Pescara/It.), Ergys Kace (PAOK Soluň/Řec.), Andi Lila (Janina/Řec.), Migjen Basha (Como/It.), Odise Roshi (Rijeka/Chorv.), Burim Kukeli (Curych/Švýc.), Ermir Lenjani (Nantes/Fr.), Taulant Xhaka (Basilej/Švýc.), Armir Abrashi (Freiburg(Něm.).

Útočníci: Bekim Balaj (Rijeka/Chorv.), Sokol Cikalleshi (Basaksehir/Tur.), Armando Sadiku (Vaduz/Licht.), Shkelzen Gashi (Colorado/USA).

8:30

IRSKO

Kapitán irských fotbalistů Robbie Keane je i s čerstvým zraněním lýtka součástí týmu pro mistrovství Evropy. Pětatřicetiletého útočníka Los Angeles Galaxy ze zámořské MLS zařadil trenér Martin O'Neill do konečné nominace pro šampionát ve Francii. Stejně tak nechybí mezi třiadvacítkou jmen záložník Evertonu James McCarthy, přestože má také svalové problémy.

Keane, irský rekordman v počtu reprezentačních gólů (67), se zranil v sobotním tréninku a chyběl v úterním přípravném duelu proti Bělorusku (1:2). Nehrál ani McCarthy, o Euro ale obě opory nepřijdou.

"Robbie je kapitán a doufá, že bude fit, James McCarthy dnes absolvoval individuální přípravu," řekl O'Neill po porážce v Corku.

Naopak zranění stehna z pondělního tréninku nepustí na šampionát záložníka Bournemouthu Harryho Artera, nedostalo se ani na možnou náhradu za Keenea Davida McGoldricka, brankáře Davida Fordea a křídelní hráče Calluma O'Dowdu a Darrona Gibsona.

Irové zahájí šampionát 13. června proti Švédsku, ve skupině E se ještě utkají s Belgií a Itálií.

Nominace Irska na mistrovství Evropy:
Brankáři: Darren Randolph (West Ham), Keiren Westwood (Sheffield), Shay Given (Stoke).

Obránci: Cyrus Christie, Richard Keogh (oba Derby), Seamus Coleman (Everton), Shane Duffy (Blackburn), John O'Shea (Sunderland), Ciaran Clarke (Aston Villa), Stephen Ward (Burnley), Robbie Brady (Norwich).

Záložníci: Glenn Whelan, Jonathan Walters (oba Stoke), Aiden McGeady, James McCarthy (oba Everton), David Meyler (Hull), Jeff Hendrick (Derby), Stephen Quinn (Reading), Wes Hoolahan (Norwich), James McClean (West Bromwich)

Útočníci: Shane Long (Southampton), Robbie Keane (Los Angeles/USA), Daryl Murphy (Ipswich).

7:50

RAKOUSKO

Z rakouské nominace pro mistrovství Evropy ve Francii vypadl záložník Valentino Lazaro. Dvacetiletý fotbalista mistrovského Salcburku byl ve 20 letech nejmladším členem širšího výběru švýcarského kouče Marcela Kollera.

Koller vyřadil Lazara z konečného třiadvacetičlenného týmu po úterním přípravném zápase v Klagenfurtu, kde Rakušané porazili Maltu 2:1. V nominaci je celkem patnáct legionářů z Německa v čele se záložníkem Davidem Alabou z Bayernu.

Euro začne 10. června, prvním soupeřem rakouského týmu budou o čtyři dny později Maďaři. Ve skupině F jsou také Portugalsko a Island.

Nominace Rakouska na mistrovství Evropy:
Brankáři: Robert Almer (Austria Vídeň), Heinz Lindner (Frankfurt/Něm.), Ramazan Özcan (Ingolstadt/Něm.).

Obránci: Aleksandar Dragovic (Dynamo Kyjev/Ukr.), Christian Fuchs (Leicester/Angl.), György Garics (Darmstadt/Něm.), Martin Hinteregger (Mönchengladbach/Něm.), Florian Klein (Stuttgart/Něm.), Sebastian Prödl (Watford/Angl.), Markus Suttner (Ingolstadt/Něm.), Kevin Wimmer (Tottenham/Angl.).

Záložníci: David Alaba (Bayern Mnichov/Něm.), Marko Arnautovic (Stoke/Angl.), Julian Baumgartlinger (Mohuč/Něm.), Martin Harnik (Stuttgart/Něm.), Marcel Sabitzer, Stefan Ilsanker (oba Lipsko/Něm.), Jakob Jantscher (Lucern/Švýc.), Zlatko Junuzovic (Brémy/Něm.), Alessandro Schöpf (Schalke/Něm.).

Útočníci: Lukas Hinterseer (Ingolstadt/Něm.), Rubin Okotie (Mnichov 1860/Něm.), Marc Janko (Basilej/Švýc.).

7:30

Z týmu Francie pro domácí mistrovství Evropy na poslední chvíli vypadl záložník Lassana Diarra, neboť má problémy s kolenem. Fotbalistu Olympique Marseille v konečné nominaci nahradil Morgan Schneiderlin z Manchesteru United.

ÚTERÝ 31. KVĚTNA
22:44

ITÁLIE

V konečné nominaci italských fotbalistů pro mistrovství Evropy není záložník Riccardo Montolivo, který kvůli zranění přijde o druhý velký turnaj za sebou. Jednatřicetiletý kapitán AC Milán Montolivo nemohl kvůli zlomené noze na mistrovství světa v Brazílii, do Francie ho zase nepustí problémy s lýtkem.

Reprezentační trenér Antonio Conte ve finálním výběru opomenul i záložníky Jorginha a Giacoma Bonaventuru či obránce Davidea Astoriho. Šanci naopak dostali zkušení středopolaři Daniele De Rossi s Thiagem Mottou a jiný naturalizovaný Brazilec, útočník Éder.

Už v předběžné nominaci "Azzurri" chyběli veterán Andrea Pirlo, další hráč ze zámořské Major League Soccer Sebastian Giovinco nebo kontroverzní útočník Mario Balotelli.

Italové zahájí Euro 13. června proti Belgii, ve skupině E se ještě utkají se Švédskem a Irskem.

Nominace Itálie na mistrovství Evropy:

Brankáři: Gianluigi Buffon (Juventus Turín), Federico Marchetti (Lazio Řím), Salvatore Sirigu (Paris St. Germain/Fr.).

Obránci: Andrea Barzagli, Leonardo Bonucci, Giorgio Chiellini (všichni Juventus Turín), Angelo Ogbonna (West Ham/Angl.), Federico Bernardeschi (Fiorentina), Matteo Darmian (Manchester United/Angl.), Mattia De Sciglio (AC Milán).

 

Záložníci: Antonio Candreva, Marco Parolo (oba Lazio Řím), Daniele De Rossi, Alessandro Florenzi, Stephan El Shaarawy (všichni AS Řím), Emanuele Giaccherini (Boloňa), Thiago Motta (Paris St. Germain/Fr.), Stefano Sturaro (Juventus Turín).

Útočníci: Éder (Inter Milán), Ciro Immobile (FC Turín), Lorenzo Insigne (Neapol), Graziano Pellé (Southampton/Angl.), Simone Zaza (Juventus Turín),

22:10

CHORVATSKO

V konečné nominaci chorvatských fotbalistů, kteří budou na mistrovství Evropy soupeřem českého týmu, chybí také talentovaný záložník Barcelony Alen Halilovič. Do třiadvacetičlenného výběru se nevešli ani brankář Dominik Livakovič, obránce Duje Čaleta-Car a další středopolař Domagoj Antolič.

"Nebylo to snadné rozhodnutí. Každý hráč, jenž absolvoval přípravu, by si zasloužil jet. Ale jako hlavní trenér musím rozhodnout, koho na šampionátu potřebujeme nejvíc," řekl na tiskové konferenci kouč Chorvatska Ante Čačič. Ten už v předběžné nominaci kvůli vzájemným neshodám vynechal stopera Liverpoolu Dejana Lovrena.

Chorvaté vstoupí do šampionátu ve Francii 12. června zápasem proti Turecku, o pět dní později se utkají s Českou republikou a skupinu D uzavřou 21. června zápasem s obhájcem titulu Španělskem. Čačičův výběr už v přípravě zdolal 1:0 Moldavsko a v sobotní generálce vyzve dalšího outsidera San Marino.

Nominace Chorvatska na mistrovství Evropy: 

Brankáři: Danijel Subašič (Monako/Fr.), Lovre Kalinič (Hajduk Split), Ivan Vargič (Rijeka).

Vedran Čorluka (Lokomotiv Moskva/Rus.), Darijo Srna (Šachtar Doněck/Ukr.), Domagoj Vida (Dynamo Kyjev/Ukr.), Šime Vrsaljko (Sassuolo/It.), Gordon Schildenfeld (Dinamo Záhřeb), Ivan Strinič (Neapol/It.), Tin Jedvaj (Leverkusen/Něm.).

Záložníci: Luka Modrič, Mateo Kovačič (oba Real Madrid/Šp.), Ivan Rakitič (Barcelona/Šp.), Marcelo Brozovič, Ivan Perišič (oba Inter Milán/It.), Milan Badelj (Fiorentina/It.), Marko Rog, Ante Čorič (všichni Dinamo Záhřeb).

Útočníci: Mario Mandžukič (Juventus/It.), Nikola Kalinič (Fiorentina/It.), Andrej Kramarič (Hoffenheim/Něm.), Marko Pjaca (Dinamo Záhřeb), Duje Čop (Málaga/Šp.).

21:43

RUMUNSKO

Do závěrečné nominace rumunských fotbalistů na mistrovství Evropy se nedostal ani Alexandru Maxim. Pětadvacetiletý záložník byl sice klíčovým hráčem kvalifikace, ale v minulé sezoně ztratil místo v sestavě Stuttgartu, který navíc sestoupil z bundesligy.

Vedle Maxima byli z předběžného výběru vyřazeni obránce Alin Tosca, záložník Adrian Ropotan a útočníci Andrei Ivan s Ioanem Horou. Tomu k pozvánce na ME nepomohlo ani to, že v uplynulém ročníku byl s 19 góly nejlepším střelcem rumunské ligy.

"Chtěl bych poděkovat všem, kteří s námi byli na tréninkovém kempu v Itálii. Mrzí mě, že nás musí opustit pět hráčů, ale společně s šéfy rumunského svazu jsme se je rozhodli pozvat na Euro jako fanoušky a naše hosty," řekl trenér Anghel Iordanescu.

Rumunsko zahájí Euro 10. července proti domácí Francii, pak se ve skupině A ještě utká se Švýcarskem a Albánií.

Nominace Rumunska na mistrovství Evropy:

Brankáři: Ciprian Tatarusanu (Fiorentina/It.), Costel Pantilimon (Watford/Angl.), Silviu Lung (Giurgiu).

Obránci: Cristian Sapunaru (Targu Jiu), Alexandru Matel (Dinamo Záhřeb/Chorv.), Vlad Chiriches (Neapol/It.), Valerica Gaman (Giurgiu), Dragos Grigore (Al Sajlíja/Katar), Cosmin Moti (Ludogorec/Bulh.), Razvan Rat (Vallecano/Šp.), Steliano Filip (Dinamo Bukurešť).

Záložníci: Alexandru Chipciu, Adrian Popa, Mihai Pintilii, Nicolae Stanciu (všichni Steaua Bukurešť), Ovidiu Hoban (Hapoel Ber Ševa/Izr.), Andrei Prepelita (Ludogorec/Bulh.), Gabriel Torje (Osmanlispor/Tur.), Lucian Sanmartean (Al Ittihád/S. Arábie).

Útočníci: Claudiu Keserü (Ludogorec/Bulh.), Bogdan Stancu (Genclerbirligi/Tur.), Florin Andone (Córdoba/Šp.), Denis Alibec (Giurgiu).

21:04

BELGIE

Trenér fotbalistů Belgie Marc Wilmots musel z konečné nominace pro mistrovství Evropy vyřadit tři zraněné obránce Nicolase Lombaertse, Dedrycka Boyatu a Björna Engelse. Jejich místo v třiadvacetičlenném výběru obsadili Laurent Ciman z Montrealu a Christian Kabasele z Genku.

Už v předběžné nominaci chyběl kvůli zranění další stoper a kapitán Vincent Kompany. Naopak záložníci Mousa Dembélé a Radja Nainggolan přes menší zdravotní problémy v mužstvu "Rudých ďáblů" zůstali.

Belgičané odstartují Euro 13. června zápasem proti Itálii, ve skupině E pak ještě změří síly s Irskem a Švédskem.

Nominace Belgie na mistrovství Evropy:

Brankáři: Thibaut Courtois (Chelsea/Angl.), Jean-Francois Gillet (Mechelen), Simon Mignolet (Liverpool/Angl.).

Obránci: Toby Alderweireld, Jan Vertonghen (oba Tottenham/Angl.), Jason Denayer (Galatasaray/Tur.), Thomas Meunier (Club Bruggy), Jordan Lukaku (Oostende), Thomas Vermaelen (Barcelona/Šp.), Laurent Ciman (Montreal Impact/Kan.), Christian Kabasele (Genk).

Záložníci: Mousa Dembélé (Tottenham/Angl.), Marouane Fellaini (Manchester United/Angl.), Radja Nainggolan (AS Řím/It.), Axel Witsel (Petrohrad/Rus.), Kevin De Bruyne (Manchester City/Angl.), Eden Hazard (Chelsea/Angl.), Yannick Ferreira Carrasco (Atlético Madrid/Šp.), Dries Mertens (Neapol/It.).

Útočníci: Christian Benteke, Divock Origi (oba Liverpool/Angl.), Romelu Lukaku (Everton/Angl.), Michy Batshuayi (Marseille/Fr.).

20:01

ŠPANĚLSKO

V konečné nominaci španělských fotbalistů, kteří budou na mistrovství Evropy úvodním soupeřem českého týmu, chybí záložníci Saúl Ňíguez z Atlética a Isco z dalšího madridského celku Realu. Jeho spoluhráč a reprezentační nováček Lucas Vázquez naopak šanci dostal. Zraněného obránce "Bílého baletu" Daniela Carvajala pak očekávaně nahradil Héctor Bellerín z Arsenalu.

"Chtěl jsem vyvážit tým a myslím, že jsem vybral to nejlepší. Každý chtěl jet, ale mohli jsme vzít jenom 23 fotbalistů," řekl na tiskové konferenci trenér Vicente del Bosque. V jeho mužstvu nechybí tradiční opory jako brankář Iker Casillas, obránci Sergio Ramos a Gerard Piqué nebo záložníci Andrés Iniesta, Sergio Busquets a Cesc Fábregas. Jedním z útočníků je pětatřicetiletý veterán Aritz Aduriz.

Pravý bek Carvajal musel ze sobotního finále Ligy mistrů s Atléticem odstoupit v 52. minutě a triumf Realu po penaltovém rozstřelu si vychutnal jen jako divák. A svalové zranění ho nakonec na ME nepustilo. Jednadvacetiletý Bellerín si teprve v nedělní přípravě s Bosnou a Hercegovinou (3:1) odbyl debut v reprezentačním A-týmu. "Bellerín je hráčem současnosti i budoucnosti. Víme, že se na něj můžeme spolehnout," podotkl Del Bosque.

Španělé se 1. června v přípravě střetnou s Jižní Koreou v Rakousku a o šest dní později sehrají generálku s Gruzií v Getafe. Euro ve Francii obhájci titulu odstartují duelem s ČR 13. června, o čtyři dny později změří síly s Tureckem a skupinu D uzavřou 21. června proti Chorvatsku.

Nominace Španělska na mistrovství Evropy:

Brankáři: Iker Casillas (Porto/Portug.), David de Gea (Manchester United/Angl.), Sergio Rico (Sevilla). 

Obránci: Sergio Ramos (Real Madrid), Gerard Piqué, Jordi Alba, Marc Bartra (všichni Barcelona), César Azpilicueta (Chelsea/Angl.), Juanfran (Atlético Madrid), Mikel San José (Bilbao), Héctor Bellerín (Arsenal/Angl.).

Záložníci: Cesc Fábregas, Pedro (oba Chelsea/Angl.), David Silva (Manchester City/Angl.), Koke (Atlético Madrid), Lucas Vázquez (Real Madrid), Bruno Soriano (Villarreal), Thiago Alcántara (Bayern Mnichov/Něm.), Andrés Iniesta, Sergio Busquets (oba Barcelona).

Útočníci: Nolito (Celta Vigo), Aritz Aduriz (Bilbao), Álvaro Morata (Juventus/It.).

19:15

UKRAJINA

V konečné nominaci ukrajinských fotbalistů na mistrovství Evropy je také záložník Dynama Kyjev Serhij Rybalka, který v sezoně 2013/14 hostoval v Liberci. Kvůli zdravotním problémům přijdou o šampionát záložník Oleh Gusev a útočník Arťom Kravec. Oproti předběžnému výběru také chybí Mykyta Kameňuka, Maxim Malyšev, Ivan Petrjak a Evgen Šachov.

Čtyřmi krajánky v nominaci jsou brankář Denys Bojko z Besiktase, Evgen Konopljanka ze Sevilly a další záložníci Anatolij Tymoščuk z kazašského Kajratu a Olexander Zinčenko z ruské Ufy. Ten se v nedělní přípravě s Rumunskem stal v 19 letech a 214 dnech nejmladší střelcem ukrajinské reprezentace.

V týmu trenéra Michajla Fomenka zůstali také Andrij Jarmolenko s Tarasem Stěpaněnkem, kteří spolu na začátku května měli konflikt při vyhroceném ligovém duelu mezi Šachtarem a Dynamem.

Ukrajina do ME vstoupí 12. června utkáním s Německem, ve skupině C se ještě utká se Severním Irskem a Polskem.

Nominace Ukrajiny na mistrovství Evropy:

Brankáři: Denys Bojko (Besiktas/Tur.), Andrij Pjatov (Šachtar Doněck), Mykyta Ševčenko (Luhansk).

Obránci: Bogdan Butko, Olexandr Kučer, Jaroslav Rakickij, Vjačeslav Ševčuk (všichni Šachtar Doněck), Evgen Chačeridi (Dynamo Kyjev), Arťom Fedeckij (Dněpropetrovsk).

 

Záložníci: Denys Garmaš, Andrij Jarmolenko, Serhij Rybalka, Serhij Sydorčuk (všichni Dynamo Kyjev), Ruslan Rotaň (Dněpropetrovsk), Olexandr Karavajev (Luhansk), Viktor Kovalenko, Taras Stěpaněnko (oba Šachtar Doněck), Evgen Konopljanka (Sevilla/Šp.), Anatolij Tymoščuk (Kajrat Almaty/Kaz.), Olexander Zinčenko (Ufa/Rus.).

Útočníci: Pylyp Budkivskij (Luhansk), Roman Zozulja (Dněpropetrovsk), Jevgenij Selezňov (Šachtar Doněck).

18:30

ČESKO

Překvapení se nekoná. Trenér Pavel Vrba oznámil třiadvacítku hráčů, s nimiž vyrazí do Francie na EURO 2016. Jak dopředu avizoval, role náhradníků zůstala útočníku Patriku Schickovi a záložníku Lukáši Marečkovi. Konečnou soupisku musí národní tým nahlásit na UEFA do úterní půlnoci, trenér Pavel Vrba ji oznámil krátce po půl sedmé. Krátce po posledním tréninku v rakouském Kranzachu, kterého se již zúčastnil také konzultant Karel Brückner. Více čtěte ZDE>>>

Konečná nominace české reprezentace na EURO 2016

Brankáři: Petr Čech (Arsenal), Tomáš Vaclík (Basilej), Tomáš Koubek (Sparta)

Obránci: Pavel Kadeřábek (Hoffenheim), Theodor Gebre Selassie (Werder Brémy), Tomáš Sivok (Bursaspor), Michal Kadlec (Fenerbahce), Roman Hubník (Viktoria Plzeň), David Limberský (Viktoria Plzeň), Daniel Pudil (Sheffield Wednesday), Marek Suchý (Basilej)

Záložníci: Vladimír Darida (Hertha Berlín), Jaroslav Plašil (Bordeaux), David Pavelka (Kasimpasa), Jiří Skalák (Brighton), Ladislav Krejčí (Sparta), Bořek Dočkal (Sparta) Josef Šural (Sparta), Tomáš Rosický (Arsenal), Daniel Kolář (Viktoria Plzeň)

Útočníci: Tomáš Necid (Bursaspor), David Lafata (Sparta), Milan Škoda (Slavia)

17:30

MAĎARSKO

V nominaci Maďarska na mistrovství Evropy nechybí čtyřicetiletý brankář Gábor Király. Gólman Szombathely se může stát nejstarším hráčem v historii turnaje. Rekord zatím drží slavný německý reprezentant Lothar Matthäus, který si na EURO 2000 zahrál v 39 letech. "Všichni jsou ve skvělé kondici, takže můžu počítat s hráči, kteří nám pomohli postoupit na šampionát," citovala agentura AP trenéra Bernda Storcka, který dovedl Maďarsko na první mistrovství Evropy od roku 1972 a první velký turnaj od světového šampionátu v roce 1986. Maďarsko se v základní skupině postupně utká s Rakouskem, Islandem a Portugalskem.

Konečná nominace Maďarska na mistrovství Evropy:

Brankáři: Gábor Király (Szombathely), Dénes Dibusz (Ferencváros), Péter Gulácsi (Lipsko/Něm.).

Obránci: Attila Fiola (Puskás Akadémia), Barnabás Bese (MTK Budapešť), Richárd Guzmics (Wisla Krakov/Pol.), Roland Juhász, Adam Lang (oba Székesféhérvár), Tamás Kádár (Lech Poznaň/Pol.), Mihály Korhut (Debrecín).

Záložníci: Ádám Pintér, Zoltán Gera, Ádám Nagy (Ferencváros), Gergö Lovrencsics (Lech Poznaň/Pol.), Ákos Elek (Diosgyör), Lászlö Kleinheisler (Brémy/Něm.), Zoltán Stieber (Norimberk).

Útočníci: Balázs Dzsudzsák (Bursaspor/Tur.), Ádám Szalai (Hannover/Něm.), Krisztián Németh (Al Gharráfa/Kat.), Nemanja Nikolics (Legia Varšava/Pol.), Tamás Priskin (Slovan Bratislava/SR), Dániel Böde (Ferencváros).

Video se připravuje ...
17:20

TURECKO

Z konečné nominace fotbalistů Turecka, kteří se na mistrovství Evropy utkají i s českým týmem, vypadli útočníci Mevlüt Erdinc a Gökhan Töre, obránce Serdar Aziz a záložník Alper Potuk. Trenér Fatih Terim naopak na francouzský šampionát bere teprve osmnáctiletého Emreho Mora. Křídelní hráč dánského Nordsjaellandu si reprezentační debut odbyl teprve v nedělní přípravě proti Černé Hoře.

Töre byl sice v předběžném výběru, ale nakonec stejně doplatil na to, že kvůli vyloučení v posledním utkání kvalifikace proti Islandu nemůže hrát v prvních dvou zápasech ME. Aziz zase potřeboval ještě zhruba tři týdny na doléčení zranění třísla. Většinu tureckého kádru tvoří zástupci největších istanbulských klubů Fenerbahce, Galatasaraye a Besiktase. Mezi šesti krajánky jsou i kapitán a největší hvězda Arda Turan z Barcelony, Hakan Calhanoglu z Leverkusenu, Nuri Sahin z Dortmundu nebo útočník Burak Yilmaz, který od února hraje v Pekingu.

Turci 21. června proti ČR uzavřou základní skupinu D, v níž se předtím utkají s Chorvatskem a Španělskem.

Konečná nominace Turecka na mistrovství Evropy:

Brankáři: Harun Tekin (Bursaspor), Onur Kivrak (Trabzonspor), Volkan Babacan (Basaksehir).

Obránci: Gökhan Gönül, Caner Erkin, Sener Özbayrakli (všichni Fenerbahce), Ahmet Calik (Genclerbirligi), Hakan Balta, Semih Kaya (oba Galatasaray), Ismail Köybasi (Besiktas).

Záložníci: Arda Turan (Barcelona), Emre Mor (Nordsjaelland/Dán.), Hakan Calhanoglu (Leverkusen/Něm.), Nuri Sahin (Dortmund/Něm.), Mehmet Topal, Volkan Sen, Ozan Tufan (všichni Fenerbahce), Oguzhan Özyakup, Olcay Sahan (oba Besiktaş), Selcuk Inan (Galatasaray).

Útočníci: Burak Yilmaz (Kuoan Peking/Čína), Cenk Tosun (Besiktas), Yunus Malli (Mohuč/Něm.).

16:18

WALES

Trenér Walesu Chris Coleman po tréninkovém kempu z předběžného výběru vyřadil obránce Adama Matthewse a Paula Dummetta, záložníka Emyra Huwse a útočníka Wese Burnse. Zranění nepustila na šampionát ofenzivní hráče Toma Bradshawa a Toma Lawrence a zadáka Adama Henleyho.

Největší ofenzivní zbraní Colemanova týmu by měl být Gareth Bale, který v sobotu vyhrál s Realem Madrid Ligu mistrů. Šestadvacetiletý křídelní hráč je rovněž jediným reprezentantem s působištěm mimo Velkou Británii.

Wales čeká první velký mezinárodní turnaj od světového šampionátu v roce 1958. Do ME vstoupí "Draci" 11. června zápasem proti Slovensku, ve skupině B se ještě utkají s Anglií a Ruskem.

Konečná nominace Walesu na mistrovství Evropy:

Brankáři: Wayne Hennessey (Crystal Palace), Danny Ward (Liverpool), Owain Fon Williams (Inverness).

Obránci: Ben Davies (Tottenham), Ashley Williams, Neil Taylor (oba Swansea), Chris Gunter (Reading), James Chester (West Bromwich), James Collins (West Ham), Jazz Richards (Fulham).

Záložníci: Aaron Ramsey (Arsenal), Joe Ledley, Jonathan Williams (oba Crystal Palace), David Vaughan (Nottingham), Joe Allen (Liverpool), George Williams (Fulham), Andy King (Leicester), David Edwards (Wolverhampton).

Útočníci: Gareth Bale (Real Madrid/Šp.), Hal Robson-Kanu (Reading), Sam Vokes (Burnley), Simon Church (Milton), David Cotterill (Birmingham).

15:07

ANGLIE

Osmnáctiletý útočník Marcus Rashford se dostal do závěrečné nominace fotbalistů Anglie na mistrovství Evropy. Trenér Roy Hodgson naopak do třiadvacetičlenného výběru nezahrnul záložníka Dannyho Drinkwatera z mistrovského Leicesteru a křídelního hráče Androse Townsenda, který naopak s Newcastlem z Premier League sestoupil. Další středopolař Fabian Delph (Manchester City) už dříve vypadl kvůli zranění.

Rashford debutoval v prvním týmu Manchesteru United teprve na konci února a v 18 soutěžních zápasech stihl nastřílet osm branek. Talentovaný forvard navíc skóroval hned při páteční reprezentační premiéře s Austrálií.

Hodgson tak bere na francouzský šampionát hned pět klasických útočníků, vedle Rashforda zůstali ve výběru i kapitán Wayne Rooney, Harry Kane, Jamie Vardy a Daniel Sturridge, jenž měl v poslední době zdravotní problémy.

Angličané do ME vstoupí 11. června proti Rusku, poté je ve skupině B ještě čeká Wales a Slovensko. V přípravě už Albion porazil Turecko a Austrálii, generálkou bude čtvrteční zápas s Portugalskem.

Konečná nominace Anglie na EURO

Brankáři: Joe Hart (Manchester City), Fraser Forster (Southampton), Tom Heaton (Burnley).

Obránci: Gary Cahill (Chelsea), Chris Smalling (Manchester United), John Stones (Everton), Kyle Walker, Danny Rose (oba Tottenham), Ryan Bertrand (Southampton), Nathaniel Clyne (Liverpool).

Záložníci: Dele Alli, Eric Dier (oba Tottenham), Ross Barkley (Everton), Raheem Sterling (Manchester City), Jordan Henderson, Adam Lallana, James Milner (všichni Liverpool), Jack Wilshere (Arsenal).

Útočníci: Wayne Rooney, Marcus Rashford (oba Manchester United), Harry Kane (Tottenham), Jamie Vardy (Leicester), Daniel Sturridge (Liverpool).

13:40

NĚMECKO

Zraněný záložník Marco Reus se nevešel do finální třiadvacetičlenné nominace německých fotbalistů na mistrovství Evropy. Vedle ofenzivní hvězdy Dortmundu, která dnes slaví 27. narozeniny, trenér úřadujících světových šampionů Joachim Löw vyškrtl také Sebastiana Rudyho z Hoffenheimu a Juliana Brandta s Karimem Bellarabim z Leverkusenu.

Reus, který kvůli zranění přišel už o předloňské zlaté MS, opět doplatil na chatrné zdraví. "Má obrovské problémy, momentálně dokáže jen rovně běhat. Zdravotnický tým byl velmi skeptický, zda by zvládl následující týdny na tak namáhavém turnaji. Je to hořké rozhodnutí pro nás i pro Marca," uvedl Löw.

V konečném výběru naopak zůstali kapitán a záložník Bastian Schweinsteiger a stoper Mats Hummels, kteří také v poslední době nebyli zcela fit. "Oba budou na Euro připravení," upozornil kouč.

Konečná nominace Německa na EURO:

Brankáři: Manuel Neuer (Bayern Mnichov), Bernd Leno (Leverkusen), Marc-André ter Stegen (Barcelona/Šp.).

Obránci: Shkodran Mustafi (Valencie/Šp.), Jonas Hector (Kolín nad Rýnem), Benedikt Höwedes (Schalke), Jérome Boateng, Mats Hummels (oba Bayern Mnichov), Emre Can (Liverpool/Angl.), Antonio Rüdiger (AS Řím/It.).

Záložníci: Julian Draxler, André Schürrle (oba Wolfsburg), Sami Khedira (Juventus Turín/It.), Toni Kroos (Real Madrid/Šp.), Mesut Özil (Arsenal/Angl.), Lukas Podolski (Galatasaray/Tur.), Julian Weigl (Dortmund), Bastian Schweinsteiger (Manchester United/Angl.), Joshua Kimmich.

Útočníci: Mario Götze, Thomas Müller (všichni Bayern Mnichov), Mario Gómez (Besiktas/Tur.), Leroy Sané (Schalke).

12:10

Kapitánovi irských fotbalistů Robbiemu Keaneovi hrozí, že přijde o mistrovství Evropy. Pětatřicetiletý útočník Los Angeles Galaxy si na sobotním tréninku poranil lýtko. "Na konci tréninku cítil lýtkový sval, takže dostal injekci. Uvidíme, jak na tom bude, ale prý se umí rychle léčit. Určitě ho nebudeme riskovat v (dnešní) přípravě s Běloruskem," řekl novinářům trenér Irska Martin O'Neill. Keane od svého debutu v roce 1998 odehrál za reprezentaci 143 utkání a vstřelil 67 gólů. Irové zahájí francouzský šampionát 13. června proti Švédsku, ve skupině E se ještě střetnou s Belgií a Itálií.

PONDĚLÍ 30. KVĚTNA
23:15

POLSKO

Do finální třiadvacetičlenné nominace Polska se nevešli brankář Stuttgartu Przemyslaw Tytoń ani útočník Artur Sobiech z Hannoveru, jejichž týmy sestoupily z bundesligy. Z původního širšího výběru trenéra Adama Nawalky vypadli také obránce B-týmu Benficy Pawel Dawidowicz a zranění záložníci Maciej Rybus (Groznyj) a Pawel Wszolek, který naposled hostoval v Hellasu Verona ze Sampdorie.

Hlavním tahounem polské ofenzivy má být kanonýr Bayernu Robert Lewandowski, který společně s dalšími dvěma útočníky v nominaci Arkadiuszem Milikem (Ajax) a Mariuszem Stepińským (Chorzów) v minulé sezoně dohromady nasázeli 65 branek. Polsko se na EURO ve skupině C utká 12. června se Severním Irskem, o čtyři dny později s Německem a 21. června s Ukrajinou.

Konečná nominace Polska:

Brankáři: Lukasz Fabiański (Swansea/Angl.), Wojciech Szczesny (AS Řím/It.), Artur Boruc (Bournemouth/Angl.).

Obránci: Thiago Cionek (Palermo/It.), Kamil Glik (FC Turín/It.), Artur Jedrzejczyk, Michal Pazdan (oba Legia Varšava), Lukasz Piszczek (Dortmund/Něm.), Bartosz Salamon (Cagliari/It.), Jakub Wawrzyniak (Gdaňsk).

Záložníci: Jakub Blaszczykowski (Fiorentina/It.), Kamil Grosicki (Rennes/Fr.), Tomasz Jodlowiec (Legia Varšava), Bartosz Kapustka (Cracovia Krakov), Grzegorz Krychowiak (Sevilla/Šp.), Karol Linetty (Lech Poznaň), Krzysztof Maczyński (Wisla Krakov), Slawomir Peszko (Gdaňsk), Filip Starzyński (Lubin), Piotr Zieliński (Empoli/It.).

Útočníci: Arkadiusz Milik (Ajax Amsterodam/Niz.), Robert Lewandowski (Bayern Mnichov/Něm.), Mariusz Stepiński (Ruch Chorzów).

21:00

Belgická fotbalová reprezentace se bude muset na mistrovství Evropy obejít bez Nicolase Lombaertse. Obránce Zenitu Petrohrad vypadl z nominace kvůli zranění, trenér Marc Wilmots místo něho povolal Christiana Kabaseleho z Genku. Lombaerts zmeškal kvůli zdravotním problémům už sobotní přípravný zápas se Švýcarskem, čímž ještě zesílily belgické starosti s obranou. Kvůli zranění netrénuje Dedryck Boyata, už dříve z týmu vypadli i kapitán Vincent Kompany a Björn Engels. "Nejsem tu, abych fňukal, jsem tu, abych hledal řešení," konstatoval Wilmots po dalším výpadku. Belgii na šampionátu čekají ve skupině duely s Itálií, Irskem a Švédskem.

19:20

Švýcarsko

Do konečné nominace švýcarských fotbalistů se dostala i trojice teenagerů. Trenér Vladimir Petkovič do třiadvacetičlenného kádru pro šampionát zahrnul devatenáctileté mladíky obránce Nica Elvediho, záložníka Denise Zakariu a útočníka Breela Embola.

Naopak do Francie se nepodívá jednatřicetiletý obránce Philippe Senderos, jenž je podle počtu startů pátým nejzkušenějším aktivním reprezentantem helvétského kříže. Bývalý zadák Arsenalu či AC Milán od roku 2006 nechyběl ani na jedné velké akci, které se Švýcaři zúčastnili. Kvůli nedostatku herního vytížení v klubu schází v nominaci i bývalý kapitán Gokhan Inler.

Švýcarsko se v základní skupině Eura utká s Albánií, Rumunskem a domácí Francií. Konečná nominace:

Konečná nominace Švýcarska:

Brankáři: Yann Sommer (Mönchengladbach/Něm.), Roman Buerki (Dortmund/Něm.), Marwin Hitz (Augsburg/Něm.).

Obránci: Stephan Lichtsteiner (Juventus Turín/It.), Nico Elvedi (Mönchengladbach/Něm.), Michael Lang (Basilej), Johan Djourou (Hamburk/Něm.), Steve von Bergen (YB Bern), Fabian Schaer (Hoffenheim/Něm.), Francois Moubandje (Toulouse/Fr.), Ricardo Rodriguez (Wolfsburg/Něm.).

Záložníci: Valon Behrami (Watford/Angl.), Blerim Dzemaili (Janov/It.), Gelson Fernandes (Rennes/Fr.), Fabian Frei (Mohuč/Něm.), Granit Xhaka (Arsenal/Angl.), Xherdan Shaqiri (Stoke/Angl.), Denis Zakaria (YB Bern).

Útočníci: Breel Embolo (Basilej), Haris Seferovic (Frankfurt/Něm.), Admir Mehmedi (Leverkusen/Něm.), Eren Derdiyok (Kasimpasa/Tur.), Shani Tarashaj (Everton/Angl.).

11:00

Slovenský trenér Ján Kozák oznámil konečnou nominaci den po nečekaném vítězství 3:1 v přípravě proti Německu. Ze sedmadvacetičlenného kádru na tréninkovém kempu v Rakousku vypadli Lukáš Tesák, Adam Zrelák, Matúš Bero a Erik Sabo. Naopak nechybí největší hvězdy Marek Hamšík a Martin Škrtel.

Slováci se na Euru ve skupině B utkají s Walesem, Ruskem a Anglií. Generálku sehraje bývalý federální partner 4. června proti Severnímu Irsku.

Konečná nominace Slovenska:

Brankáři: Matúš Kozáčik (Plzeň/ČR), Ján Mucha (Slovan Bratislava), Ján Novota (Rapid Vídeň/Rak.).

Obránci: Peter Pekarík (Hertha Berlín/Něm.), Milan Škriniar (Sampdoria Janov/It.), Martin Škrtel (Liverpool/Angl.), Norbert Gyömbér (AS Řím/It.), Ján Ďurica (Lokomotiv Moskva/Rus.), Kornel Saláta (Slovan Bratislava), Tomáš Hubočan (Dinamo Moskva/Rus.), Dušan Švento (Kolín nad Rýnem/Něm.).

Záložníci: Viktor Pečovský (Žilina), Juraj Kucka (AC Milán/It.), Patrik Hrošovský (Plzeň/ČR), Ján Greguš (Jablonec/ČR), Róbert Mak (PAOK Soluň/Řec.), Marek Hamšík (Neapol/It.), Ondrej Duda (Legia Varšava/Pol.), Vladimír Weiss (Al-Gharafa/Katar), Miroslav Stoch (Bursaspor/Tur.).

Útočníci: Adam Nemec (Tilburg/Niz.), Michal Ďuriš (Plzeň/ČR), Stanislav Šesták (Ferencváros Budapešť/Maď.).

SOBOTA 28. KVĚTNA
16:30

Severní Irsko

Gól v pátečním přípravném utkání proti Bělorusku pomohl fotbalistovi Severního Irska Willu Griggovi k účasti na mistrovství Evropy ve Francii. Útočník anglického Wiganu se dostal do konečné třiadvacetičlenné nominace na úkor Liama Boyce, s nímž sváděl interní souboj.

"Byla to těžká volba, ale myslím, že jsem se rozhodl správně," uvedl severoirský trenér Michael O'Neill. "Will ale pořád skóruje - za klub nastřílel 28 gólů a pomohl mu k postupu (do druhé ligy)," řekl kouč na adresu hráče, jenž v pátek přispěl k výhře 3:0 nad Běloruskem.

Severní Irsko se ve Francii představí na prvním velkém turnaji od mistrovství světa v Mexiku 1986. V základní skupině C se utká s Polskem, Ukrajinou a Německem.

Nominace Severního Irska na mistrovství Evropy:

Brankáři: Alan Mannus (St. Johnstone/Skot.), Michael McGovern (Hamilton/Skot.), Roy Carroll (Linfield).

Obránci: Craig Cathcart (Watford/Angl.), Jonathan Evans, Gareth McAuley (oba West Bromwich/Angl.), Luke McCullough (Doncaster/Angl. III), Conor McLaughlin (Fleetwood/Angl. III), Lee Hodson (MK Dons/Angl. II), Aaron Hughes (bez angažmá), Patrick McNair (Manchester United/Angl.), Chris Baird (Derby/Angl. II).

Záložníci: Steven Davis (Southampton/Angl.), Oliver Norwood (Reading/Angl. II), Corry Evans (Blackburn/Angl. II), Shane Ferguson (Millwall/Angl. III), Stuart Dallas (Leeds/Angl. II), Niall McGinn (Aberdeen/Skot.), Jamie Ward (Nottingham/Angl. II).

Útočníci: Kyle Lafferty (Norwich/Angl.), Conor Washington (Queens Park Rangers/Angl. II), Josh Magennis (Kilmarnock/Skot.), Will Grigg (Wigan/Angl. III).

PONDĚLÍ 23. KVĚTNA

Rusko

V nominaci ruských fotbalistů na mistrovství Evropy je i obránce Schalke Roman Neustädter, jenž v minulosti odehrál dva přípravné duely za Německo. V třiadvacetičlenném kádru trenéra Leonida Sluckého nechybí ani brankář Lokomotivu Moskva Guilherme, brazilský rodák, jenž dostal ruský pas loni na podzim.

Letos v lednu se bývalý hráč Mohuče a Mönchengladbachu sešel s představiteli ruského svazu a rozhodl se reprezentovat Rusko. Zatím nemá na kontě žádné utkání v dresu sborné.

Jinak se nominace ruského týmu obešla bez větších překvapení. Chybějí dva důležití hráči z kvalifikace Jurij Žirkov a Oleg Kuzmin, které vyřadila zranění.

V týmu naopak je kapitán Roman Širokov, o jehož nominaci média spekulovala. Ztratil totiž místo v základní sestavě mistrovského CSKA Moskva, které trénuje reprezentační kouč Sluckij.

Nominace Ruska na mistrovství Evropy:
(Skupina B: Anglie, Wales, Slovensko) 

Brankáři: Igor Akinfejev (CSKA Moskva), Guilherme (Lokomotiv Moskva), Jurij Lodygin (Petrohrad).

Obránci: Alexej Berezuckij, Vasilij Berezuckij, Sergej Ignaševič, Georgij Ščennikov (všichni CSKA Moskva), Dmitrij Kombarov (Spartak Moskva), Roman Neustädter (Schalke/Něm.), Roman Šiškin (Lokomotiv Moskva), Igor Smolnikov (Petrohrad).

Záložníci: Igor Denisov (Dynamo Moskva), Alan Dzagojev, Alexandr Golovin, Roman Širokov (všichni CSKA Moskva), Denis Glušakov (Spartak Moskva), Oleg Ivanov (Těrek Groznyj), Pavel Mamajev (FK Krasnodar), Alexandr Samedov (Lokomotiv Moskva), Oleg Šatov (Petrohrad).

Útočníci: Arťom Dzjuba, Alexandr Kokorin (oba Petrohrad), Fjodor Smolov (FK Krasnodar).

SOBOTA 20. KVĚTNA

Albánie

V širší sedmadvacetičlenné nominaci fotbalistů Albánie na mistrovství Evropy ve Francii, kterou dnes oznámil italský trenér Gianni de Biasi, jsou i Herolind Shala z Liberce a Bekim Balaj, který v minulosti hrál za obě pražská S.

Čtyřiadvacetiletý Shala odehrál v této sezoně za Liberec, kde hostoval ze Sparty, 24 zápasů a vstřelil šest gólů. Balaj si během dvou ročníků v české lize připsal v dresu Sparty a Slavie 25 utkání a šest branek, než loni v lednu přestoupil do Rijeky.

Albánci, kteří se na vrcholný turnaj probojovali poprvé, se ve skupině A utkají s Francií, Rumunskem a Švýcarskem. Ještě předtím v přípravě narazí na Katar (29. května) a Ukrajinu (3. června).

PÁTEK 20. KVĚTNA
13:34

Reprezentační trenér Pavel Vrba už zúžil nominaci na EURO 2016. Pokud nedojde ke zranění některého z hráčů, tak se do Francie se s mužstvem nepodívají útočníci Matěj Vydra, Ondřej Zahustel a Jan Kovařík

Nominace Česka:

(Skupina D: Turecko, Chorvatsko, Španělsko)

Brankáři: Petr Čech (Arsenal), Tomáš Vaclík (Basilej), Tomáš Koubek (Sparta)

Obránci: Pavel Kadeřábek (Hoffenheim), Theodor Gebre Selassie (Werder Brémy), Tomáš Sivok (Bursaspor), Michal Kadlec (Fenerbahce), Roman Hubník (Viktoria Plzeň), David Limberský (Viktoria Plzeň), Daniel Pudil (Sheffield Wednesday), Marek Suchý (Basilej).

Záložníci: Vladimír Darida (Hertha Berlín), Jaroslav Plašil (Bordeaux), David Pavelka (Kasimpasa), Jiří Skalák (Brighton), Ladislav Krejčí (Sparta), Bořek Dočkal (Sparta) Josef Šural (Sparta), Tomáš Rosický (Arsenal), Daniel Kolář (Viktoria Plzeň), Lukáš Mareček (Sparta)

Útočníci: Tomáš Necid (Bursaspor), David Lafata (Sparta), Milan Škoda (Slavia), Patrik Schick (Bohemians)

ČTVRTEK 19. KVĚTNA

Česko

V předběžné, osmadvacetičlenné nominaci trenéra české fotbalové reprezentace Pavla Vrby na soustředění v Rakousku a následné mistrovství Evropy ve Francii nechybí uzdravený kapitán Tomáš Rosický. Čtvrtým stoperem je plzeňský Roman Hubník, mezi pěticí útočníků figuruje i mladík Patrik Schick.

Pozvánku od trenéra Vrby dostali také obránce Ondřej Zahustel či záložníci Lukáš Mareček s Janem Kovaříkem. V mužstvu jsou i záložníci Josef Šural a David Pavelka, kteří byli značnou část jara zranění. Kouč do konce týdne zúží kádr na požadovaných 23 hráčů, kteří odcestují na soustředění do Rakouska a následně na turnaj do Francie.

Český tým už ve středu zahájil první tréninkový kemp a oficiálně se sejde před soustředěním v pondělí. V Rakousku, kam vyrazí o dva dny později, čekají reprezentaci dva přípravné duely, 27. května s Maltou a 1. června s Ruskem.

Nominace Česka

(skupina D: Turecko, Chorvatsko, Španělsko)

Brankáři: Petr Čech (Arsenal), Tomáš Vaclík (Basilej), Tomáš Koubek (Sparta)

Obránci: Pavel Kadeřábek (Hoffenheim), Theodor Gebre Selassie (Werder Brémy), Tomáš Sivok (Bursaspor), Michal Kadlec (Fenerbahce), Ondřej Zahustel (Sparta), Marek Suchý (Basilej), David Limberský (Viktoria Plzeň), Daniel Pudil (Sheffield Wednesday), Roman Hubník (Viktoria Plzeň).

Záložníci: Vladimír Darida (Hertha Berlín), Jaroslav Plašil (Bordeaux), David Pavelka (Kasimpasa), Jiří Skalák (Brighton), Ladislav Krejčí (Sparta), Bořek Dočkal (Sparta) Josef Šural (Sparta), Tomáš Rosický (Arsenal), Daniel Kolář (Viktoria Plzeň), Jan Kovařík (Viktoria Plzeň), Lukáš Mareček (Sparta)

Útočníci: Tomáš Necid (Bursaspor), Matěj Vydra (Reading), David Lafata (Sparta), Patrik Schick (Bohemians), Milan Škoda (Slavia).

STŘEDA 18. KVĚTNA
16:35

Portugalsko

Do nominace fotbalistů Portugalska pro mistrovství Evropy ve Francii se vešel osmnáctiletý talent Renato Sanches, jenž bude od nové sezony posilou Bayernu Mnichov. V kádru trenéra Fernanda Santose je také o dvacet let starší Ricardo Carvalho. Kapitánem a největší hvězdou výběru je útočník Cristiano Ronaldo.

Talentovaný záložník Sanches má zatím na kontě jen dva reprezentační starty, díky výkonům v dresu Benficy Lisabon si ale vysloužil pozvánku na vrchol sezony. Hráči s hodnotou 35 milionů eur pomohlo k cestě do Francie také nedávné zranění Bernarda Silvy z Monaka. Kvůli dlouhodobým zraněním jsou mimo hru i útočník Danny a levý obránce Fabio Coentrao.

Vedle Sanchese zastupuje nejmladší generaci v kádru semifinalistů minulého ME dvaadvacetiletý André Gomes z Valencie. Naopak zkušeností na rozdávání mají hvězda Ronaldo a jeho bývalý spoluhráč z Realu Madrid a současný obránce Monaka Carvalho, kteří už společně reprezentovali na domácím mistrovství Evropy v roce 2004. Carvalho oslaví ve středu 38. narozeniny.

Nominace Portugalska
(skupina F: Rakousko, Maďarsko, Island)

Brankáři: Rui Patrício (Sporting Lisabon), Anthony Lopes (Lyon/Fr.), Eduardo (Dinamo Záhřeb/Chorv.).

Obránci: Vieirinha (Wolfsburg/Něm.), José Fonte, Cédric (oba Southampton/Angl.), Pepe (Real Madrid/Šp.), Ricardo Carvalho (Monako/Fr.), Bruno Alves (Fenerbahce Istanbul/Tur.), Eliseu (Benfica Lisabon), Raphael Guerreiro (Lorient/Fr.).

Záložníci: William Carvalho, Adrien Silva, Joao Mário (všichni Sporting Lisabon), Danilo Pereira (Porto), Joao Moutinho (Monako/Fr.), Renato Sanches (Benfica Lisabon), André Gomes (Valencie/Šp.).

Útočníci: Rafa Silva (Braga), Ricardo Quaresma (Besiktas Istanbul/Tur.), Nani (Fenerbahce Istanbul/Tur.), Cristiano Ronaldo (Real Madrid/Šp.), Eder (Lille/Fr.).

ÚTERÝ 17. KVĚTNA
15:47

Nominace Německa:
(skupina C: Ukrajina, Polsko, Severní Irsko) 

Brankáři: Manuel Neuer (Bayern Mnichov), Bernd Leno (Leverkusen), Marc-André ter Stegen (FC Barcelona/Šp.).

Obránci: Shkodran Mustafi (Valencie/Šp.), Jonas Hector (Kolín nad Rýnem), Benedikt Höwedes (Schalke), Mats Hummels (Dortmund), Emre Can (FC Liverpool/Angl.), Antonio Rüdiger (Stuttgart), Jérome Boateng (Bayern Mnichov), Sebastian Rudy (Hoffenheim).

Záložníci: Karim Bellarabi, Julian Brandt (oba Leverkusen), Julian Draxler, André Schürrle (oba Wolfsburg), Sami Khedira (Juventus Turín/It.), Toni Kroos (Real Madrid/Šp.), Mesut Özil (Arsenal/Angl.), Lukas Podolski (Galatasaray/Tur.), Marco Reus, Julian Weigl (oba Dortmund), Bastian Schweinsteiger (Manchester United/Angl.), Joshua Kimmich.

Útočníci: Mario Götze, Thomas Müller (všichni Bayern Mnichov), Mario Gómez (Besiktas/Tur.), Leroy Sané (Schalke).

12:45

Nominace Španělska
(skupina D: Česko, Turecko, Chorvatsko)

Do nominace španělských fotbalistů, kteří budou na mistrovství Evropy soupeřem české reprezentace, se nevešli útočník Diego Costa z Chelsea či mistr světa i Evropy Juan Mata z Manchesteru United. Trenér Vicente Del Bosque dnes oznámil 25 jmen, do konečné nominace ještě bude muset dva hráče vyškrtnout. Nominace Španělska je v duchu generační výměny, ke které došlo během kvalifikace. Del Bosque chce dát šanci zabojovat o nominaci i dvěma nováčkům. Vůbec poprvé povolal záložníka Realu Madrid Lucase Vázqueze a do kádru zařadil také Saúla Ňígueze z Atlética Madrid, který sice už dostal pozvánku v roce 2015, ale tehdy nenastoupil. Jinak nechybí žádná z obvyklých opor.

Širší nominace Španělska na fotbalové mistrovství Evropy 2016:

Brankáři: Iker Casillas (Porto/Portug.), David de Gea (Manchester United/Angl.), Sergio Rico (Sevilla).

Obránci: Sergio Ramos, Daniel Carvajal (oba Real Madrid), Gerard Piqué, Jordi Alba, Marc Bartra (všichni Barcelona), César Azpilicueta (Chelsea/Angl.), Juanfran (Atlético Madrid), Mikel San José (Bilbao).

Záložníci: Cesc Fábregas, Pedro (oba Chelsea), David Silva (Manchester City/Angl.), Koke, Saúl Ňíguez (oba Atlético Madrid), Isco, Lucas Vázquez (oba Real Madrid), Bruno Soriano (Villarreal), Thiago Alcantara (Bayern Mnichov), Andrés Iniesta, Sergio Busquets (oba Barcelona).

Útočníci: Nolito (Celta Vigo), Aritz Aduriz (Bilbao), Álvaro Morata (Juventus/It.).

PONDĚLÍ 16. KVĚTNA
14:10

Nominace Chorvatska
(Skupina C: Česko, Španělsko, Turecko)

V předběžné nominaci Chorvatska, které bude v základní skupině mistrovství Evropy jedním ze soupeřů českých fotbalistů, chybí obránce Dejan Lovren z Liverpoolu. Šestadvacetiletý stoper nebyl povolán kvůli neshodám s trenérem Antem Čačičem.

Lovren, kterého s Liverpoolem ve čtvrtek čeká finále Evropské ligy proti Seville, se s Čačičem nepohodl po březnovém přípravném utkání s Maďarskem (1:1). Když zjistil, že do utkání nezasáhne, přestal se rozcvičovat a poté kouče kritizoval v médiích.

Nominace Chorvatska:

Brankáři: Danijel Subašič (Monako/Fr.), Lovre Kalinič (Hajduk Split), Ivan Vargič (Rijeka), Dominik Livakovič (Dinamo Záhřeb).

Obránci: Vedran Čorluka (Lokomotiv Moskva/Rus.), Darijo Srna (Šachtar Doněck/Ukr.), Domagoj Vida (Dynamo Kyjev/Ukr.), Šime Vrsaljko (Sassuolo/It.), Gordon Schildenfeld (Dinamo Záhřeb), Ivan Strinič (Neapol/It.), Tin Jedvaj (Leverkusen/Něm.), Duje Čaleta-Car (Salcburk/Rak.).

Záložníci: Luka Modrič, Mateo Kovačič (oba Real Madrid/Šp.), Ivan Rakitič (Barcelona/Šp.), Marcelo Brozovič, Ivan Perišič (oba Inter Milán/It.), Milan Badelj (Fiorentina/It.), Alen Halilovič (Gijón/Šp.), Domagoj Antolič, Marko Rog, Ante Čorič (všichni Dinamo Záhřeb).

Útočníci: Mario Mandžukič (Juventus/It.), Nikola Kalinič (Fiorentina/It.), Andrej Kramarič (Leicester/Angl.), Duje Čop, Marko Pjaca (oba Dinamo Záhřeb).

13:00

Nominace Anglie
(Skupina B: Rusko, Wales, Slovensko)

Do předběžné nominace anglické fotbalové reprezentace na mistrovství Evropy se dostal i osmnáctiletý útočník Marcus Rashford z Manchesteru United. Naopak chybí další ofenzivní hráč Theo Walcott z Arsenalu. Šestadvacetičlenný výběr musí trenér Roy Hodgson do konce května zúžit o tři jména.

Rashford debutoval v prvním týmu United teprve na konci února a v 16 soutěžních zápasech stihl nastřílet sedm branek. "Zaslouží si být v nominaci, přestože má dost silnou konkurenci. Jsem s ním velmi spokojený. Dostane šanci někoho z týmu vyřadit, i když to bude mít těžké," řekl na tiskové konferenci Hodgson. O místo se Rashford popere se zkušenějšími útočníky Harrym Kanem, Jamiem Vardym, Danielem Sturridgem a spoluhráčem z Manchesteru a reprezentačním kapitánem Waynem Rooneym.
Angličany před startem šampionátu čeká v přípravě Turecko, Austrálie a Portugalsko. Na ME se ve skupině B utkají s Ruskem, Walesem a Slovenskem.
 
Nominace Anglie na fotbalové mistrovství Evropy:

Brankáři: Joe Hart (Manchester City), Fraser Forster (Southampton), Tom Heaton (Burnley).

Obránci: Gary Cahill (Chelsea), Chris Smalling (Manchester United), John Stones (Everton), Kyle Walker, Danny Rose (oba Tottenham), Ryan Bertrand (Southampton), Nathaniel Clyne (Liverpool).

Záložníci: Dele Alli, Eric Dier (oba Tottenham), Ross Barkley (Everton), Fabian Delph, Raheem Sterling (oba Manchester City), Danny Drinkwater (Leicester), Jordan Henderson, Adam Lallana, James Milner (všichni Liverpool), Andros Townsend (Newcastle), Jack Wilshere (Arsenal).

Útočníci: Wayne Rooney, Marcus Rashford (oba Manchester United), Harry Kane (Tottenham), Jamie Vardy (Leicester), Daniel Sturridge (Liverpool).
ČTVRTEK 12. KVĚTNA
21:04

Nominace Francie
(skupina A, Rumunsko, Albánie, Švýcarsko)

V nominaci fotbalistů Francie na domácí mistrovství Evropy podle očekávání chybí útočník Realu Madrid Karim Benzema a záložník Mathieu Valbuena, kteří byli vyřazeni z reprezentace kvůli aféře ve spojení s organizovaným zločinem. Benzema dokonce čelí obvinění z vydírání Valbueny.

Mimo nominaci zůstal také stoper Mamadou Sakho, který je podezřelý z dopingu. Jinak trenér Didier Deschamps povolal všechny opory. Šanci dal i devatenáctiletému ofenzivnímu záložníkovi Bayernu Mnichov Kingsleymu Comanovi, objevu letošní sezony N'Golo Kantému, který pomohl Leicesteru k senzačnímu anglickému titulu, a překvapivě také útočníkovi Andrému-Pierrovi Gignacovi, který momentálně hraje mexickou ligu za Tigres.

Nominace Francie na fotbalové mistrovství Evropy:

Brankáři: Hugo Lloris (Tottenham/Angl.), Steve Mandanda (Marseille), Benoit Costil (Rennes).
Obránci: Raphaël Varane (Real Madrid/Šp.), Laurent Koscielny (Arsenal/Angl.), Eliaquim Mangala, Bacary Sagna (oba Manchester City/Angl.), Jérémy Mathieu (Barcelona/Šp.), Patrice Evra (Juventus/It.), Lucas Digne (AS Řím/It.), Christophe Jallet (Lyon).
Záložníci: Paul Pogba (Juventus/It.), Blaise Matuidi (PSG), Lassana Diarra (Marseille), N'Golo Kanté (Leicester/Angl.), Yohan Cabaye (Crystal Palace/Angl.), Moussa Sissoko (Newcastle/Angl.).
Útočníci: Antoine Griezmann (Atlético Madrid/Šp.), Dimitri Payet (West Ham/Angl.), Anthony Martial (Manchester United/Angl.), Kingsley Coman (Bayern Mnichov/Něm.), Olivier Giroud (Arsenal/Angl.), André-Pierre Gignac (Tigres/Mex.).

18:25

Nominace Slovenska
(skupina B, Rusko, Anglie, Wales)

V širší nominaci slovenských fotbalistů na mistrovství Evropy jsou čtyři hráči z české ligy. Na soustředění v Rakousku a přípravné zápasy s Gruzií a Německem byli do sedmadvacetičlenného výběru zařazeni brankář Matúš Kozáčik, záložník Patrik Hrošovský a útočník Michal Ďuriš z mistrovské Plzně a jablonecký středopolař Ján Greguš. Další tři fotbalisté z české nejvyšší soutěže - obránce Dukly Lukáš Štetina, záložník Slavie Jaroslav Mihálik a liberecký útočník Marek Bakoš - figurují mezi náhradníky.

Základem pro Euro je ale první sedmadvacítka hráčů, ve které nechybí hlavní opory Martin Škrtel z Liverpoolu a Marek Hamšík z Neapole. "Těžko se tam už dostane někdo z náhradníků," řekl slovenským médiím trenér Ján Kozák. Pouze mezi náhradníky neplánovaně zařadil kvůli čerstvému zranění kolena také útočníka Slovanu Bratislava Róberta Vitteka, s 23 góly nejlepšího střelce v historii slovenské reprezentace. "Jeho zranění mi udělalo škrt přes rozpočet. Mrzí mě to, má smůlu," řekl Kozák o zkušeném internacionálovi, který se zranil v neděli v utkání s mistrovským Trenčínem.

Širší nominace Slovenska na Euro 2016:

Brankáři: Matúš Kozáčik (FC Viktoria Plzeň), Ján Mucha (ŠK Slovan Bratislava), Ján Novota (SK Rapid Viedeň)
Obránci: Peter Pekarík (Hertha Berlín), Milan Škriniar (Sampdoria Janov), Martin Škrtel (FC Liverpool), Norbert Gyömbér (AS Rím), Ján Ďurica (Lokomotiv Moskva), Kornel Saláta (ŠK Slovan Bratislava), Tomáš Hubočan (FC Dinamo Moskva), Dušan Švento (1. FC Kolín), Lukáš Tesák (Kairat Almaty)
Záložníci: Viktor Pečovský (MŠK Žilina), Matúš Bero (AS Trenčín), Róbert Mak, Erik Sabo (obaja PAOK Solún), Juraj Kucka (AC Miláno), Patrik Hrošovský (FC Viktoria Plzeň), Ján Greguš (FK Jablonec), Stanislav Šesták (Ferencváros Budapešť), Marek Hamšík (SSC Neapol), Ondrej Duda (Legia Varšava), Miroslav Stoch (Bursaspor), Vladimír Weiss (Al Gharafa)
Útočníci: Michal Ďuriš (FC Viktoria Plzeň), Adam Nemec (Willem II Tilburg), Adam Zreľák (ŠK Slovan Bratislava)

14:07

Nominace Belgie
(skupina E, Švédsko, Itálie, Irsko)

Kapitán fotbalistů Belgie Vincent Kompany přijde o letní mistrovství Evropy. Obránce Manchesteru City kvůli zranění chybí ve čtyřiadvacetičlenné nominaci trenéra Marca Wilmotse. Třicetiletý Kompany musel odstoupit z odvetného semifinále Ligy mistrů proti Realu Madrid a svalové problémy mu nedovolí startovat ve Francii. "Je to škoda pro něj i celý tým, protože je našim lídrem. Ale nesmíme nad tím dlouho plakat, do budoucnosti se díváme odhodlaně," řekl na tiskové konferenci Wilmots, který ještě do 31. května musí aktuální výběr zúžit o jedno jméno.

V nominaci je hned jedenáct zástupců anglické Premier League včetně útočníka Liverpoolu Divocka Origiho, jemuž kvůli zraněnému kotníku hrozil konec sezony. Funkci kapitána místo Kompanyho bude vykonávat záložník Chelsea Eden Hazard.

Nominace Belgie:

Brankáři: Thibaut Courtois (Chelsea/Angl.), Jean-Francois Gillet (Mechelen), Simon Mignolet (Liverpool/Angl.).
Obránci: Toby Alderweireld, Jan Vertonghen (oba Tottenham/Angl.), Dedryck Boyata (Celtic/Skot.), Jason Denayer (Galatasaray/Tur.), Björn Engels, Thomas Meunier (oba Club Bruggy), Nicolas Lombaerts (Petrohrad/Rus.), Jordan Lukaku (Oostende), Thomas Vermaelen (Barcelona/Šp.).
Záložníci: Mousa Dembélé (Tottenham/Angl.), Marouane Fellaini (Manchester United/Angl.), Radja Nainggolan (AS Řím/It.), Axel Witsel (Petrohrad/Rus.), Kevin De Bruyne (Manchester City/Angl.), Eden Hazard (Chelsea/Angl.), Yannick Ferreira Carrasco (Atlético Madrid/Šp.), Dries Mertens (Neapol/It.).
Útočníci: Christian Benteke, Divock Origi (oba Liverpool/Angl.), Romelu Lukaku (Everton/Angl.), Michy Batshuayi (Marseille/Fr.).

11:44

Nominace Rakouska
(skupina F, Portugalsko, Island, Maďarsko)

Záložník Bayernu Mnichov David Alaba je jedním z 15 krajánků z německých lig v širší rakouské nominaci na mistrovství Evropy ve Francii. V čtyřiadvacetičlenném výběru švýcarského trenéra Marcela Kollera nechybí ani další tradiční opory obránci Aleksandar Dragovic a Florian Klein, záložník Marko Arnautovic či útočník Marc Janko.

Jediným mírným překvapením je absence záložníka Guida Burgstallera, před nímž dostal přednost Valentino Lazaro. Nedostalo se ani na zkušené Andrease Ivanschitze s Emanuelem Pogatetzem, kteří jsou stejně jako Burgstaller jen mezi náhradníky. Do 31. května musí Koller vyřadit jednoho hráče.

Nominace Rakouska:

Brankáři: Robert Almer (Austria Vídeň), Heinz Lindner (Eintracht Frankfurt/Něm.), Ramazan Özcan (Ingolstadt/Něm.).
Obránci: Aleksandar Dragovic (Dynamo Kyjev/Ukr.), Christian Fuchs (Leicester/Angl.), György Garics (Darmstadt/Něm.), Martin Hinteregger (Mönchengladbach/Něm.), Florian Klein (Stuttgart/Něm.), Sebastian Prödl (Watford/Angl.), Markus Suttner (Ingolstadt/Něm.), Kevin Wimmer (Tottenham /Angl.).
Záložníci: David Alaba (Bayern Mnichov/Něm.), Marko Arnautovic (Stoke/Angl.), Julian Baumgartlinger (Mainz/Něm.), Martin Harnik (Stuttgart/Něm.), Marcel Sabitzer, Stefan Ilsanker (oba RB Lipsko/Něm.), Jakob Jantscher (Lucern/Švýc.), Zlatko Junuzovic (Brémy/Něm.), Valentino Lazaro (Salcburk), Alessandro Schöpf (Schalke/Něm.).
Útočníci: Lukas Hinterseer (Ingolstadt/Něm.), Rubin Okotie (Mnichov 1860/Něm.), Marc Janko (Basilej/Švýc.).

STŘEDA 11. KVĚTNA
20:49

Nominace Švédska

(Skupina E, Itálie, Belgie, Irsko)

Vedle kanonýra Paris St. Germain a největší hvězdy týmu Zlatana Ibrahimovice se ve švédském dresu na mistrovství Evropy ve Francii představí i šest hráčů ze zlatého celku z loňského Eura do 21 let. V konečné nominaci, kterou dnes oznámil trenér Erik Hamrén, nechybí další tradiční opory brankář Andreas Isaksson, obránce Andreas Granqvist či záložníci Kim Källström a Sebastian Larsson.

"Naším cílem je postup ze skupiny, ale k tomu musíme podávat stoprocentní výkony," řekl Hamrén. "Musíme být realisté a uvědomit si, že ze čtyř týmů jsme nejníže postavení," dodal kouč, jenž po Euru u reprezentace po sedmi letech skončí.

Nominace Švédska:

Brankáři: Andreas Isaksson (Kasimpasa/Tur.), Robin Olsen (FC Kodaň/Dán.), Patrik Carlgren (AIK Stockholm).
Obránci: Ludwig Augustinsson, Erik Johansson (oba FC Kodaň/Dán.), Mikael Lustig (Celtic/Skot.), Andreas Granqvist (FK Krasnodar/Rus.), Pontus Jansson (FC Turín/It.), Victor Lindelöf (Benfica/Portug.), Martin Olsson (Norwich/Angl.).
Záložníci: Jimmy Durmaz (Olympiakos/Řec.), Albin Ekdal (Hamburk/Něm.), Emil Forsberg (RB Lipsko/Něm.), Oscar Hiljemark (Palermo/It.), Kim Källström (Grasshoppers/Švýc.), Sebastian Larsson (Sunderland/Angl.), Oscar Lewicki (Malmö), Pontus Wernbloom (CSKA Moskva/Rus.), Erkan Zengin (Trabzonspor/Tur.).
Útočníci: Marcus Berg (Panathinaikos/Řec.), John Guidetti (Vigo/Šp.), Zlatan Ibrahimovic (Paris St. Germain/Fr.), Emir Kujovic (IFK Norrköping).

 

 

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud