12. října 2015 • 10:23

Výhra = EURO. Proč by se ale Slováci měli Lucemburska bát?

Autor: pod
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Vyhrají a poprvé ve své historii si zahrají na mistrovství Evropy. Takovou situaci zažijí slovenští fotbalisté v aktuální kvalifikaci již potřetí. A také naposledy. Dnes večer se svěřenci Jána Kozáka představí na hřišti Lucemburska. Přestože budou jasným favoritem, hned několik hráčů Slovenska moc dobře ví, že je nečeká nic snadného.



Slováci mají ve skupině C díky úžasnému rozjezdu stále skvělé postavení. Udělat poslední krok ale není nic snadného, to už dobře vědí. Definitivně potvrdit svoji účast na EURO totiž mohli již doma s Ukrajinou (0:0) a hlavně naposledy v sobotu doma s Běloruskem (0:1).

„Po Bělorusku bylo v týmu zklamání a hněv,“ přiznala největší hvězda týmu Marek Hamšík. „Ale jak řekl trenér, už je tu další mečbol a my máme nyní v hlavě pouze zápas v Lucembursku,“ dodal hrát italské Neapole.

Ano, Slováci se skutečně v případě vítězství na půdě Lucemburska nemusí ohlížet na své soupeře a mohou začínat vybírat hotel ve Francii. EURO by je v tu chvíli nemohlo minout. V případě remízy či prohry by museli doufat, že Ukrajina nezíská v souboji se Španělskem více bodů než oni.

V Lucembursku to snadné není

A pozor, přestože si slovenští fanoušci neúspěch nepřipouští, Lucembursko nedá vítězství zadarmo. „Lehké to s nimi určitě nebude, hrají otevřený způsob hry, v ofenzivě jsou nebezpeční,“ všiml si Hamšík.

Lucembursko již skutečně není typickým fotbalovým trpaslíkem. To zažil mimo jiné i Marek Hamšík, když v přípravném duelu v roce 2011 pod vedením Vladimíra Weisse Slováci na jeho půdě v silné sestavě prohráli 1:2.

Jinak ovšem ve vzájemných duelech kralovali fotbalisté Slovenska. Naposledy Lucembursko zdolali v rámci kvalifikace v březnu na domácí půdě 3:0. Na hřišti soupeře je ale nečeká nic snadného.

„Za poslední dobu šli hodně nahoru, mají velmi zajímavý způsob hry. Ale my máme tolik zkušených a kvalitních hráčů, že ten zápas musíme zvládnout,“ burcuje své svěřence trenér Kozák.

První EURO ve slovenské historii je za dveřmi. Ale ty ještě musí Hamšík a spol. otevřít.

Pondělní program evropské kvalifikace

18:00 Rakousko - Lichtenštejnsko
Rusko - Černá Hora
Švédsko - Moldavsko
20:45 Bělorusko - Makedonie
Estonsko - Švýcarsko
Litva - Anglie
Lucembursko - Slovensko
Ukrajina - Španělsko
San Marino - Slovinsko

Z V R P Skóre B
1. Španělsko 10 9 0 1 23:3 27
2. Ukrajina 12 7 2 3 17:5 23
3. Slovensko 10 7 1 2 17:8 22
4. Bělorusko 10 3 2 5 8:14 11
5. Makedonie 10 1 1 8 6:18 4
6. Lucembursko 10 1 1 8 6:27 4

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud