16. listopadu 2014 • 16:51

ZÁZRAK! San Marino má první bod v kvalifikaci ME, potřebovalo 61 zápasů

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Pohodář Ulihrach vzpomíná: cucák Nadal, pařmen Ivaniševič, blázni rodiče
Krejčí exkluzivně o Pastovi a kritice kouče: Tyhle věci nemám rád
VŠECHNA VIDEA ZDE

Neuvěřitelný příběh píší fotbalisté San Marina, kteří v sobotu vůbec poprvé v historii kvalifikace o mistrovství Evropy neprohráli. Remízu 0:0 s Estonskem věnovali bývalému spoluhráči Federicovi Crescentinimu, který v roce 2006 v Mexiku utonul, když pomáhal topícímu se kamarádovi.



"Chceme výsledek věnovat Federicovi Crescentinimu, který před lety zemřel. Na takový výsledek jsme čekali roky a teď jsme se dočkali. On u toho ale už bohužel není," prohlásil kapitán sanmarinského týmu Andy Selva.

Pro San Marino je to vůbec první bod v kvalifikaci o mistrovství Evropy, které se účastní od roku 1990. Všech předchozích 60 zápasů tým prohrál a v posledních 32 zápasech dal jediný gól. Tentokrát však proti Estonsku předvedl velmi dobrou obranu a dokonce byl i blízko výhře, ale šancí nevyužil.

"Štve nás, že jsme nebyli v šancích přesnější. Ale i tak jsme dosáhli na výsledek, na který jsme čekali dlouhé roky. Zažil jsem výhru 1:0 v přípravě nad Lichtenštejnskem, ale tohle je něco úplně jiného," dodal osmatřicetiletý Selva.

San Marino dosud ve své historii uhrálo jen dvě remízy ve světové kvalifikaci s Tureckem (0:0) a Lotyšskem (1:1) a v přípravě dokázalo porazit právě Lichtenštejnsko 1:0 a remizovat s ním 2:2. Všechny ostatní zápasy prohrálo.

"V posledních měsících jsme však zvýšili pracovní nasazení a vyplácí se to," řekl trenér Pierangelo Manzaroli, jehož svěřenci jsou často amatéři a kromě fotbalu mají i normální zaměstnání. "Tento výsledek je pro hráče odměnou za jejich nasazení a motivace do další práce. Věřím, že další dobrý výsledek přijde dříve než za 12 let," dodal.

Pro Estonsko, které se v minulé kvalifikaci o Euro 2012 dostalo až do baráže a patřilo k nejpříjemnějším překvapením tehdejších bojů, je remíza se San Marinem citelnou ztrátou. Neudrželo se totiž bodově se Slovinskem, Švýcarskem a Litvou v boji o druhou příčku a nyní na ně ztrácí dva body, které mohou být v konečném zúčtování hodně cenné.

"Udělali jsme hodně technických chyb. Podepsalo se na nás i to, že hráči se úplně nezotavili z utkání s Norskem, které jsme měli před třemi dny. Na hřišti pak nebyli schopni zrealizovat naše nápady a taktické pokyny. Beru to na sebe, byla to moje chyba," prohlásil trenér Estonců Magnus Pehrsson.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga * Program MS v hokeji

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud